REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Mossad“ agentai – turistais apsimetę žudikai?

Daugelis žvalgybos agentūrų visame pasaulyje yra įtariamos žmogžudystėmis, tačiau vos kelios yra išgarsėjusios taip kaip Izraelio „Mossad“. Nors ši agentūra dėl savo milžiniškos sėkmės tapo tikra legenda, tačiau jos istorijoje netrūksta ir nesėkmių. Jei paaiškės, kad už „Hamas“ lyderio nužudymo Dubajuje slepiasi būtent „Mossad“, tai bus dar viena purvo dėmė šios įstaigos reputacijai, rašo „Spiegel Online“.

REKLAMA
REKLAMA

1955 metais, prabėgus 7 metams nuo to laiko, kai buvo sukurta Izraelio valstybė, filosofas Yeshayahu Leibowitzas nusiuntė laišką tuomečiam premjerui Davidui Ben-Gurionui. Šiame laiške jis skundėsi, kad per Izraelio operacijas yra žudomi nekalti palestiniečiai. „Aš su jumis nesutinku. Nors ir būtų gerai, kad mes turėtume taikų, brolišką, teisingą ir sąžiningą pasaulį, dar svarbiau yra, kad mes apskritai jame būtume“ - į tai atsakė D. Ben-Gurionas.

REKLAMA

Teiginį, kad Izraelis turi būti gerai įtvirtinta valstybė, kuri tik pasitaikius galimybei jėga pašalina savo priešus, yra remiama didžiosios dalies Izraelio piliečių. Pašalinti priešus galima tiesiog juos nužudant. Šiuo darbu dažniausiai užsiima kariuomenė ir užsienio žvalgybos tarnyba „Mossad“. Žmogaus teisių organizacijos teigia manančios, kad Izraelio kariuomenė palestiniečių žemėse per taip vadinamus „tiksliunius pasikėsinimus“ nužudė daugiau nei 100 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinieji įvykiai, į kuriuos įsivėlė „Mossad“, parodo, kad didžioji dauguma izraeliečių ir toliau mano, jog tokie nužudymai yra pateisinami. Manoma, kad sausį „Mossad“ Dubajuje nužudė „Hamas“ grupuotei priklausiusį ginklų priklį. Kiek anksčiau šią savaitę Dubajaus teisėsauga paviešino vaizdo stebėjimo kameromis užfiksuotus įtariamo žudikų būrio portretus. Šaltiniai Vokietijos žvalgyboje teigia, kad tokią profesionalumo reikalaujančią operaciją gali įvykdyti tik žvalgybos agentūra. Didžiosios Britanijos vyriausybės atstovai buvo dar atviresni: jie reiškė įsitikinimą, kad už Mahmoudo al-Mabhouho nužudymą atsakinga yra būtent „Mossad“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Izraelyje visas ginčas koncentruojasi ties dviem klausimais. Pirmiausia klausiama, ar operacija įvykdyta su „Mossad“ įprastu „profesionalumu“? Visų antra klausiama, ar operaciją reikia laikyti nesėkme dėl to, kad buvo paviešintos 11 įtariamų agentų nuotraukos, o pasaulis dabar mano, kad „Mossad“ nebus leidžiama lyg niekur nieko iš Izraeliui draugiškų valstybių „skolintis“ jų piliečių tapatybes.

Sėkmingų operacijų kronika

Pagarba, kurią viso pasaulio žvalgybos institucijoms sukelia „Mossad“ vardas, visų pirma yra susijusi su itin ambicingų ir sėkmingų operacijų, kurias įvykdė ši agentūra, kronika. „Mossad“ iš beviltiškų situacijų sugebėjo išgelbėti įkaitus, agentūra rado kelią kaip, Izraelio lyderiams paliepus, į šalį atgabenti naikintuvą MiG-21. Be to, Šaltojo karo metais „Mossad“ aprūpindavo CŽV iš sovietų pavogta įslaptinta medžiaga.

REKLAMA

Tačiau žvalgybos agentūros smogikų būriai turi savą mistiką. Jei už paskutinės žmogžudystės Dubajuje iš tikrųjų slypi „Mossad“, tai bus tik vienas iš šios agentūros įvykdytų kruvinų išpuolių. Tiesa, ne visos operacijos baigėsi sėkmingai.

Niekados nebūdavo iki galo aišku, ar už konkrečios mirtinos operacijos slypi „Mossad“ agentūra ar kuri kita Izraelio formuotė. Tarkime legendinę operaciją, per kurią buvo medžiojami „Juodojo rugsėjo“ teroristai, kurie per 1972 metų Miuncheno olimpines žaidynes užpuolė Izraelio atletus, vykdė specialiai šiam uždaviniui suformuotas darinys. Agentams tuomet pavyko sunaikinti beveik visus teroristus, tačiau jie taip pat Norvegijoje nužudė ir nekaltą padavėją, kurį supainiojo su vienu iš teroristų. Ir bent kartą, 1973 metais Beirute, agentai-smogikai buvo užsimaskavę kaip eiliniai turistai. Lygiai toks pat scenarijus pasikartojo ir praėjusį mėnesį Dubajuje.

REKLAMA

Manoma, kad praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio viduryje Izraelio premjerė Golda Meir patvirtino taip vadinamą „Komitetą X“, kuris buvo ir galbūt tebėra atsakingas už sąrašo žmonių, kurie turi būti nužudyti, sudarymą ir saugojimą. Manoma, kad šiuos tikslinius nužudymus yra pavesta vykdyti „Mossad“ daliniui „Caesaria“.

Tik labai retais atvejais Izraelis pripažįsta esąs susijęs su įvykdytu pasikėsinimu. Kaip taisyklė, „Mossad“ niekada nepripažįsta savo dalyvavimo. Būtent dėl šio slaptumo galima spėti, kad „Mossad“ yra siejamas su žymiai daugiau žmogžudysčių nei kad iš tikro jis yra įvykdęs. Tačiau pasikėsinimų, kuriuos per 40 metų įvykdė „Mossad“ sąrašas, bet kokiu atveju yra ilgas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip manoma, „Mossad“ septintajame dešimtmetyje Vokietijos mokslininkams, padėjusiems Egiptui konstruoti raketinę programą, išsiuntinėjo laiškus su sprogmenimis. Dauguma mokslininkų žuvo.

70 kulkų

Viena iš įspūdingiausių žmogžudysčių, siejamų su „Mossad“, buvo įvykdyta 1987 metais Tunise, kur tuo metu gyveno Palestinos išlaisvinimo organizacijos lyderis Khalilas Al Waziras, dar žinomas kaip Abu Jihadas. Kaip manoma, operacijoje dalyvavo apie 30 agentų, kurie Tuniso pakrantę pasiekė mažais laiveliais. Dalis agentų apsimetė turistais ir patraukė link paties svarbiausio Yassero Arafato parankinio namų. Kiti užėmė pozicijas persirengę Tuniso kariuomenės uniformomis. Tuo metu virš galvų skraidė Izraelio lėktuvas „Boeing 707“, kuris turėjo sutrikdyti visas komunikacijas ant žemės. Smogikų būtys įsiveržė į K. Al Waziro namą, kur iš pradžių nušovė kelis jo tarnus. Po to vaikų ir žmonos akivaizdoje buvo nušautas ir pats K. Al Waziras. Jo kūną perskrodė 70 kulkų.

REKLAMA

1995 metų spalį Maltoje buvo nužudytas palestiniečių teroristų grupuotės Islamic Jihad narys Fathis Shikakis. Žudikas prie taikinio privažiavo motociklu ir jam į galvą paleido 3 šūvius. Vėliau išaiškėjo, kad operacija buvo itin kruopščiai suplanuota jau iš anksto. Operacijoje dalyvavo dešimtys agentų. Po žmogžudystės visi jie pradingo be pėdsakų.

1996 metais Gazos ruože buvo nužudytas liūdnai pagarsėjęs „Hamas“ bombų gamintojas Yehiyehas Ayyashas, kuris buvo geriau žinomas „Inžinieriaus“ pravarde. Vyras nužudytas sprogus užminuotam jo mobiliajam telefonui. Šis novatoriškas nužudymas šokiravo palestiniečių kovotojus. Manoma, kad su nužudymu buvo susiję „Mossad“ agentai.

REKLAMA

2004 metais galas atėjo dar vienam „Hamas“ nariui Izz Eldinui Subhi Sheik Khalilui, kuris buvo nužudytas Damaske. Tuomet sprogo po jo automobiliu padėtas sprogmuo. Minėtasis palestinietis koordinavo „Hamas“ sukarinto sparno operacijas. Nors Izraelis niekada neprisipažino įvykdęs žmogžudystę, šis išpuolis buvo suprastas kaip signalas Sirijos valdžiai, kad Izraelio agentai gali pasiekti ir laisvai veikti net šios šalies sostinėje.

Kelios nesėkmės

Damaske buvo surengtas ir dar vienas pasikėsinimas. 2008 metų sausį bomba į šipulius sudraskė automobilį „Mitsubishi Pajero“, kuris priklausė su šimtais nužudymu siejamam „Hezbollah“ lyderiui Imadui Mugniyeh. Izraelis oficialiai neigė savo sąsajas su žmogžudyste, tačiau dauguma ekspertų mano, kad „Mossad“ bent dalinai buvo susijęs su išpuoliu. Veikiausiai ši agentūra veikė kartu su kitomis šio regiono žvalgybos tarnybomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausią nesėkmę „Mossad“ patyrė 1997 metų rugsėjį, kai bandė įvykdyti užduotį Jordanijos Amano mieste. Du „Mossad“ agentai, persirengę turistais, mėgino nužudyti „Hamas“ lyderi Khaledą Meshalą. Tam tikslui buvo planuojama pasitelkti mirtinus nuodus, kurie per odą turėjo prasiskverbti į K. Meshalo kūną ir jį nužudyti. Išpuolis buvo sužlugdytas, o K. Meshalo apsauginiams net pavyko sulaikyti agentus, kurie buvo perduoti Jordanijos policijai. Jordanijos pareigūnai greitai apgulė Izraelio ambasadą, kur prieglobstį rado dar 4 „Mossad“ agentai.

REKLAMA

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, siekdamas išgelbėti savo agentus, turėjo pripažinti, kad Izraelis yra susijęs su pasikėsinimu. Jis nuskrido į Amaną, kur atsiprašė karaliau Husseino brolio. Pats karalius nepanoro asmeniškai susitikti su Izraelio premjeru. Po ilgų derybų Izraelis Jordanijai perdavė priešnuodį nuo minėto nuodo, o taip pat atskleidė ir toksino cheminę sudėtį. Be to, Izraelis buvo priverstas iš kalėjimo paleisti „Hamas“ įkūrėją šeichą Ahmedą Yassiną ir dešimtis kitų palestiniečių ir Jordanijos piliečių.

REKLAMA

Po šios gėdingos nesėkmės „Mossad“ kurį laiką susilaikė nuo panašių operacijų vykdymo arba jas vykdė žymiai slapčiai.

Tikrasis taikinys – Iranas

Jei operaciją Dubajuje tikrai vykdė „Mossad“, tai būtų dar vienas smūgis šios agentūros reputacijai. Dar niekada „Mossad“ agentų portretai nebuvo paviešinti ir paties išpuolio pradžios dar niekada neužfiksavo vaizdo stebėjimo kameros.

„Mossad“ per pastaruosius metus prarado nemažą dalį savo įtakos. Kitos Izraelio žvalgybos agentūros tapo svarbesnės, o pačiame regione JAV itin glaudžiai bendradarbiauja su Jordanijos žvalgyba. Tačiau visa tai daugiau yra susiję su kontrteroristinėmis operacijomis.

Tuo tarpu kalbama, kad pastaruoju metu „Mossad“ susikoncentravo ties Iranu ir jo vykdoma branduoline programa. Čia „Mossad“ esą pasiekė nemažų laimėjimų, kurie nematomi viešumoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų