REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei buvusią "Mažeikių naftą" perimtų rusai, bendrovė galimai atsigautų, atgytų Būtingės terminalas, o Lietuvos biudžetas pasipildytų. Tokias idėjas penktadienį per spaudos konferenciją Seime dėstė socialdemokratai Vytenis Povilas Andriukaitis ir Justinas Karosas.

REKLAMA
REKLAMA

"Mes matome aiškią ūkinę problemą. Jei "Mažeikių nafta" pradės žymiai efektyviau dirbti, mokėti daugiau mokesčių į šalies biudžetą, o per Būtingės terminalą bus galima eksportuoti žalią naftą, nuo to Lietuvos ekonomika tik pagerės. (...) Duok Dieve, kad pagaliau ūkiniai santykiai atsiribotų nuo ekonominio landsbergizmo, kuriuo yra labai smarkiai užsikrėtusi dalis mūsų visuomenės", - sakė V. P. Andriukaitis.

REKLAMA

Jo nuomone, Lietuva "labai daug prarado, kad taip kvailai sprendė Mažeikių naftos problemas". "Jeigu šiandien būtų buvę, kad dalį akcijų būtų valdžiusios ES bendrovės, dalį Rusijos bendrovės ir dalis akcijų būtų Lietuvos rankose, tai Mažeikių nafta dirbtų, o per Būtingės terminalą vyktų žalios Rusijos naftos eksportas - 10 mln. tonų į ES ir likusį pasaulį, ir Lietuvos biudžetas šiandien nebūtų tokio tragiško lygio, žmonių pragyvenimo lygis nebūtų tokios būklės, kokioje atsidūrėme mes", - sakė V. P. Andriukaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu J. Karosas teigė manantis, kad Rusijai perėmus bendrovę neilgai trukus atgytų "Družbos" naftotiekis. Socialdemokratas pripažino, kad, nepaisant ekonominės naudos, toks sandoris saugumo požiūrių turėtų tam tikrų "niuansų".

"Bet ką mes esame padarę praktiškai - elektra iš esmės iš Rusijos, nafta - iš Rusijos. Kol kas ypatingai niekur nepabėgome, ir jaučiu, kad ilgai nepabėgsime dėl to, kad Rusija turi išteklius, o mes jų neturime. Rusija yra arčiau nei tolimos valstybės", - dėstė J. Karosas.

Anot jo, šiandieniniame pasaulyje ūkiniai ryšiai yra svarbesni už "gryną" politiką.

"Manau, kad pasaulis tampa vis labiau civilizuotas, ir dėl to šie ūkiniai ryšiai vis labiau apnarplioja visą pasaulį. Kinai perka Amerikos įmones, Amerika - įmones komunistinėje Kinijoje ir nesibijo, kad kinai užpuls Ameriką", - teigė J. Karosas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kad vyksta derybos tarp lenkų bendrovės "PKN Orlen" ir Rusijos dėl "Orlen Lietuva" (buvusios "Mažeikių naftos") pardavimo Lietuvos Prezidentei Daliai Grybauskaitei per susitikimą Helsinkyje patvirtino Rusijos Premjeras Vladimiras Putinas. "PKN Orlen" tai neigia.

J. Karosas teigė abejojantis, ar tokio rango žmogus kaip Rusijos Premjeras dėstytų gandus. Savo ruožtu naujasis užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis penktadienį spaudos konferencijos metu teigė neatmetantis galimybės, kad tokiais pareiškimais V. Putinas "zondavo" situaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų