REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Biržų sporto mokykloje laikomas ginekologinis stalas, ant kurio direktorius atlieka masažus.

Kodėl rajono biudžeto pinigais išlaikomoje ugdymo įstaigoje stovi ginekologinis įrenginys? Kam jis skirtas? Ar gali būti saugu nepilnamečius vaikus leisti į įstaigą, kurioje nežinia kam naudojama su medicina susijusi įranga?

REKLAMA
REKLAMA

Tokiais ir panašiais klausimais Biržų krašto laikraščio redakciją jau kelis mėnesius atakavo Biržų sporto mokyklos auklėtinių, kurie treniruojasi Karaimų gatvėje esančioje sporto salėje, tėvai bei čia sportuojantys suaugusieji.

REKLAMA

Biržiečiai pasakojo, kad į ginekologinę kėdę panašus prietaisas kurį laiką stovėjo koridoriuje. Vėliau jis buvo įneštas į buvusios kavinės, vėliau tapusios šachmatų klase, patalpas. Dabar jose, pasak sporto mokyklos darbuotojų, kartais renkasi Biržų krepšinio klubo „Širvėna" nariai.

Šių patalpų raktą esą turi tik sporto mokyklos direktorius. Jis čia neva rengia pasitarimus ir su kitais asmenimis, darbuotojais. Kažkas juokaudamas tuos pasitarimus pavadino penkiaminutėmis, kurios atseit užtrunka ir gerokai ilgiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Gal šis įrenginys naudojamas direktoriaus pavaduotojos, mero žmonos Valės Ramonienės, vykdomame projekte „Nedelsk", – svarstė apie šį įrenginį išgirdusi rajono tarybos narė Danutė Martinkėnienė.



Už durų laukė daugiau nei valandą

Kam mokykloje naudojamas keistasis įrenginys, interpretacijų netrūko. Nuo nuogąstavimų dėl vaikų saugumo iki anekdotų.

Kaip yra iš tiesų, panoro įsitikinti ne tik korespondentė, bet ir du Biržų rajono tarybos Socialinio vystymo komiteto atstovai – Stasė Eitavičienė ir Stasys Valiukas. Į Karaimų gatvėje esančią sporto mokyklos salę atvykome ketvirtadienį, prieš 14 valandą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ant salės durų kabojo užrašas, jog ji veikia nuo 14 iki 21 valandos. Tuo metu treniravosi jaunieji krepšininkai.

Korespondentė paskambino direktoriui Algiui Kriaučiūnui ir paprašė ją bei du rajono savivaldybės tarybos narius įleisti į buvusios kavinės ir šachmatininkų patalpas.

„O ar privalau jus įleisti? Aš išsiaiškinsiu", – ištarė direktorius.

Po kiek laiko perskambinus mokyklos direktorius tvirtino dar nežinąs, ar jis privalo savivaldybės tarybos narius įleisti į užrakintas biudžetinės įstaigos patalpas. Tuomet A. Kriaučiūnui paskambino tarybos narė Stasė Eitavičienė. Ši direktoriaus paprašė netrukdyti jos laiko, atvažiuoti ir atrakinti duris bei leisti apžiūrėti patalpas.

REKLAMA

Tuomet A. Kriaučiūnas jai pasakė neturįs laiko, nes ruošiasi varžyboms. Redakcijos žiniomis, tuo metu jis buvo savo darbo kabinete.

Kol buvo laukiama A. Kriaučiūno, į salės rūsį nusileido trys sporto mokyklos darbuotojai. Vyrai kažko pasivaikščiojo po patalpas, tačiau išvydę korespondentę jie išėjo.

Nesulaukusi ugdymo įstaigos vadovo, žurnalistė paskambino Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorei Palmyrai Prašmantienei. Paaiškino situaciją, paprašė padėti patekti į užrakintas patalpas. Jeigu direktorius neįleidžia į ugdymo įstaigos patalpas, vadinasi, kažką norima nuslėpti. Direktorė pažadėjo atvykti po penkiolikos minučių.

REKLAMA

Tuo metu pasibaigė jaunųjų krepšininkų treniruotė. Treneris Žydrūnas Kačinskas, išsiskirsčius vaikams, tarybos narių ir korespondentės paprašė išeiti, nes jis turįs užrakinti salę.

Pasak trenerio, nors ant durų kabo užrašas, jog salė dirba nuo 14 valandos, realiai darbas prasideda 17 valandą.

Tarybos nariai lauke už užrakintų sporto salės durų mindžiukavo dar keliolika minučių, kol atvyko P. Prašmantienė. Ši kažkaip ilgokai negalėjo prisiskambinti mokyklos direktoriui A. Kriaučiūnui. Tai padaryti jai pavyko iš korespondentės telefono.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Direktorė A. Kriaučiūno paprašė negaišinti ir atvykti. Jis atvažiavo po keliolikos minučių. Tarybos nariams sporto mokyklos vadovo teko laukti daugiau nei valandą.

Masažus atlieka pats direktorius

Direktorei P. Prašmantienei, parodžiusiai kabančią lentelę su nurodytu darbo laiku, A. Kriaučiūnas paaiškino jos nespėjęs pakeisti. Neva darbuotoja atostogauja, todėl laikinai salė dirba nuo 17 valandos.

Kai P. Prašmantienė jo paprašė paaiškinti, kas čia vyksta, direktorius pakėlęs balsą pareiškė, kad „Šiaurės rytai" norintys jį išjuokti.

REKLAMA

Po to tarybos narių S. Eitavičienės ir S. Valiuko jis pareikalavo raštiškų tarybos įgaliojimų, kad jie turi teisę patekti į jo vadovaujamos biudžetinės įstaigos patalpas ir jas apžiūrėti.

„Man patarė teisėja, teisininkė jūsų neįleisti be raštiškų įgaliojimų", – karščiavosi direktorius.

Ne kartą politikų ir pačios P. Prašmantienės paprašytas pakeisti kalbėjimo toną direktorius pareiškė į bet kokius klausimus atsakinėsiąs tik raštu. Ypač, jei bus klausiamas apie aerobikos grupę. Kodėl direktorius taip jautriai reagavo į aerobiką, nežinia.

REKLAMA

Vėliau jis vis dėlto įleido į neseniai suremontuotą, dideliais veidrodžiais bei kilimine danga išdabintą salę. Čia treniruojasi Astros Kuntrimienės vadovaujama aerobikos grupė.

Paklausus, ar su šia grupe yra sudaryta nuomos sutartis, kas ir už kokias lėšas remontavo šią salę, kaip sumokama trenerei, direktorius vėl pareiškė į klausimus atsakinėsiąs tik raštu.

Po to vyko ilga diskusija, kol direktorius sutiko įleisti į greta aerobikos salės esančias patalpas, kur buvo kavinė, o vėliau įsikūrė šachmatininkai.

„Žinau, kas jus domina. Buvo atvežta labdara ir užsiliko. Čia gi masažui skirtas stalas", – kampe stovintį įrenginį pagaliau parodė A. Kriaučiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarybos nariai atrodė tarsi netekę žado. Vėliau paklausus, ką ant šios kėdės masažuoja, jis atšovė: „Sportininkus".

„O kas pas jus masažuoja?"– kilo klausimas.

„Aš! Juk esu baigęs KKI (Kūno kultūros institutą – red.) ", – rėžė direktorius.

„Toks daiktas ugdymo įstaigoje neturėtų stovėti. Tai nėra masažo stalas ar lova", – vėliau teigė tarybos narys pedagogas S. Valiukas.

Sporto mokykla sulauks audito?

„Pagal naują Vietos savivaldos įstatymą tarybos nariui nereikia jokių įgaliojimų patenkant į biudžetinės įstaigos patalpas. Tarybos narys turi teisę būti įleistas visur, taip pat gauti paaiškinimus. Todėl biudžetinės įstaigos vadovui ta jo teisininkė patarė neteisingai", – įsitikinęs tarybos narys Stasys Valiukas.

REKLAMA

„Aš nesuprantu ugdymo įstaigos vadovo. Jei kreipiasi žurnalistai ar tarybos nariai, kurie gavo skundus ir nori patikrinti, jis privalo įleisti. Tai ne jo privatus klubas. Suprasčiau, jei būtų privati įstaiga. Jo kalbėjimo būdas, maniera netinka vadovui. Įdomu, kaip jis šneka su vaikais?" – svarstė tarybos narė Stasė Eitavičienė.

Vizitas į sporto mokyklą, pasak tarybos narės, jai buvo naudinga patirtis. Politikė stebėjosi, kad švietimo įstaigos vadovas neadekvačiai reaguoja į situaciją, sau leisdamas kalbėti pakeltu tonu.

REKLAMA

Ji sakė neatmetanti galimybės A. Kriaučiūną pakviesti į tarybos posėdį, kai bus svarstomas rajono biudžetas. Tarybos narei daug klausimų kilo dėl aerobikos salės remonto, surenkamų lėšų apskaitos ir galbūt vienu laiku du darbus dirbančios trenerės statuso.

Savivaldybės administracijos direktorė Palmyra Prašmantienė, paprašiusi savivaldybės darbuotojų išsiaiškinti, ar taryba yra patvirtinusi mokestį už aerobikos treniruotes, tą pačią popietę pateikė informaciją.

Rajono tarybos sprendimu 2007 metų spalio 22 dieną nustatytos sporto mokyklos teikiamų ir atlygintinų paslaugų kainos.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal šiuos įkainius mėnesinis abonentinis mokestis už aerobikos treniruotes siekia 60 litų per mėnesį suaugusiems, 40 litų moksleiviams, pensininkams ir neįgaliems asmenims. Vienkartinis mokestis – 10 Lt suaugusiems, 5 Lt kitiems asmenims.

Pasak P. Prašmantienės, už papildomus užsiėmimus 2009 metais sporto mokykla surinko 17000 litų specialiųjų lėšų.

Kaip sporto mokykla atsiskaito su trenere, kaip lėšos apskaičiuojamos, kiek iš jų lieka mokesčiams už vandenį ir elektrą, direktorė nežino.

„Jei leidžiama patalpomis kažkam naudotis, turime iš to uždirbti ir nepatirti nuostolių. Už vandenį ir elektrą turėtų būti mokama iš specialiųjų lėšų", – sakė direktorė.

„Tai yra vaikų sporto mokykla. Aerobika yra tarybos leista papildoma veikla. Jokia patalpų panauda neforminama, jų naudojimas turi atsipirkti mokant mokesčius už paslaugas. Ar jų užtenka, reikės išsiaiškinti. Tų pačių sporto trenerių darbas yra papildoma veikla", – tikino P. Prašmantienė.

Direktorė pažadėjo duoti nurodymą savivaldybės Audito skyriaus vedėjai Gelminai Drevinskienei išsiaiškinti, kaip atsiskaitoma su aerobikos trenere, kaip forminamas jos darbo laikas, kaip vedama surinktų lėšų apskaita.

Jurgita Vitkauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų