REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinėje prokuratūroje baigėsi A. Valantino era

Seimas po svarstymo atleido Algimantą Valantiną iš Generalinio prokuroro pareigų. Ketvirtadienį už tokį nutarimą balsavo 64 Seimo nariai, prieš buvo 10 parlamentarų, susilaikė 21 Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas taip pat pritarė, kad laikinai, iki bus paskirtas naujas generalinis prokuroras, šias pareigas būtų pavesta eiti Generalinės prokuratūros Valstybinio kaltinimo skyriaus vyriausiajam prokurorui Raimondui Petrauskui.

REKLAMA

Seimas dar prieš pietus pradėjo svarstyti nutarimo projektą, kuriuo siūloma pritarti Algimanto Valantino atleidimui iš generalinio prokuroro pareigų.

A. Valantinas Seimo salėje pareiškė, kad jo apsisprendimas atsistatydinti yra nulemtas Seimo patvirtintų išvadų dėl Drąsiaus Kedžio skundų tyrimo vilkinimo, kuriose teigiama, kad A. Valantinas netinkamai vykdė savo pareigas.

TTK pirmininkas Stasys Šedbaras anksčiau yra sakęs, jog sunkiai įsivaizduoja tolesnį generalinio prokuroro darbą, jei Seimas patvirtintų komiteto išvadą.

REKLAMA
REKLAMA

A. Valantinas: dirbau dorai ir sąžiningai

Postą paliekantis A. Valantinas iš Seimo tribūnos pareiškė, kad dirbo dorai ir sąžiningai, tikėdamas tuo, ką darė, tikėdamas, kad darė teisingai.

"Nuolat buvau žiniasklaidos dėmesio centre, nurodant tikras ir menamas klaidas. Tai mane vertė dar labiau pasitempti. Nuoširdžiai sakau visiems savo kritikams - ačiū. Jūsų dėka aš dar labiau pajutau, kad teisinės valstybės pamatas - ne asmeninis, populistinis ar komercinis, bet visuomeninis interesas, kuriuo savo veiklą grindžia valstybė ir dėl kurio funkcionuoja ir dirba visa teisinė sistema",- sakė A. Valantinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į generalinio prokuroro postą jis teigė ėjęs siekdamas prokuroro savarankiškumo, o tuo pačiu ir atsakomybės stiprinimo, glaudesnio teisėsaugos institucijų bendradarbiavimo, mažinant konkurenciją ir trintį tarp skirtingų grandžių pareigūnų.

A. Valantino teigimu, rezonansinės bylos ir kiti procesiniai reikalai judėjo į priekį, nesislėpdami už atėjusio sunkmečio. "Visgi turiu pasakyti, jog darbų gausėjo, mes su ta gausa tvarkėmės ir tvarkomės, nežiūrint į vis mažėjančią profesinę motyvaciją. Šiandien dėl tikrai skaudžių rezonansinių įvykių ir ekonominių bei socialinių problemų susikaupęs žmonių nusivylimas savo valstybe nukrypo į prokuratūrą. Bet būtent tai, mano požiūriu, yra pozityvus šios istorijos aspektas. Tas dėmesys bei vieši debatai apie prokuratūros, jos vadovų darbą parodė mus dirbančius", - sakė A. Valantinas.

REKLAMA

Pasitraukdamas iš pareigų jis konstatavo, kad prokuratūroje yra spręstinų problemų, taip pat yra suformuluoti ir pirminiai jų sprendimo variantai. "Tikiu, kad jie bus tinkami, priimtini ir įgyvendinti. Paminėsiu, kad šiandien aktualu rasti sprendimus dėl ikiteisminių terminų, jų kontrolės, siekiant sutrumpinti tiesos paieškas. Tačiau turime nepamiršti, jog privalome užtikrinti maksimalią žmogaus teisių apsaugą šiame procese", - sakė A. Valantinas.

Prezidentė gynė, bet neapgynė

Vasario 5 d. generalinis prokuroras A. Valantinas Prezidentei Daliai Grybauskaitei įteikė atsistatydinimo pareiškimą. Trauktis A. Valantinas ryžosi praėjus vos kelioms dienoms po to, kai prezidentė D. Grybauskaitė, savo atstovų lūpomis, aiškino, kad A. Valantinas esą gerai dirba "šiuo metu", pirmiausia akcentuodama pedofilijos bylos tyrimo "postūmius".


Pasitraukimo dieną prezidentė jau kitaip aiškino savo poziciją. „Visada sakiau, kad prokuratūros darbas nėra tenkintinas, ir kritiką, kuri buvo išsakoma nuo rudens dėl bylų vilkinimo, patvirtinu ir dabar. Tai kad dabar pradėta greičiau tirti, džiaugiuosi, bet tai reikėjo daryti visą laiką. (...) Manau, kad šis žingsnis (A. Valantino apsisprendimas pasitraukti. - ELTA) yra savalaikis, nes susiklosčius dabartinei situacijai, aplinkybėms, prokuratūra negali ir negalės atlikti efektyviai savo funkcijų. Problema yra tokia, kad konkrečiai Generalinės prokuratūros vadovybė tampa trukdžiu dirbti pačiai prokuratūrai", - teigė D. Grybauskaitė. 

REKLAMA

Ji taip pat teigė, kad pamainą A. Valantinui būsią surasti labai nelengva. Ligi šiol šalies vadovė neranda kuo pakeisti susikompromitavusių ir atsistatydinti priverstų Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovų.

Priekaištų daugybė

A.Valantino šalininkai įžvelgia politiškai motyvuotą susidorojimą ir tikina, kad vadinamąja „pedofilijos byla“ buvo tiesiog pasinaudota, siekiant išversti iš posto generalinį prokurorą. Oponentams atrodo kitaip.

A. Valantino vadovaujamai generalinei prokuratūrai priekaištauta dėl Gudijoje mįslingai žuvusio VSD pareigūno Vytauto Pociūno žūties vangaus tyrimo, kurį atnaujinti prokurorus kelis kartus privertė teismai. Taip pat piktintasi, jog prokuratūra nepastebėjo viešo bei sistemingo šio žuvusio žmogaus šmeižimo žiniasklaidoje. A. Valantino vadovaujama institucija sakė negalinti tirti ar skandalingai pasibaigęs ir milijardus valstybei kainavęs energetinės monopolijos LEO LT steigimas neprieštaravo viešajam interesui. Visuomenėje prieštaringą reakciją sukėlė ir dažnai parodomuoju buvo vadinamas prokurorų uolumas siekiant nuteisti įstatymų spragomis mėginusias pasinaudoti ir socialinio draudimo išmokas pasididinusias motinas. Prokuratūros vadovams teko aiškintis dėl skandalą sukėlusio masinio žurnalistų ir visuomenininkų telefoninių pokalbių klausymosi, trunkančio keletą metų ir nesibaigiančio jokiomis rezultatyviomis bylomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sausio 21 d. Seimas priėmė nutarimą, kuriuo patvirtintos tyrimą atlikusio Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvados dėl Drąsiaus Kedžio skundų.

Jose sakoma, kad generalinis prokuroras A. Valantinas nesugebėjo tinkamai organizuoti jo vadovaujamų institucijų darbo bei netinkamai vykdė teisės aktuose jam numatytas pareigas.

Seimas savo patvirtintose išvadose taip pat pripažino, jog Generalinės prokuratūros, Kauno miesto apylinkės prokuratūros, Kauno apygardos prokuratūros pareigūnai, kurie tyrė ir kontroliavo minėtąjį ikiteisminį tyrimą, netinkamai atliko teisės aktų jiems pavestas funkcijas.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų