REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinis demokratinis judėjimas (JDJ) ketina inicijuoti referendumą, kuriame būtų keliami klausimai dėl viešojo intereso sąvokos, specialiojo teismo aukščiausiems pareigūnams įsteigimo, tiesioginio kreipimosi į Konstitucinį Teismą galimybės numatymo, tarėjų instituto įteisinimo. Apie tai trečiadienį per spaudos konferenciją naujienų agentūroje ELTA pranešė JDJ vadovas advokatas Kęstutis Čilinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Teisininkas piktinosi, kad, pasak jo, viešojo intereso sąvoką pradedama interpretuoti kaip bendrovių interesą. Esą sąvoką reikia atkurti, o apibrėžimą - įtraukti į Konstituciją, kad ateityje nekiltų problemų ginant viešąjį interesą.

REKLAMA

Pasak K. Čilinsko, taip pat ketinama kelti klausimą dėl nuo politikų nepriklausomo, tautos renkamo specialiojo teismo, kuris spręstų su aukščiausiais šalies pareigūnais susijusias bylas, įkūrimo.

"Konstitucija numato, kad gali būti ir specialieji teismai. Šiuo atveju tai būtų specialus teismas, kuris trauktų atsakomybėn aukščiausius pareigūnus ir būtų renkamas tiesiogiai tautos. Jis spręstų pagrindines bylas. Ten būtų ir vyriausiasis prokuroras, taip pat nepriklausomas nuo politikų", - teigė JDJ vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, "iš stalčiaus ištraukti reikia" ir visuomenės atstovų teismuose - tarėjų bei tiesioginio kreipimosi į Konstitucinį Teismą klausimus.

Apie 20 žinomų Lietuvos žmonių, tarp jų aktorius Regimantas Adomaitis ir dirigentas prof. Saulius Sondeckis, prisimindami 1918 m. vasario 16-ąją ir iškiliausius to meto žmones, pasirašė manifestą dėl teisinės, moralinės ir politinės valstybės būklės bei veiklos tikslų, kuriame išdėstytos pagrindinės, jų nuomone, Lietuvos bėdos ir jų sprendimo galimybės.

"Tos taurios šventės fone labai nublanksta mūsų gyvenimo realybė, ypač ta, kuri susiformavo mūsų akyse po 1990 metų. Tiems žmonėms, kurie visą gyvenimą troško Nepriklausomos Lietuvos ir visomis galiomis prisidėjo prie jos atgavimo, nėra ir negali būti skaudesnio dalyko už neišvengiamą būtinybę pripažinti ir šiandien viešai paskelbti: šitas paskutinis mūsų projektas nepavyko", - manifestą skaitė vienas jį pasirašiusiųjų Lietuvos kultūros kongreso tarybos pirmininkas filosofas Krescencijus Stoškus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manifesto autoriai ragina valdžią atskirti nuo verslo grupių ir sustabdyti jos atitrūkimą nuo tautos.

Maestro prof. S. Sondeckis teigė, jog dabartinė šalies kasdienybė yra verta ir poeto, dramaturgo Viljamo Šekspyro, ir rusų humoristų, labiausiai žinomų dėl sukurto Ostapo Benderio personažo, Ilfo ir Petrovo plunksnų.

"Reikalingas šekspyriškas žvilgsnis į giluminę moralę. Vienas to pavyzdžių - pedofilijos byla, kaip ji buvo skleista, kaip ji vystėsi ir kokios išvados. Pagalvokime, kokia drama vyko su mažu vaiku. Tėvas - visiškoje neviltyje, išnaudojęs visas teisines galimybes (...) Štai, kodėl reikia kito teismo, kitos prokuratūros Lietuvoje", - prisimindamas Drąsiaus Kedžio istoriją dėstė S. Sondeckis.

REKLAMA

Dirigentas piktinosi, jog bylą vilkinusioji pusė atsipirko pastabomis, didžiausia bausmė - atleidimas iš pareigų. "Ar dabar morališkai ta byla išspręsta? Generalinis prokuroras savo noru išeina, bet aš skaitau spaudoje, kad to generalinio prokuroro sesuo įmaišyta kažkokioje byloje, kuri taip pat buvo vilkinama", - sakė S. Sondeckis.

Nutolęs nuo, pasak maestro, šekspyriškų dramų, S. Sondeckis teigė, jog "greičiausiai Ilfas ir Petrovas iš juoko numirtų ir rašyti nebegalėtų pamatę, koks ostapizmas benderizmas Lietuvoje siaučia".

REKLAMA

Dirigentas stebėjosi skandalingomis Seimo narių atostogų istorijomis ir jų narpliojimu.

"Aš diriguoju orkestrui, pas mane orkestre sėdi 100 žmonių, įsivaizduokite, ir staiga pirmasis klarnetistas išvažiuoja į Kanarų salas ir ginasi, kad jis prižadėjo anūkui. O čia išvažiuoja į Tailandą, nusiveža gražias paneles, jūs (žurnalistai - ELTA) spausdinate, Seimas rimtu veidu susirenka ir sako, kad reikia sudaryti komitetą, komisiją, kuri rimtai turi spręsti, ką daryti. Ponai, vyt lauk reikia", - patarimų negailėjo S. Sondeckis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų