REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įšalusi žemė sudaro sąlygas medienos vagims įvažiuoti giliai į mišką, prisikrauti medienos ir kartais netrukdomai pasprukti. Laimė, miškininkai, gyventojų padedami, sėkmingai užkerta kelią valstybinių miškų grobstytojams, praneša aplinkos miniterija (AM).

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai vėlų vakarą Molėtų rajono Babačiznos kaime Dubingių girininkijos darbuotojai miške pastebėjo miškovežį MAN ir lengvąjį automobilį. Miškininkai užtvėrė kelią ir iškvietė policiją.

REKLAMA

Miškovežyje buvo pakrauta ir bandyta išvežti 11,38 kietmetrių beržo medienos, kurios vertė 967,30 litų. Sulaikyto miškovežio vairuotojas, Ukmergės rajono gyventojas, tikino, kad miškų urėdijai  priklausančią gatavą produkciją, t.y. šalia miško esančioje laukymėje sandėliuojamus beržo rąstus, jis krovėsi teisėtai. Lengvojo automobilio vairuotojas nurodė rangovą, kurio nurodymu buvo imama mediena.

Utenos RAAD Miškų kontrolės skyriaus vedėjas Petras Galgatavičius žino ne vieną atvejį, kada nusikaltėliai parduoda kaip savo valdišką medieną, apgaudami nieko nenutuokiančius pirkėjus. Ir šiuo atveju, miške buvo išvalyta aikštelė, į kurią galėjo įvažiuoti ir daugiau mašinų. Vienas vilkikas gali išvežti 40 kietmetrių vertingos medienos.

REKLAMA
REKLAMA

Įvykį tiriantiems policijos pareigūnams pavyko išsiaiškinti, kad šiais metais tuo pačiu miškovežiu iš miško, esančio Molėtų rajono, Luokesos seniūnijos, Vilkiškių kaime pagrobta ir išvežta 40 kietmetrių eglės rąstų, kurių vertė 5600 Lt, o iš miško, esančio Molėtų rajone, Giedraičių seniūnijoje, Kamastos kaime - 32,44 kietmetrių uosio už 4169,90 Lt  ir 5,65 kietmetrių ąžuolo už 1412,50 Lt medienos. Pavogta mediena rasta Kauno rajone.

Molėtų rajono policijos pareigūnai abu automobilius ir keturis asmenis, vykdžiusius šias nusikalstamas veikas. Tai Kauno miesto, Ukmergės rajono ir du Molėtų rajono gyventojai. Jiems gresia baudos arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot P.Galgatavičiaus, tokie nusikaltimai Molėtų rajone nėra dažni. Daugiau jų pasitaiko Rokiškio, Utenos, Nemenčinės miškuose. Pareigūnas spėja, kad geros kokybės mediena keliauja į Lenkiją, arba “nusėda” Vilniuje, Kaune.

Lietuvos miškuose supjautos ir išvežti paruoštos medienos vagysčių pernai, palyginti su 2008-aisiais, padaugėjo dukart.

Generalinės miškų urėdijos (GMU) Miškų atkūrimo ir apsaugos skyriaus vedėjas Petras Kanapienis tvirtina, kad tai lėmė ne medienos kaina ar jos paklausa rinkoje, o paprastų žmonių noras "apsirūpinti" statybine mediena ar tiesiog malkomis.

"Nors pernai medienos kainos buvo sumažėjusios beveik perpus, rąstų pagrobta dvigubai daugiau nei pernai - per 800 kubinių metrų", - sako GMU atstovas.

Daugiausiai neteisėtų kirtimų ir medienos grobimo atvejų užfiksuota Vilniaus apskrityje, Telšių, Raseinių rajonuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų