REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nusižengdami ekonomikos dėsniams, mūsų šalies valdantieji  praėjusiais metais šalies finansinius sunkumus bandė spręsti primityviausiu būdu -  didinant mokesčių tarifus.  Labiau patyrusios kitų šalių vyriausybės elgėsi priešingai, jos sustiprino paramą  ūkiui ir taip išsaugojo  iždo įplaukas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos vyriausybės klaidos skaudžios - šalies ūkis smuko penkiskart daugiau nei visoje ES, nedarbas išaugo 2,5 karto ir toliau kritiškai didėja, prarasta trečdalis valstybės iždo, kurį bandoma padengti beatodairiškai ir brangiai skolinantis. Tačiau iš to dar nepasimokyta.

REKLAMA

Praėjusių metų gale nepavykus Seime padidinti Sodros tarifų, valdantieji pasirinko kitą lengviausią kelią ir paprasčiausiai sumažino pensijas. Bet taip toliau marinant vartojimo rinką, dar mažėja valstybės biudžeto ir Sodros įplaukos. Tad Vyriausybės vadovai vėl bando gelbėtis pensininkų sąskaita, primityviai didinant privalomąjį pensinį amžių, kurio atrodo greit nebesulauks beveik pusė Lietuvos vyrų.

Kiek kartų jau kartota: jei valstybės biudžete chroniškai trūksta lėšų dėl to, jog  trečdaliu nusmukdytos jo įplaukos, būtina susigrąžinti iždui mokesčių mokėtojus. Subalansuoti biudžetą  įmanoma tik gaivinant rinkoje darbo vietas, verslo kreditavimą ir legalų verslą, o ne toliau didinant mokesčius ir mažinant varganas pensijas.

REKLAMA
REKLAMA

Įveikus krizę ir pagerinus sąlygas gyventojų užimtumui, ateityje galima būtų finansinėmis priemonėmis skatinti darbuotojus ilgiau išlikti darbo rinkoje, siūlant pageidaujantiems papildomas pensijines išmokas už papildomai  išdirbtus metus ir mokėtus valstybei mokesčius. Tačiau tiesmukiškas pensijinio amžiaus prailginimas tik dar padidins didžiulį nedarbą ir sukels naują socialinių nepasitenkinimų bangą.

Šalies ekonomika ir ypač nedarbas deja realiai smuko ir praėjusį metų ketvirtį. Nepavykus iki šiol pradėti realių ekonomikos gaivinimo programų, šiais metais „gydyti ūkį“ bandoma reklaminiais užkalbėjimais apie tariamą ekonomikos augimą ir statistinių rodiklių „grąžinimu“. Bet gyvenimo ilgai neapgausi: jei valdantieji nesirūpins iždo įplaukomis, jiems teks toliau mažinti gyventojams algas ir pensijas arba visiškai praskolinti valstybę ir trumpam atidėti socialinio pūlinio sprogimą.

Gediminas Vagnorius yra Krikščionių partijos pirmininkas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų