REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paaiškėjus, kad "Sodra" visą mėnesį rinko mokestį neturėdama tam jokio teisinio pagrindo, socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas sako, kad įmokos asmenims bus grąžinamos.

REKLAMA
REKLAMA

"Taip, yra tiktai dvi galimybės - arba "Sodra" grąžins tuos mokesčius, arba užskaitys einamiesiems mokėjimams iki kito mėnesio. Techniškai tas klausimas yra sprendžiamas, alternatyvų tokiems sprendimams nematau. Jeigu buvo surinktos įmokos, kurios neturėjo būti surinktos, natūralu, kad jos turi būti grąžintos vienokia ar kitokiu būdu", - pirmadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė jis.

REKLAMA

Paklaustas, kodėl "Sodra" ėmė mokestį, D. Jankauskas teigė, jog taip nutiko, matyt, dėl to, kad netinkamai buvo įgyvendintos įstatymo nuostatos, įsigaliojusios nuo šių metų sausio 1 dienos.

Praėjusių metų liepą Seimui pakeitus Sveikatos draudimo įstatymą, nuo 2010 m. sausio 1 d. įsigaliojo skirtingas ligos pašalpų apmokestinimas: pagal Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą pašalpos apmokestintos sveikatos draudimo įmokomis, pagal Nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įstatymą - ne.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašo "Verslo žinios”, neapmokestintos sveikatos draudimu liko ir darbdavio už pirmąsias dvi ligos dienas apmokamos pašalpos. Nepaisydamos, kad tai neįteisinta įstatymu, "Sodra", o paskui ir Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) savo interneto svetainėse paskelbė, jog nuo 2010 m. pradžios iš darbdavio mokamos ligos pašalpos būtina išskaičiuoti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas ir pervesti pinigus į "Sodros" teritorinių skyrių surenkamąsias sąskaitas. Kad mokestis neteisėtas, susigriebta tik po mėnesio.

Vasario 3 d. "Sodra" viešai pripažino, kad, " kol nepatvirtintas teisės aktas, nustatantis PSD įmokų nuo darbdavio mokamų pašalpų už dvi pirmąsias nedarbingumo dienas mokėjimą, šių įmokų draudėjai mokėti neprivalo".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Arturo Tankevičiaus, Nacionalinės buhalterių asociacijos vadovo ir bendrovės "Marsh Lietuva" finansų direktoriaus, "paini apskaita jau nebepiktina, tačiau stulbina tai, jog patys mokesčių administratoriai nebepaiso teisės aktų, o politikai mokesčius keičia neatsižvelgdami į tai, kad jiems įsigalioti būtinas 6 mėnesių terminas".

Tomas Bagdanskis, advokatų profesinės bendrijos "MAQS Law Firm" advokatas, pripažįsta pirmąsyk susiduriantis su tokiu paradoksu, kad mokestis yra, o pagrindo jam rinkti - ne. Pasak teisininkų, nepagrįstai rinktą mokestį sumokėję darbdaviai turi teisę prašyti jį grąžinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų