REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kultūros tarptautine sklaida užsiimančių viešųjų įstaigų, tarp jų ir sėkmingai veikiančios VšĮ "Lietuviškos knygos", reorganizacija vyksta neturint aiškios koncepcijos, o kol ji bus sukurta, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas rekomenduoja Kultūros ministerijai ir Vyriausybei dar metus nenaikinti "Lietuviškų knygų", per tą laiką pertvarkyti viešąją įstaigą į biudžetinę.

REKLAMA
REKLAMA

Vienuolika metų lietuvių literatūros sklaida užsienyje užsiimančių "Lietuviškų knygų" steigėjai ir vadovai įsitikinę, kad formaliai perkeltos šios įstaigos funkcijos negarantuoja veiklos tęstinumo ir bendradarbiavimo su užsienio partneriais, todėl būtinas politinis sprendimas.

REKLAMA

"Yra susidariusi labai sudėtinga situacija, nes dabar neturime biudžeto, negalime tęsti veiklos, nežinome, ką pasakyti savo partneriams užsienyje, nors projektai vyksta", - kalbėjo "Lietuviškų knygų" direktorė Gintautė Žemaitytė.

"Lietuviškų knygų", Lietuvos instituto, tarptautinių muzikos konkursų jungimas, pasak šių įstaigų atstovų, vyksta mechaniškai integruojant įstaigas - perkeliant jų veiklos eilutes į Tarptautinių kultūros programų centro (TKPC) nuostatus.

REKLAMA
REKLAMA

"Nuo egzistavimo pradžios ir dėl naujų įstaigų funkcijų integravimo TKPC susiduria su identiteto, turinio, pristatymo partneriams ir kitomis problemomis, t. y., vykdo labai plačią, bet ne sistemiškai apgalvotą veiklą, o vykdys dar platesnę veiklą Lietuvoje", - teigė TKPC direktorė Saulė Mažeikaitė.

Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis pritaria, kad negalima nutraukti arba sunaikinti viešųjų įstaigų įdirbio ir užmegztų ryšių, bet teigia, kad šių įstaigų pertvarka yra neišvengiama ir turi vykti ne vien dėl to, kad Vyriausybės programoje yra numatyta naikinti viešąsias įstaigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Lietuvos institutas, kaip įstaiga, neįgavo tokio svorio, tokios reikšmės ir vardo, kokį turi "Lietuviškos knygos". Mes visiškai neabejojame dėl krypties sujungti minėtas įstaigas, svarbinant Lietuvos instituto vardą ir valstybės įvaizdį. Dėsime visas pastangas, kad tai įvyktų. (...) Reikia į vieną kumštį suspausti visas šitas sritis ir jį labai kontroliuoti", - sakė ministras.

Jis pripažino, kad būsimos integruotos institucijos Lietuvos kultūros sklaidai užsienyje struktūra dar nėra visiškai sudaryta, koncepcija iki galo nedetalizuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų