REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai Lietuvoje pradedama kalbėti apie išlaidas krašto apsaugai, ne tik TV studijose per pokalbių laidas, bet ir Seimo plenarinių posėdžių salėje pasipila įrodinėjimai, kad mūsų šalis galėtų kariauti nebent su Latvija, o įveikti sugebėtų tik Estiją. Tačiau šis kalambūras jau atgyvenęs. „Ūkininko patarėjo“ duomenimis, Estijos kariuomenė geriau organizuota, estai sėkmingiau nei lietuviai pasinaudoja tarptautinėmis operacijomis savo kariams apmokyti šiuolaikinių karų taktikos. Vasario 24 d. Estija švęs savo valstybingumo 92 metų jubiliejų ir žada patį įspūdingiausią per šalies istoriją karinį paradą. Taline žygiuos kas penktas Estijos ginkluotųjų pajėgų karys ir važiuos praktiškai visi estų turimi šarvuočiai. Buvusi regiono lyderė Lietuva prieš savaitę savo Nepriklausomybės 92-osioms metinėms tesugebėjo sukrapštyti keliolika Garbės sargybos kuopos kareivių su senais šautuvais.  

REKLAMA
REKLAMA

Oro policija persikelia į Estiją?

Estijos gynybos ministerija pranešė, kad vasario 24 d. Taline rengiamas karinis paradas bus pats didžiausias per dvidešimt atkurtos Estijos Respublikos metų. Vabaduse aikšte žygiuos daugiau nei 900 karių, važiuos suomiški Estijos karinių pajėgų šarvuočiai SISU XA-180EST. Danguje virš Talino pasirodys specialiai iš Šiaulių Zoknių oro uosto atskridę trys NATO oro policijos Prancūzijos kontingento naikintuvai „Mirage“ ir trys amerikietiški Estijos karinių oro pajėgų sraigtasparniai „Robinson R 44“. Pernai kovo 11-ąją Baltijos šalių oro erdvę saugoję danai „dėl apledėjusio Zoknių oro uosto pakilimo tako“ atsisakė naikintuvais F-16 skristi į Vilnių ir danguje išraitytomis akrobatinėmis figūromis pasveikinti Lietuvos Nepriklausomybės šventės dalyvių.

REKLAMA

NATO vadavietėje lietuviai - treti

Pastaraisiais metais NATO partneriai Estiją dažniau nei Lietuvą pasirenka rimtoms karinėms pratyboms. Vasario 18 d. du britų reaktyviniai pikiruojantieji lėktuvai BAE „Hawk“ („Vanagai“) skraidė šalia Rakverės karinio poligono centrinėje Estijoje ir kartu su estų karinių oro pajėgų tarnybomis treniravosi pamušinėti įsiveržusių priešų karinę techniką. Į Talino uostą jau du kartus, 2007 m. ir 2009 m., buvo atplaukęs britų lengvasis lėktuvnešis „HMS Illustrious R06”. NATO vadavietėje Monse (Belgija) estai laikomi pareigingesniais už lietuvius. Net per ekonomikos sunkmetį Estija stengiasi per daug nenutolti nuo NATO šalių gynybos išlaidų vidurkio (2 proc. nacionalinių pajamų (BVP). Krašto apsaugai estai skiria 1,75 proc. BVP. Lietuva nusivažiavo iki 1,02 proc. BVP savo kariuomenei.

REKLAMA
REKLAMA

„Aitvarai“ rimtiems mūšiams netinka

Estų kariais labiau pasitikima ir per tarptautines karines operacijas. Irake jie kartu su amerikiečiais patruliavo neramiajame Bagdade (lietuviai – ne tokiuose pražūtinguose Irako pietuose). Persų įlankoje 2003-2009 metais žuvo 2 estų kariai. Amerikiečių ir britų kariuomenė operacijoms prieš islamistus talibus Afganistane į pagalbą mieliau kviečiasi šaltakraujus estų specialiųjų pajėgų karius negu nenuspėjamus lietuviškuosius „aitvarus”, mėgstančius dulkėtais Afganistano kalnų keliais lakstyti trofėjiniais talibų motociklais. Afganistano pietuose 2001-2010 metais per karines operacijas prieš talibus žuvo 7 estų kariai, Lietuva palyginti mieguistoje Afganistano Goro provincijoje 2008 m. per išbadėjusių vietinių gyventojų riaušes neteko vieno seržanto.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Brangūs ginklai dulka sandėliuose 

Mūsų šalis net per savo kariuomenės 90-mečio karinį paradą 2008-aisiais tesugebėjo į Vilnių sumobilizuoti apie 800 kareivių, o karinė technika (kad nesuardytų sostinės grindinio?) buvo demonstruojama Kaune. Tuomet smalsuoliai pamatė tik senus amerikietiškus Vietnamo karo laikų šarvuočius, prancūzišką haubicą M50, kurią žydai prieš 43 metus naudojo per Izraelio ir arabų karus, karinėms reikmėms perdirbtus rąstams gabenti skirtus suomiškus vilkikus SISU E13TP ir rusiškus KRAZ krovininius sunkvežimius. Lietuvos piliečiai per savos kariuomenės paradus nė karto neišvydo garsiai išreklamuotų pastarųjų metų brangiųjų Krašto apsaugos ministerijos pirkinių - amerikietiškų priešlėktuvinių „Stinger“ raketų ir prieštankinių „Javelin“ sistemų.  

REKLAMA

Lietuvos Nepriklausomybės švenčių scenarijuose Lietuvos kariuomenei apskritai tenka labai kukli vieta. Keli Garbės sargybos kuopos kareiviai iškelia trijų Baltijos šalių vėliavas Simono Daukanto aikštėje Vilniuje priešais Prezidento rūmus, saliutuoja amerikietiškais  M-14 šautuvais, kurių reguliarioji JAV kariuomenė beveik nenaudoja nuo 1970 metų. Negausus karių būrelis pražygiuoja pro Krašto apsaugos ministerijos pastatą ir Prezidentūrą.

Beždžionė neturėtų apsimesti liūtu

Pasaulio šalys įvairiai mini savo nepriklausomybės šventes. Vienur rengiami kariniai paradai, kitur – ne. Galingiausia pasaulio šalis – Jungtinės Valstijos – Liepos 4-ąją išsiverčia nedemonstruodama žmonijai savo šiuolaikinės karinės technikos. Kariniai paradai - savotiškas kiekvienos valstybės signalas sąjungininkams ir priešams apie tos šalies pasirengimą gintis. Jeigu Lietuvos valdžia nesugeba tokio ženklo pasiųsti, tai gal viduramžių šarvais ar XX a. pradžios uniformomis apsirengusių žmonių eitynėmis sostinėje nereikėtų juokinti pasaulio?  

Arnoldas ALEKSANDRAVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų