REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar tikrai Gruzija yra demokratinė valstybė?

Naujoje ataskaitoje Gruzijos valdžia apkaltinta tuo, kad dažnai manipuliuoja žiniasklaida. Tokie kaltinimai pakerta prezidento Mikheilo Saakašvilio kaip demokratinio šalios lyderio įvaizdį. Už žiniasklaidos laisvę kovojančios grupės ir šalies opozicija teigia, kad prezidentas ir jo aplinka itin manipuliuoja televizijos naujienomis.

REKLAMA
REKLAMA

Nors žiniasklaidos laisvės padėtis Gruzijoje tikrai yra geresnė nei daugumoje kitų posovietinių šalių, tačiau dalis kritikų teigia, kad žiniasklaida buvo laisvesnė iki taip vadinamos Rožių revoliucijos 2003 metais.

REKLAMA

Žurnalistų apsaugos komitetas teigia, kad nuolatinės M. Saakašvilio manipuliacijos žiniasklaida pakerta jo kaip demokratinio lyderio įvaizdį. „Transparency International“ priduria, kad šalies žiniasklaida iki rožių revoliucijos turėjo daugiau laisvės  ir pliuralizmo nei dabar. Ši organizacija teigia, kad gruzinai 96 proc. visos savo informacijos gauna iš televizijos naujienų, kuriomis itin manipuliuoja Tbilisis. Du trečdaliai gruzinų informaciją gauna iš provyriausybinių „Rustavi-2“ ir „Imedi“ kanalų.

REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistų apsaugos komitetas kaip pavyzdį pateikia karo su Rusija nušvietimą, kai dažniausiai būdavo skelbiamos tik Gruzijai palankios naujienos, o M. Saakašvilio režimo klaidos būdavo tiesiog nutylimos.

Opozicija teigia, kad tiek „Rustavi-2“ tiek „Imedi“ kanalus kontroliuoja pati vyriausybė. Didžioji dalis pirmojo kanalo akcijų oficialiai priklauso ofšorinei firmai „Degson Limited“, kuri yra registruota Mergelių salose. Kompanijos akcininkai yra nežinomi. Likusias 30 proc. akcijų kontroliuoja verslininkas Davidas Bežuašvilis, kuris yra Gruzijos žvalgybos vado brolis ir M. Saakašvilio partijos atstovas Gruzijos parlamente.

Neaiškumų dėl to, kam priklauso „Imedi“, yra dar daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų