REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2009 metų antroji pusė Vilniaus ir Kauno socialinių krikščioniškųjų organizacijų forumui buvo svarbi tuo, kad pirmą kartą per beveik dešimt Forumo gyvavimo metų buvo surengti sistemingi dešimties dienų ciklo mokymai Forumo organizacijų vadovams.

REKLAMA
REKLAMA


Forumas, kuris įsikūrė apie 1999 metus Vilniaus Arkivyskupijoje, vienija apie dešimt - penkiolika NVO, buvo įsteigtas su tikslu telkti šio tipo organizacijas, keistis profesine, visų pirma socialinio darbo  patirtimi ir kompetencijomis, formuluoti krikščioniškojo socialinio darbo įžvalgas ir pozicijas, rengti vidinius Forumo mokymus aktualiomis temomis. Forumo veiklą Vilniaus Arkivyskupijoje per pastaruosius dešimt metų pakaitomis koordinavo Pal. J. Matulaičio parapijos socialinio ir šeimos paramos centro arba VA Caritas kolegos, į veiklą įtraukdami  ir tokias organizacijas iš Kauno kaip jaunimą savanorystei telkiančią Actio Catholica Patria ir Lietuvos Caritas.

REKLAMA

Forumo veikla visą laiką rėmėsi į tris tradicinius bendruosius metų renginius, tokius kaip Forumo sąskrydis vasaros pabaigoje, bendros gavėnios rekolekcijos vasario – kovo mėn. bei reguliarūs kasmėnesiniai susitikimai, skirti organizacijų tarpusavio dalijimuisi ir veiklos planavimui. Paskutiniais metais Forumo veikloje labai stipriai iškilo socialinių krikščioniškųjų organizacijų tapatybės  klausimas. Forumo organizacijos savo socialinės veiklos pagrindinėmis atramomis visuomet laikė krikščioniškąsias vertybes, tokias kaip orientavimasis į  asmenį, autentiško santykio akcentavimą, bendruomeninį veiksmą, tačiau iki šiol apie tai niekuomet nebuvo kalbėta platesniame teoriniame, o taip pat ir praktiniame organizacijų vadybos ir personalo telkimo kontekste.

REKLAMA
REKLAMA

2008 metų gegužės mėn. agentūrai Kaune, vykdančiai  Europos Ekonominės Erdvės ir Norvegų finansinę schemą, skirtą NVO sektoriui Lietuvoje vystyti, VA Caritas PLF Motinos ir vaiko namai pateikė jungtinės partnerystės projektą, skirtą  pusės metų   Forumo mokymams finansuoti. Projektas buvo laimėtas ir pinigai projekto vykdymui gauti 2009 metų birželio mėn. pabaigoje. Forumo mokymai, kurie buvo skirti visų pirma toms Vilniaus ir Kauno socialinėms krikščioniškosioms organizacijoms, kurios pasirašė jungtinę projekto vykdymo sutartį, apėmė dešimties dienų ciklo užsiėmimus, susidedančius iš įvadinės teorinės dalies (keturios bendrosios visos dienos paskaitos) bei šešių dienų praktinių užsiėmimų (išvažiuojamųjų patyriminių seminarų, skirtų vadovavimo kompetencijoms ugdyti).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau minėta, Forumo mokymai buvo orientuoti į dešimt projekto dalyvių – NVO partnerių – arba į 36 asmenis. Mokymuose galėjo dalyvauti taip pat ir NVO, nepasirašę projekto partnerystės sutarties, bet sumokėję nario mokestį ir laisvai įsipareigoję dalyvauti. Mokymus praėjusios organizacijos yra šios: Pal. J. Matulaičio soc.centras ir šeimos paramos centras, VŠĮ „Rafaelis“ (darbas su šeimomis), VŠĮ „Kryžiaus namai“ (plati sielovadinė, krizinės pagalbos veikla), VŠĮ „Socialinis veiksmas“ (Lietuvos ir ES savanorių veiklos telkimas), Visų Šventųjų parapijos šeimos paramos centras ir vaikų laikinos globos namai, Lietuvos Caritas, Actio Catholica Patria (savanorių veiklos telkimas), VA Caritas. Taip pat mokymuose dalyvavo tokios organizacijos kaip VŠĮ „Sotas“ (darbas su šeimomis, įvaikinimas, įvaikinusių šeimų palydėjimas), Pal. Vincento Pauliečio draugija (darbas su didelės soc. rizikos šeimomis, asmenimis, savanorių telkimas), VŠĮ „Betzata“ (Ž. Vanje „Arkos“ tipo bendruomenė  Lietuvoje, vienijanti sveikus ir negalią turinčius asmenis).

REKLAMA

Forumo mokymo turinys buvo paruoštas taip, kad krikščioniškųjų socialinių organizacijų tapatybės ir veikimo klausimas būtų keliamas platesniame teoriniame ir praktiniame kontekste. Todėl keturios įvadinės paskaitos apėmė tokias sritis kaip krikščioniškąją  antropologiją (asmens samprata), Krikščionių Bažnyčios mokymą apie socialinę karitatyvinę veiklą (Caritą), socialinį Bažnyčios mokymą (socialines popiežių enciklikas) bei socialinį darbą ir bendruomenės telkimą (angl. „community work“) kaip vieną iš sistemingo socialinio veikimo metodų. Šis įvadinį paskaitų kursą VA Caritas paruošė kartu su sielovadininkais, kunigais ir socialinių mokslų specialistais kun. Žydrūnu Vabuolu (Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos rektorius), kun. dr. Kęstučiu Kėvalu (VDU teologijos fakultetas), dr. Egle Irena Laumenskaite (VPU filosofijos fakultetas), dr. Arūnu Kučiku (SADM, bendruomenių skyrius), dr. Birute Švedaite-Sakalauske (VU, socialinio darbo katedra) ir Linu Kukuraičiu (VA Caritas).

REKLAMA

Dar ruošiant teorinį mokymų pagrindą, pagrindinis klausimas, liečiantis socialines krikščioniškąsias organizacijas, buvo iškeltas taip: „Kuo skiriasi – jeigu skiriasi – ir kuo panaši krikščioniškųjų socialinių organizacijų vykdoma socialinė veikla, lyginant su kitomis NVO?“ Forumo mokymus organizavęs  Vilniaus Arkivyskupijos Caritas, atsakydamas į šį klausimą, rėmėsi savo patirtimi su silpniausiomis socialinėmis grupėmis visuomenėje – su socialinės atskirties šeimomis, vaikais, paaugliais, jaunuoliais, kuriems sunku adaptuotis bendroje švietimo sistemoje, su benamiais, asmenimis, kurie yra išėję iš įkalinimo vietų,  su pabėgėliais, senyvo amžiaus žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Caritas, kaip Katalikų Bažnyčios struktūra, savo veikimą apibrėžė kaip nuolatinį buvimą įtampoje tarp profesionalaus socialinio darbo, paslaugų teikimo ir klientų atstovavimo iš vienos pusės ir tarp krikščioniškosios tarnystės, artimo meilės bei meilės darbų kaip asmeninio tikėjimo ir ryšio su Dievu išraiškos iš kitos pusės. Susitikimo, pusiausvyros vieta tarp šių dviejų, iš  pirmo žvilgsnio  tarsi skirtingų polių socialinių krikščioniškųjų NVO nuomone būtų asmuo ir autentiškas santykis su juo, asmens absoliutaus vertingumo, orumo ir teisių teigimas bei gynimas,  kuris grindžiamas asmens sukūrimu pagal Dievo atvaizdą. Šia pirmine krikščioniškąja premisa yra pagrįstas bendrabūvis, santykiai tarp asmenų, lygybė prieš įstatymą, gerovės  valstybės koncepcija, visuotinė žmogaus teisių  deklaracija ir pan. Vakarų Europos demokratinių  valstybių pilietinėse visuomenėse, kurių giliosios šaknys yra krikščioniškos.

REKLAMA

Antroji, praktinė mokymų dalis, buvo orientuota į praktinių vadovavimo organizacijai ir darbuotojams įgūdžių gilinimą, reflektavimą. Šią mokymų dalį organizavo VŠĮ „Kitokie projektai“, vadovaujami dr. Artūro Deltuvos. „Kitokie projektai“ yra konsultacinė mokymų organizacija, kuri viena pirmųjų Lietuvoje pritaikė „mokymosi per patirtį“, į patyrimą orientuoto praktinio mokymosi metodą neformalios jaunimo ir suaugusių pedagogikos srityje. „Kitokių projektų“ vedami seminarai suteikia galimybę permąstyti turimą vadovavimo, veikimo grupėje, sprendimų priėmimo, atsakomybės prisiėmimo, įsipareigojimo ir pan. patirtis bei išbandyti naujus veikimo organizacijoje ar grupėje būdus, „eksperimentuojant“ saugioje aplinkoje bei stebint ir konsultuojant NVO kolegoms bei ekspertams. Socialinių krikščioniškųjų Forumo organizacijų vadovai priėmė šiuos mokymus kaip reta galimybę reflektuoti savo veiklą organizacijos ir personalo vadybos kontekste, nors tai  socialinėms krikščioniškosioms iniciatyvoms skambėjo kiek neįprastai: dauguma jų savo veiklą  remia  visų pirma savanoryste ir greitai kintančia, nestabilia, pasižyminčia  mažais piniginiais ištekliais finansine veikla.

REKLAMA

Taigi, praktiniai Forumo  mokymai apėmė šešias dienas bei  vyko išvažiuojamųjų patyriminių seminarų būdu  mažose  - iš viso trijose – grupėse  po 12 – 14 asmenų. Praktiniai išvažiuojamieji seminarai vyko     rugpjūčio – lapkričio  mėnesiais Vilniaus raj. kaimo tipo sodybose bei buvo lydimi dviejų  ekspertų komandos. Baigiamasis visų mokymų įvertinimas planuojamas 2010 metų sausio 7  d. Vilniuje. Iš baigiamojo Forumo mokymų įvertinimo tikimės įžvalgų ir konkrečių impulsų  tolimesniems ir galbūt tęstiniams socialinių krikščioniškųjų iniciatyvų mokymams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ateinančių, 2010 metų mokymai, organizuojami ir koordinuojami visų pirma Vilniaus  Arkivyskupijos Carito, susitelks ne vien tik ties tęstiniais Forumo organizacijų mokymais, skirtais regioninių bendruomenių bei kaimo parapijų animatoriams ir aktyvintojams rengti.  Visų  pirma kreipsime dėmesį  į vidinius VA Caritas  mokymus darbuotojams ir savanoriams, kur ir toliau bus  gvildenami socialinės krikščioniškosios tapatybės klausimai. Taip pat 2010 metų sausio 28 d. – balandžio 8 d. pirmą kartą VA Carite vyks krikščioniškųjų pagrindų suaugusiems ALFA kursai,  kartu su Marijos Dangun Ėmimo seserimis organizuojami visiems norintiems.

REKLAMA

Vilniaus ir Kauno socialinių krikščioniškųjų organizacijų Forumo  mokymus 2009 metų antrą pusmetį rėmė  Europos Ekonominės Erdvės ir Norvegų finansinė schema, skirta  NVO sektoriui Lietuvoje vystyti.    





Patyriminis mokymų metodas „Žaidžiame šachmatais – kas stumdo figūras?“ Kas prisiima atsakomybę už rezultatą t.y. yra „karalienė“, o kas – „paprastas pėstininkas“?

„Lieptas nenaudojamas – lipti draudžiama“: kartais reikia netradicinių sprendimų, kad ištirtume naujus horizontus – ar – galų gale kartu žvejotume ir sugautume žuvį...

Forumo paskaitininkai – dr. Irena Eglė Laumenskaitė ir kun. dr. Kęstutis Kevalas kalba apie Socialinio Bažnyčios Mokymo principus ir galimybes juos taikyti visuomenėje





VŠĮ Mokymų įmonės „Kitokie projektai“ konsultantai – ekspertai dr. A. Deltuva ir G. Jasienė


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų