REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį pasaulinėje finansų rinkoje didelės paklausos sulaukė rizikingesni aktyvai. Investuotojai atitraukinėjo lėšas iš JAV doleriais laikomų saugesnių pozicijų ir nukreipė jas į pajamingesnius aktyvus. Stipriu brangimu pasižymėjo Naujosios Zelandijos ir Australijos doleriai. Po keturių dienų kritimo euras taipogi ženkliai brango JAV dolerio atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA

Pajamingesnių aktyvų paklausą sukėlė sulauktos pakankamai geros ekonominės naujienos. JAV akcijų rinkos indeksai Dow Jones ir S&P500 atitinkamai paaugo 1.68 ir 1.80 proc. Europos akcijų rinką reprezentuojantis FTSEurofirst 300 indeksas antradienį pakilo 1 proc. Naftos žaliavos barelio kaina perkopė 77 JAV dolerių kartelę.

REKLAMA

Geras nuotaikas JAV galėjo įtakoti dar penktadienį skelbti geri mažmeniniai pardavimai. Pirmadienį JAV rinkos nedirbo, tad investuotojai buvo sukaupę teigiamos nuotaikos užtaisą. Ar optimistinės nuotaikos ir paklausa rizikingesniems aktyvams išliks ir toliau bus galima bandyti spėlioti po šiandieninės Federalinio rezervų banko (FED) pateikiamos posėdžio ataskaitos, kurioje turėtų atsispindėti FED lūkesčiai dėl JAV ekonomikos perspektyvų.

REKLAMA
REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas antradienį pakilo 1.25 proc. iki 1.3796 lygio. Vokietijos ZEW investuotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas sumažėjo nuo 47.2 iki 45.1. Tačiau indekso kritimas buvo mažesnis nei prognozuotas (42.5). Euro zonos ZEW indeksas sumenko nuo 46.4 iki 40.2. Bendrą investuotojų pasitikėjimą mažino Graikija ir kitos finansinių sunkumų turinčios šalys. Dar pirmadienį Europos Sąjungos (ES) finansų ministrai nusprendė atidėti finansinės pagalbos skyrimą Graikijai. ES pareikalavo, kad šalis iki kovo 16 dienos parengtų papildomų taupymo priemonių planą. Be to, ir pati Graikija nėra linkusi keliaklupsčiauti ir sutikti su visomis ES siūlomomis sąlygomis ir patarimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV paskelbtas Niujorko valstijos pramonės gamybos indeksas siekė 24.9 ir buvo didesnis nei prognozuotas (17.9). JAV pramonė jau kurį laiką rodo atsigavimo ženklus ir šiuo metu yra vienas pagrindinių ekonomikos prisikėlimo faktorių. Tačiau ilgalaikiam ekonomikos augimui būtinas ir vartotojų atsigavimas. Paskelbtos investicijos į JAV ilgalaikius vertybinius popierius (VP) pateikė įdomių faktų. Investicijos sudarė 63.3 mlrd. JAV dolerių. Įdomiausia tai, kad gruodžio mėnesį Kinija pardavė JAV skolos už 34 mlrd. dolerių, tuo tarpu Japonija įsigijo VP už 11.50 mlrd. dolerių. Nuo 2008 m. rugsėjo Kinija buvo didžiausia skolos turėtoja, tačiau dabar beveik išsilygino su Japonija. Kinija ko gero ir toliau bus linkusi pardavinėti JAV skolą. To priežastys – sustiprėjęs JAV doleris, taip pat ir kai kurie politiniai motyvai.

REKLAMA

Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio  valiutų poros kursas pakilo 0.82 proc. iki 1.5787. D.Britanijos vartotojų kainų indeksas paaugo 3.5 proc. ir beveik atitiko analitikų prognozes (3.6 proc.). Būsto kainų indeksas pakilo net 2.9 proc., nors buvo lauktas 1.4 proc. augimas. Tačiau svaro kursą labiausiai palaikė bendros teigiamos rinkos nuotaikos bei paklausa rizikingesniems aktyvams.

JAV dolerio ir Japonijos jenos kursas per dieną pakilo vos 13 p. iki 90.13. JAV dolerio nuosaikus stiprėjimas tęsiasi jau nuo vasario 5 dienos. Ženklesniam JAV valiutos sustiprėjimui reikalingos reikšmingesnės naujienos. Jei apetitas rizikai šiandien niekur nedings ir FED teigiamai kalbės apie JAV ekonomikos perspektyvas, tuomet galimas stipresnis tolimesnis JAV dolerio ir Japonijos jenos kurso kilimas. Naujosios Zelandijos dolerio ir JAV dolerio bei Australijos dolerio ir JAV dolerio valiutų poros kursai vakar atitinkamai pakilo 1.50 proc. iki 0.7067 ir 1.54 proc. iki 0.9019 lygio.

Šiandien skelbiami didesnės svarbos makroekonominiai rodikliai: D. Britanijos darbo rinkos duomenys bei centrinio banko posėdžio ataskaita (11:30), euro zonos prekybos balansas (12:00), JAV statybų sektoriaus duomenys (15:30), JAV FED ataskaita (21:00).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų