REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atnaujinti daugiabučius paskatinti panevėžiečių į miesto Savivaldybę susirinkę specialistai ir valdžios atstovai paskelbė gerą žinią: pinigų renovacijai yra, o labiausiai suinteresuoti gyventi spalvinguose ir šiltuose namuose turėtų būti socialiai remtini. Jiems žadama padengti visą paskolą ir palūkanas.

REKLAMA
REKLAMA

Specialiame renovacijos fonde sukaupta 785 mln. Lt – Europos Sąjungos, valstybės ir komercinių bankų lėšų. Fondas daugiabučių bendrijoms renovacijai skolins lėšas su 3 proc. metinėmis palūkanomis.

REKLAMA

Iki tol komerciniai bankai pinigus daugiabučiams atnaujinti skolindavo su 15 proc. palūkanomis, tačiau valstybė bendrijoms suteikdavo 50 proc. paramą. Pagal naująjį finansavimo modelį valstybės parama sieks 15 proc.

Namo atnaujinimo projektui parengti gali būti suteikta 50 proc. parama.

Daugiabučius renovuoti skatinantys specialistais tvirtina, jog naujoji finansavimo programa gyventojams palankesnė: skaičiuojama, kad mėnesinė įmoka bendrijai atsieitų apie 1000 litų pigiau nei pagal iki rugsėjo galiojusį modelį.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, kaip skelbia Aplinkos ministerija, naujasis modelis leidžia ryžtis renovacijai didelių pradinių investicijų neturinčias bendrijas – pakanka 5 proc. nuo investicijų į pastatą sumos projektui parengti.

Planuojama, kad ateityje panorusieji renovuoti daugiabučius galės pasinaudoti tipiniais projektais. Tokie jau yra parengti, tačiau juos dar privalo įvertinti ir patvirtinti Aplinkos ministerija.

Valdžios atstovai prasitaria, kad delsiantiems gera žinia gali virsti blogąja. Vyriausybės lygmenyje sklando kalbos, kad valstybė gali renovuoti ištisus daugiabučių kvartalus, tačiau jų gyventojai už šildymą mokės daugiau. Vis dėlto bent jau kol kas tokios kalbos veikiausiai nebus įgyvendintos: atnaujinti ištisus kvartalus Lietuvai kainuotų milijardus litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taupo šilumos sąskaita

Skelbiama, kad sunkmetis – palankiausias laikas renovacijai. Skaičiuojama, kad statybos darbų kainos, lyginant su 2008 m., kritusios 30-40 proc., bet to, naujas finansavimo modelis palankus mažas pajamas gaunantiems gyventojams.

„Gaunantieji kompensaciją už šildymą gali drąsiai balsuoti už namo renovaciją – valstybė už juos bus sumokės ir paskolą, ir palūkanas“, – tvirtina Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros vyriausioji specialistė Dalia Gailiūnienė.

Tikimasis, kad įsigaliojus naujai finansavimo tvarkai pirmaisiais metais Lietuvoje bus renovuota apie tūkstantį, o vėliau apie kelis tūkstančius būstų per metus. Šios programos tikslas – atnaujinti apie 70 proc. šalies daugiabučių. Skaičiuojama, kad šilumos energijos sąskaita taip būtų sutaupyta apie milijardą litų.

REKLAMA

„Panevėžio energijos“ duomenimis, už sausį, kai vidutinė mėnesio temperatūra siekė 11,1 laipsnis šalčio, tik šilumos punktus renovavusiems daugiabučiams šiluma kainavo 4,93 Lt už kv.m., visiškai renovuotų daugiabučių gyventojai mokėjo 3,39 Lt už kv.m., o nerenovavusieji net šilumos punktų už kv.m. paklojo 6,46 Lt.

Pelija sienos

Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros specialistų teigimu, paskolą renovacijai paėmusių daugiabučių gyventojų išlaidos išauga nežymiai: paskolos ir palūkanų per mėnesį butas, priklausomai nuo ploto, vidutiniškai moka apie 80-120 Lt. Tačiau, pasak D.Gailiūnienės, beveik tiek pat sutaupoma šilumos sąskaita.

„Teoriškai renovuoti daugiabučiai už šilumą moka 30 proc. mažiau, tačiau praktiškai šilumos sutaupoma iki 50 proc.“, – teigė specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų