REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos rinkoje realizuojami produktai yra saugūs, nustatomų pažeidimų procentas nėra didelis - nuo 1 iki 5 proc. Tai rodo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) tyrimų rezultatai.

REKLAMA
REKLAMA

VMVT kontrolę vykdė 44,2 tūkst. gyvūninio maisto tvarkymo, 24,2 tūkst. negyvūninio maisto tvarkymo subjektuose, sakoma šios tarnybos pranešime.

REKLAMA

VMVT vykdo gyvūninio ir augalinio maisto taršos, kenksmingų medžiagų liekanų stebėsenos, importuojamų produktų bei rinkos kontrolės ir kitas programas. Mėginiai taip pat imami visais įtarimų atvejais. Mėginiai laboratoriškai tiriami Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto akredituotoje laboratorijoje. Vykdant kontrolę pernai šioje laboratorijoje ištirti 297 tūkst. 477 maisto produktų ir žaliavų mėginiai. Pažeidimų procentas įvairiose tyrimų grupėse svyruoja nuo 0 iki 5 proc.

REKLAMA
REKLAMA

2009 m. pesticidų liekanos viršijo leistiną normą 8 mėginiuose, tai sudaro 2,2 proc. ištirtų mėginių. Šią produkciją uždrausta realizuoti Lietuvos rinkoje. Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas akredituotais metodais ištiria iki 260 pavadinimų pesticidų.

VMVT vykdo ne tik importuojamos, bet ir iš ES įvežamos produkcijos kontrolę - dokumentinę patikrą bei ima mėginius laboratoriniams tyrimams. Remiantis laboratoriniais tyrimais 2009 m. buvo nustatyti 9 atvejai, kai ES kilmės produktai neatitiko saugos ir kokybės rodiklių, uždrausta realizuoti beveik 200 tonų produkcijos. 2009 m. Lietuvos rinkoje iš viso buvo uždrausta realizuoti per 600 tonų nesaugių maisto produktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VMVT taip pat skatina prekybą natūraliais produktais. Siekdama, kad nuo saugos rodiklių neatsiliktų ir kokybės rodikliai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba 2010 m. paskelbė Kokybės metais ir atitinkamai pradėjo vykdyti papildomus kokybinius maisto tyrimus bei apie tai informuoja visuomenę.

2009 m. vien į trečiąsias šalis Lietuva eksportavo 74630 tonų pieno ir jo produktų, 8783 tonas mėsos ir jos produktų, 33,1 tūkst. tonų žuvų ir jų produktų. Palyginti su 2008 m., padidėjo lietuviško sviesto, maistinių pieno miltų, žuvų produktų eksportas.

VMVT jau yra patvirtinusi 18 ūkininkų gamybos įmonių (8 gyvulių ir paukščių skerdyklas, 7 mėsos perdirbimo cechus ir kt.), 444 pieno ūkius tiesioginiam ūkyje gaminamų pieno produktų pardavimui.



Respublika.lt, Eltos inf.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų