REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patvirtintas slaptų CŽV kalėjimų egzistavimo Lenkijoje faktas?

Tarptautinis Helsinkio žmogaus teisių fondas teigia, kad oficialūs skrydžių sąrašai patvirtina faktą, kad 2003 metais Lenkijoje mažiausiai 4 kartus leidosi slapti CŽV lėktuvai.

REKLAMA
REKLAMA

„Human Rights Watch“ dar 2005 metais teigė, kad minėti lėktuvų nusileidimo grafikai įrodo faktą, kad Lenkijoje egzistavo slapti CŽV kalėjimai. Tačiau tuo metu tiek Lenkijos politikai, tiek žvalgybos atstovai apskritai neigė tai, kad šalyje leidosi slapti CŽV lėktuvai. Tačiau dabar šiuos skrydžius, spaudžiama Helsinkio grupės, patvirtino ir Oro navigacijos tarnybos agentūra. Helsinkio grupė teigia, kad tai yra itin svarbu, nes patvirtinimas gautas ne iš anoniminio šaltinio, o iš valstybinės agentūros.

REKLAMA

Skrydžių sąrašai rodo, kad CŽV lėktuvai nuo 2003 metų vasario iki rugsėjo mažiausiai 6 kartus leidosi Šymanų kariniame oro uoste, esančiame netoli tos vietos, kur, kaip manoma, buvo įrengtas slaptas CŽV kalėjimas. 5 lėktuvai į Lenkiją atskrido iš Kabulo, o vienas – iš Maroko sostinės Rabato.

Buvęs Lenkijos prezidentas Aleksanderis Kwasniewskis nuolatos neigė, kad Lenkija prisidėjo prie CŽV slaptų kalėjimų kūrimo programos. Tuo tarpu „Teisės ir teisingumo“ partijos vadovaujama vyriausybė apskritai atsisakė pateikti skrydžių sąrašus Europos Parlamentui ir Europos Tarybai, kurie tyrė galimą slaptų CŽV kalėjimų egzistavimą šioje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiamam, kad tiek Lenkijos, tiek JAV vyriausybės bandė nuslėpti slaptus skrydžius. Dažnai būdavo keičiamas skrydžio tikslas ir vietoje Šymanų karinio oro uosto būdavo įrašoma Varšuva. Be to, būdavo pakeičiami ir pilotų vardai, o skrydžiai registruojami kaip privatūs taip suteikiant jiems specialų statusą.

Tyrimą dėl galimo slaptų kalėjimų egzistavimo Lenkijoje atlikti praėjusiais metais įsakė premjeras Donaldas Tuskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų