REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujasis užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis teigia, kad dėl tolesnės ministro patarėjo ambasadoje Kijeve, buvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus pavaduotojo Dainiaus Dabašinsko karjeros apsispręs, kai sulauks prokurorų atsakymo dėl jo veiksmų JAV CŽV kalėjimo buvimo Lietuvoje istorijoje.

REKLAMA
REKLAMA

A. Ažubalis paklaustas, ar atšauks D. Dabašinską iš ministro patarėjo ambasadoje Ukrainoje, teigė pirmiausia norįs sulaukti Generalinės prokuratūros atliekamo tyrimo rezultatų ir tik tada apsispręsti. Jis pripažino, kad nepakanka vien Seimo Nacionalinio saugumo ir gynimos komiteto (NSGK) išvadų dėl galimai Lietuvoje veikusio CŽV kalėjimo išvadų, kuriose konstatuota, kad tuometis VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas D. Dabašinskas su VSD generalinio direktoriaus Arvydo Pociaus žinia mažiausiai du kartus sudarė galimybę JAV pareigūnams nekliudomai patekti prie orlaivių.

REKLAMA

"Seimo tyrimo išvados, be abejonės, yra labai svarbios, nes aš ir pats balsavau už jas, tačiau šiuo metu, kada pradėtas ikiteisminis tyrimas, mano veiksmas, sakykime, kad ir pono Dabašinsko atšaukimas, netiesiogiai, tačiau vis tiek būtų tam tikras signalas mūsų teisėsaugai. Tai aš geriau dabar truputėlį pastovėsiu nuošaly, palauksiu ir tada imsiuosi atitinkamų veiksmų, kai gausiu rezultatus", - penktadienį per spaudos konferenciją sakė A. Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, anot NSGK išvadų, įgyvendinant projektą su partneriais dalyvavo VSD pareigūnai, jų teigimu, turėję galimybę lankytis visose objekto patalpose be apribojimų, tačiau kai objekte buvo partnerių atstovai, dalyje patalpų nesilankydavo. Tokių susitikimų laiką ir dėl atitinkamo pasirengimo VSD pareigūnams pranešdavo, komiteto duomenimis, D. Dabašinskas.

A. Ažubalio pirmtakas Vygaudas Ušackas D. Dabašinską trejiems metams paskyrė ministru patarėju ambasadoje Kijeve pernai rugpjūtį.

Generalinė prokuratūra savo iniciatyva pradėjo ikiteisminį tyrimą patikrinti NSGK atlikto parlamentinio tyrimo aplinkybes dėl galimo JAV CŽV kalėjimo buvimo Lietuvoje. Tyrimą atlikęs NSGK pasiūlė Generalinei prokuratūrai ištirti, ar tuometinių Valstybės saugumo departamento pareigūnų generalinių direktorių Mečio Laurinkaus ir Arvydo Pociaus, generalinio direktoriaus pavaduotojo D. Dabašinsko veiksmuose nebuvo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ar įgaliojimų viršijimo požymių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų