REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas priėmė Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pataisas, kuriomis nustatyta, kad nuolatiniai Lietuvos gyventojai, sulaukę 18 metų, ir į Lietuvą nuolat gyventi atvykstantys asmenys, vieną kartą, t. y. tada, kai jie sulaukia 18 metų arba atvyksta gyventi į Lietuvą, turės deklaruoti įstatyme numatytą savo turtą, jeigu jo turi.

REKLAMA
REKLAMA

Už tokias pataisas balsavo 59 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 10.

Remiantis priimtomis pataisomis minėti gyventojai privalės pateikti turto deklaracijas tik tuo atveju, jeigu jie turės įstatyme nurodyto deklaruotino turto tų metų, kai jiems sukanka 18 metų ar jie įgyja teisę nuolat gyventi Lietuvoje, gruodžio 31 d.

REKLAMA

Pagal priimtas pataisas reikės deklaruoti tik tą turtą, kuris nėra įregistruotas atitinkamuose Lietuvos registruose ar kitose duomenų bazėse, pavyzdžiui, užsienyje turimą nekilnojamąjį turtą, Lietuvos nekilnojamojo turto registre neįregistruotą Lietuvoje turimą nekilnojamąjį turtą, pinigines lėšas, laikomas ne Lietuvos bankuose, jeigu jų suma viršija 5000 litų, brangesnius negu 5000 litų meno kūrinius, brangakmenius, tauriuosius metalus, 5000 litų viršijančias pasiskolintas ar paskolintas lėšas bei vertybinius popierius.

REKLAMA
REKLAMA

Turtą turės deklaruoti ir tie gyventojai, kurie 2004–2009 m. sulaukė 18 metų arba tais metais įgijo teisę nuolat gyventi Lietuvoje Šie gyventojai privalės deklaruoti 2009 metų gruodžio 31 d. turimą deklaruotiną turtą.

Be to, nustatyta, kad tuo atveju, jeigu gyventojas turto nedeklaravo, šiuo turtu ateityje negalės būti pagrindžiami kito turto įsigijimo šaltiniai. Taip pat apribota galimybė tikslinti turto deklaraciją tuo atveju, jeigu dėl gyventojo pradėtas mokestinis patikrinimas ar ikiteisminis tyrimas.

Kaip teigiama aiškinamajame rašte, šios pataisos parengtos siekiant sukurti efektyvesnį teisinį nepagrįsto praturtėjimo kontrolės mechanizmą. Duomenys apie gyventojų turimą reikšmingą turtą reikalingi mokesčių administratoriams ir kontrolės institucijoms, kai prireikia nustatyti turto įsigijimo šaltinių pagrįstumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi Lietuvos gyventojai 2003 metais turėtą atitinkamą turtą jau privalėjo deklaruoti pagal Vienkartinio gyventojų turto deklaravimo įstatymą, todėl didžiajai daugumai piliečių šios pataisos nebebus taikomos.

Pagal šiuo metu galiojantį Gyventojų turto deklaravimo įstatymą kiekvienais metais deklaruoti turimą turtą privalo tik politikai, valstybės tarnautojai, teisėjai, prokurorai, pareigūnai, įvairių komisijų, tarybų, institucijų, finansuojamų iš valstybės biudžeto, vadovai ir pan., taip pat jų šeimos nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų