REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė mano, kad dabartinis teisinis reglamentavimas gali sudaryti prielaidas nevyriausybinėse ikimokyklinio ugdymo įstaigose taikyti ugdymo programas, neatitinkančias Ikimokyklinio ugdymo programų kriterijų aprašo reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl to vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją, prašydama atkreipti dėmesį į nevyriausybinių organizacijų įsteigtų darželių rengiamų ugdymo programų turinio kontrolę ir pateikti savo nuomonę bei siūlymus dėl teisinio reglamentavimo tobulinimo poreikio ir galimybių.

REKLAMA

Ikimokyklinio ugdymo įstaigos, pagal Ikimokyklinio ugdymo programų kriterijų aprašą, pačios rengia ikimokyklinio ugdymo programas, tačiau jų neprivalo derinti su savivaldos ar valstybės institucijomis.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, tirdama kelis tėvų skundus, pastebėjo, kad pasitaiko atvejų, kai nevyriausybinės ikimokyklinio ugdymo įstaigos negali pateikti savo parengtų ikimokyklinio ugdymo programų.

"Pastaruoju metu tėvai labiau domisi, kaip ir pagal kokias programas yra ugdomi jų vaikai darželiuose, ypač vertina tas programas, kur įvairiais aspektais liečiamas lyčių lygybės klausimas. Tirdama kelis tokius skundus, atkreipiau dėmesį, kad nevyriausybinių organizacijų įsteigtų darželių programų turinys nėra derinamas su savivaldos ar valstybės institucijomis, todėl tėvams ir kyla neaiškumų, jie mano, kad dėl jų vaikai gali būti ugdomi pagal programas, neatitinkančias vaikų interesų", - sako R. Šalaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Maždaug prieš metus šalį buvo sukrėtęs netradicinę seksualinę orientaciją ikimokyklinukams propagavęs projektas "Gender Loops". Metodikas vertinę specialistai pasiūlė uždrausti "Gender Loops" naudojimą ikimokyklinio ugdymo įstaigose kaip psichologiškai nepagrįstą, metodiškai klaidingą, vaiko lytinio tapatumo formavimosi procesą trikdančią priemonę.

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius kreipėsi į apskričių viršininkus, savivaldybių merus, švietimo padalinių ir švietimo įstaigų vadovus, prašydamas užtikrinti, kad projekto "Gender Loops" metu parengtas "Priemonių rinkinys lyčių lygybės sąmoningumo stiprinimui ikimokyklinio ugdymo įstaigose" nebūtų taikomas vaikams ugdyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų