REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba iki 2010 m. vasario 18 d. gavo 55 vartotojų prašymus dėl UAB „Amber Promotions“ veiklos (vartotojams siūloma 1 savaitei per 35 mėnesių laikotarpį įsigyti apartamentus Kanarų salose).

REKLAMA
REKLAMA

Prašymuose nurodoma, kad telefonu paskambinęs bendrovės atstovas pirmo pokalbio metu apklausia dėl atostogų užsienio šalyse. Antro skambučio metu „Amber Promotions“ jau kviečia vartotojus atsiimti laimėto prizo. Nuvykusiems jo atsiimti vartotojams, bendrovė viešbučio patalpose surengia pristatymą, kurio metu, lygindama įvairių kelionių organizatorių siūlomų kelionių kainas, reklamuoja savo paslaugas. „Amber Promotions“ atstovų reikalavimą kuo greičiau apsispręsti pasirašyti sutartį bei iš karto sumokėti sutartyje nustatytą pinigų sumą vartotojai vertina kaip psichologinį spaudimą. Visi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą kreipęsi vartotojai pareiškė norą nutraukti su bendrove sudarytas sutartis ir susigrąžinti įmokas (kiekviena jų – vidutiniškai apie 2000 litų) nemokant bendrovės nustatytų baudų.

REKLAMA

„Amber Promotions“ Valstybinei vartotojų teisų apsaugos tarnybai nurodė, jog viešbučio patalpos, kuriose vyksta minėtos prezentacijos, yra registruotos kaip bendrovės kita veiklai vykdyti skirta vieta. Tačiau vadovaujantis Europos Teisingumo Teismo praktika tie atvejai, kai sutartis yra sudaroma ne nuolatinėje paslaugos teikėjo (pardavėjo) buveinėje ir vartotojai paslaugų teikėjo (pardavėjo) iniciatyva yra kviečiami atvykti konkrečiu laiku į konkrečią vietą (pvz. , viešbutį), arba kai sutartys dėl prekių (paslaugų) sudaromos ir prekės (paslaugos) įsigyjamos vartotojo namuose ar darbo vietoje turėtų būti laikomi prekyba ne tam skirtose patalpose. Europos Teisingumo Teismas 1999 m. balandžio 22 d. byloje Nr. C-423/97 pažymėjo, kad „prekyba ne tam skirtose patalpose“ yra laikytini atvejai, kai vartotojai negali įsigyti prekių ar paslaugų be paslaugų teikėjo specialaus kvietimo ar kitokios formos iniciatyvos ir siūlymo.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas ir Lietuvos Respublikos ūkio ministro 2001 m. liepos 11 d. įsakymu Nr. 226 patvirtintos „Daiktų pardavimo ne prekybai skirtose patalpose taisyklės“, numato vartotojo teisę atsisakyti sutarties, sudarytos ne prekybai ir ne paslaugų teikimui skirtose patalpose, per septynias dienas raštu apie tai informavus pardavėją ar paslaugos teikėją. Šios vartotojo teisės negalima suvaržyti jokiais papildomais įpareigojimais ar įmokomis ar bet kokiu būdu apriboti ar panaikinti.

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vartotojų teisių apsaugos įstatymo 12 straipsnio 1 dalies 5 punktu Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba iki vasario 18 d. išnagrinėjo 11 ginčų, kilusių tarp vartotojų ir „Amber Promotions“ ir, įvertinusi ginčų šalių pateiktus paaiškinimus ir juos pagrindžiančius įrodymus priėmė nutarimus, kuriais buvo nutarta patenkinti vartotojų reikalavimus, t.y. nutraukti sudarytas sutartis netaikant baudų. „Amber Promotions“ iki vasario 26 d. turi informuoti Valstybinę vartotojų teisų apsaugos tarnybą apie savo sprendimą. Jeigu šie nutarimai nebūtų vykdomi, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba svarstys galimybę kreiptis į teismą dėl viešojo intereso gynimo.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba taip pat pradėjo nagrinėjimo procedūrą dėl „Amber Promotions“ veiksmų, galimai pažeidžiančių Lietuvos Respublikos nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo nuostatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų