REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Parlamentas antradienį pagaliau patvirtino naujos sudėties Europos Komisiją, kurioje mokesčių ir audito eurokomisaro pareigas eis lietuvis Algirdas Šemeta, praneša „EU Observer“.

REKLAMA
REKLAMA

Už Europos Komisijos prezidentą ir jo 26 narių kabinetą balsavo 488 europarlamentarai, 137 buvo prieš, o 72 europarlamentarai susilaikė.

REKLAMA

Centro-dešinioji „Europos liaudies partija“, kuri yra didžiausia grupė parlamente, kartu su Liberalais dar prieš balsavimą buvo išreiškę paramą naujosios sudėties Europos Komisija. Socialistai po ilgų debatų taip pat nusprendė balsuoti teigiamai.

Prieš komisiją balsavo Žalieji ir radikalūs kairieji, tuo tarpu antifederalizmu garsėjantys Europos konservatoriai ir reformistai susilaikė.

Antradienio rytą surengtuose plenarinės sesijos debatuose EP pirmininkas Jerzy Buzekas pasidžiaugė, kad balsuodamas dėl EK Parlamentas naudojasi savo galiomis, kurios išaugo dėl Lisabonos sutarties.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien matome, kaip veikia Europos demokratija“, – pareiškė EK pirmininkas Jose Manuelis Barroso. Jis pažymėjo Komisijos atskaitomybę Parlamentui ir pareigą tarnauti piliečių interesams, taip pat būtinybę geriau koordinuoti ES šalių ekonominę politiką ir stiprinti Sąjungos įtaką pasaulyje.

Europos liaudies partijos lyderis Josephas Daulas pareiškė savo frakcijos paramą naujajai Komisijai. Jis pažymėjo poreikį stiprinti piliečių pasitikėjimą ES bei plėsti Sąjungos įtaką pasaulyje. Savo ruožtu svarbu užtikrinti lygiavertį Parlamento ir Komisijos bendradarbiavimą, pridūrė europarlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialistų ir demokratų vadovas Martinas Schulzas piktinosi, kad klausymų metu daugelis komisarų atrodė tarsi „davę tylėjimo įžadus“. Jis taip pat nuogąstavo dėl ne itin aiškių komisarų kompetencijos sričių. Krizei reikia europinio atsako, todėl reikia stiprios Komisijos, teigė EP narys. Jis paragino skirti daugiau dėmesio socialinei apsaugai, o ne tik rinkai.

Liberalų ir demokratų aljanso lyderis Guy Verhofstadtas informavo, kad jo frakcija parems J. M. Barroso vadovaujamą Komisiją su sąlyga, kad ji taps „tolesnės Europos integracijos varikliu“. Pasak EP nario, Komisija turi dirbti kaip kolegija, nes stipri komanda yra „svarbiau negu stiprus pirmininkas“. Kalbėtojas ragino Komisiją pernelyg nenuolaidžiauti Tarybai, imtis veiksmų krizei įveikti bei parengti veiksmingą ES ekonomikos gaivinimo planą.

REKLAMA

Pasak Žaliųjų lyderio Danielio Cohno-Bendito, dauguma komisarų neturi nei toli siekiančios vizijos, nei ryžto ją įgyvendinti. Be to, Komisija nesugeba pasiūlyti konkrečių sprendimų, pavyzdžiui, dėl Kipro, klimato kaitos ar krizės įveikimo. EP narys ragino atmesti siūlomą EK siekiant parodyti, kad „Europai reikia rimtų pokyčių“.

Europos konservatorių ir reformistų atstovas Janas Zahradilis ragino Komisiją tęsti pradėtas reformas, pavyzdžiui, toliau paprastinti ES teisinį reglamentavimą. Tuo metu jo frakcijos kolega Timothy Kirkhope`as prieš balsavimą informavo apie frakcijos sprendimą balsuojant susilaikyti.

REKLAMA

„Jūs einate žlugimo keliu“, – sakė Europos vieningųjų kairiųjų lyderis Lotharas Bisky iš Vokietijos. Pasipiktinęs, jog EK nesprendžia socialinės atskirties ir skurdo problemų, EP narys informavo, kad jo frakcija neparems siūlomos Komisijos.

Pasak Laisvės ir demokratijos Europos frakcijos pirmininko Nigelo Farage`o, siūloma Komisija – tai „nauja Europos vyriausybė“, o Lisabonos sutartis, kurios pagrindu ji renkama, „neturi demokratinio teisėtumo“. EP narys išreiškė įsitikinimą, kad pastangos dar labiau politiškai integruoti ES sukels jos žlugimą, ir ragino balsuoti prieš naująją Komisiją. 

Naujoji Europos Komisija eis savo pareigas iki 2014 m. spalio 31 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų