REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

5 etapą (iš 6) lenktynėse Katare vakar laimėjo belgų sprinteris Tomas Boonenas („Quick Step“). Suprasdamas, kad dar viena etapo pergalė vargu ar bepadėtų jam 4-ąkart užlipti ant lyderio pakylos, kurioje yra įsitvirtinęs olandas Wouteris Molas („Vacansoleil“), T. Boonenas garbingai pripažįsta savo konkurento pranašumą.

REKLAMA
REKLAMA

Kataras – be vėjo?

Distancija „Lusail – Madinat Al Shamal“ (142 km), nusidriekusi iš rytinės Kataro pakrantės šiaurės kryptimi į Šamalo uostą (liet. „miestas šiaurėje“), buvo labai nepalanki formuotis bėglių atotrūkiams dėl... nestiprių, tačiau įkyrių priešpriešinių ir šoninių vėjų.

REKLAMA

Tačiau ne be reikalo vietiniai gyventojai sako, kad Kataras be vėjo – tai ne Kataras...

Vis dėlto bandymų pabėgti buvo. Bene intensyviausiai dirbo komanda „Saxo Bank“, kuriai atsakančiai nenusileido ir „Cervelo“ su „Quick Step“, ieškojusios geresnės padėties peletono pirmgalyje.

Pradėjo formuotis atotrūkis

Pagyvėjimas pelatono priekinėse gretose ir reikšmingas pabėgimas susiformavo po antro tarpinio sprinto, tai pačiai „Saxo Bank“, pagal įstrižainės principą suformavus barjerą likusiems peletone. Susigrūdusiam peletonui – ratas prie rato – neliko nieko kito, tik žiūrėti, kaip neatsidūrus smėlio kelkraštyje.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip tik tuo metu susirūpinę „Vacansoleil“ komandos dviratininkai ėmė ieškojo spragų, pro kurias galėtų atskilti nuo grupės ir išvesti į priekį jau 3 dienas iš eilės lyderio vietą ginantį Wouterį Molą.

Po lenktynių apie šį momentą W. Molas pasakys: „Jiems buvo labai sunku, o man – ne. Man reikėjo tik tvirtai laikytis. Mano komanda atliko neįtikėtiną darbą. Tai ypač stipri komanda, todėl aš negaliu pralaimėti“.

Atskilo nuo grupės

Nuo peletono atskilo 14 žmonių grupelė, kurioje buvo beveik visi bendrosios įskaitos lyderiai. Atvirame kelyje jie važiavo kurį laiką išsirikiavę dviguba vorele. Tačiau lenktynių trasos vis neapleido šoniniai vėjai, mėtantys ir vėtantys negausų bėglių būrį, ir išlaikyti vienodą ritmą buvo per sunkus uždavinys. Atotrūkis nepastebimai ėmė mažėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutinieji 3 km...

„Visi tik žiūrėjo ir nieko nedarė“,– pasakojo J. Murphy apie savo ataką, kuri, galima sakyti, „išgelbėjo pasaulį“.– „Aš pamėginau paskui save išjudinti likusius vaikinus, kad Marcus (Burghardt) turėtų laisvą išvažiavimą“.

Planas suveikė! Siauroje trasoje užvirė įnirtingas sujudimas dėl sprinto pozicijų.

Galingame finišo sprinte greičiausias buvo – antrą kartą – Tomas Boonenas („Quick Step““), aplenkęs Danilo Napolitano („Katusha“) ir Edvaldą Boasson Hageną („Sky“).

REKLAMA

Graužia sąžinė

Sekantis po šio trejetuko finišavo kitas šio etapo herojus – treko dviratininkas Theo Bosas („Cervelo“), po lenktynių prisipažinęs, kad per anksti pradėjo atakuoti ir prieš pat galą... pametė savo komandos draugą Heinrichą Hausslerį.

„Aš ir nežinojau, ką daryti. Varyt ar pristabdyt? Per anksti atakavau... Šiaip ar taip, Heinrichas yra mūsų sprinteris Nr. 1. Mano darbas – tik išvesti jį į priekį“.

O tas sprinteris po 5 etapo buvo dar labiau nepatenkintas savo rezultatu nei dviejuose paskutiniuose etapuose (kai finiše buvo 2-as).

REKLAMA

Na, 8 vieta finiše ir bendroje įskaitoje – nutrūktgalviui H. Haussleriui gal ne pats geriausias pasiekimas, bet Taškų įskaitos marškinėliai (sidabriniai) – kurie jau šiandien jam yra garantuoti – tai gal dar ir ne pats blogiausias paguodos prizas?

Kova baigta

Iki lenktynių finalo likus 1 dienai, T. Boonenas viešai pripažino, kad kova dėl lyderio vietos generalinėje klasifikacijoje jau baigta, ir teigė dėl to nejaučiąs jokios nuoskaudos.

„Aš esu patenkintas“,– trumpai pasakė jis.

„Manau, kad laimės Wouteris Molas“,– garbingai pripažino konkurento pranašumą belgų sprinteris, bendroje įskaitoje užimantis 3 vietą su ne tokiu jau mažu laiko skirtumu, kurį būtų galima įveikti per vieną (paskutinę) dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomu, ar puoselėja kokių vilčių į podiumą 9 sek. nuo lyderio atsiliekantis Gertas Steursas?

Bendroji įskaita finalo išvakarėse yra tokia:

1.    Wouteris Molas (OLA) „Vacansoleil“ 13 val. 12 min. 28 sek.

2.    Geertas Steursas (BEL) „Topsport Vlaanderen“ +9 sek.

3.    Tomas Boonenas (BEL) „Quick Step“ +1 min. 45 sek.

4.    Rogeris Kluge (VOK) „Milram“ +1 min. 59 sek.

5.    Marcus Burghardt (VOK) „BMC Racing“ +2 min. 5 sek.

6.    Danilo Napolitano (ITA) „Katusha“ +2 min. 9 sek.

7.    Philippe’as Gilbert (BEL) „Omega Pharma“ +2 min. 17 sek.

8.    Heinrichas Haussleris (VOK) „Cervelo“ +2 min. 37 sek.

9.    Francesco Chicchi (ITA) „Liquigas-Doimo“ +2 min. 38 sek.

10.  Stuartas O’Grady (AUS) „Saxo Bank“ +2 min. 40 sek.



122.

REKLAMA

Kitos įskaitos

Tomas Boonenas („Quick Step“), laimėjęs šios dienos etapą, ženkliai padidino savo taškų sumą (iki 87). Bet vargu ar jam bepavyks aplenkti taškų įskaitoje dominuojantį Heinrichą Hausslerį („Cervelo“), sukaupusį 95 taškus.

Realiausias pretendentas į jaunojo dviratininko titulą, matyt, bus vokietis Rogeris Kluge („Milram“).

O komandinėje įskaitoje lyderiaujančios belgų komandos „Topsport Vlaanderen-Mercator“ turbūt nebeaplenks „Cervelo“ komanda,– kurią skiria nuo lyderės vis tų pačių nepaslankių 9 sek. skirtumas.

REKLAMA

*

6 etapas (finalinis) „Tour of Qatar“ lenktynėse įvyks šį penktadienį distancijoje „Al Wakra – Doha Corniche“ (123,5 km).

Susiję tekstai:

Sporto pasaulis gedi Franco Ballerini

Italo pergalė Katare – F. Ballerini atminimui

Lenktynėse Katare – belgo pergalė

Lenktynėse Katare – pirmosios aukos

Lenktynėse Katare – teisėjų bauda

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų