REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepilnamečiai terorizuoja visuomenę. Nėra apynasrio, kuris galėtų sutramdyti jų agresiją, smurtą, patyčias. Mat Lietuvoje vaikai nuo baudžiamosios atsakomybės atleidžiami. Rimtesni nemalonumai gresia tik nuo 16 metų ir tik už pačius sunkiausius nusikaltimus.

REKLAMA
REKLAMA

Priedanga - metai

Neseniai Lietuvą sukrėtė prieniškio moksleivio klaikus pasirinkimas - nepakėlęs bendraamžių patyčių bei smurto, nesulaukęs jokios pagalbos jis pasitraukė pakeldamas prieš save ranką. Jo skriaudėjai jaučiasi visagaliai - grasinimų sulaukė prieniškio klasės draugė, viešai prabilusi apie smurtą mokykloje.

REKLAMA

Kiek anksčiau panašios aplinkybės privertė iš gyvenimo pasitraukti moksleivę iš Jonavos. Kone kasdien girdime pranešimus apie moksleivių muštynes, po kurių aukoms prireikia skubios medikų pagalbos, ilgos reabilitacijos.

Kokia atsakomybė gresia šių tragedijų kaltininkams? Ogi beveik jokios. Mat įstatymai - įžūlių nepilnamečių pusėje. Baudžiamoji atsakomybė numatyta tik vyresniems nei 16 metų paaugliams. Už nužudymą, sunkų sveikatos sutrikdymą, išžaginimą ir dar keletą sunkesnių nusikalstamų veikų atsako ir keturiolikmečiai. O iki keturiolikos metų galima nors ir du žmones užmušti - jokio atpildo nesulauksi.

REKLAMA
REKLAMA

Žiūri pro pirštus

“Gauname vis daugiau skundų dėl žiauraus vaikų elgesio, - patvirtino vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė. - Galbūt taip yra dėl to, kad dauguma nepilnamečių žino, kad nors ir ką padarytų, atsakomybės išvengs."

Maža to, anot kontrolierės, daugėja vaikų, kurie net nesuvokia, kad elgiasi blogai. Kas čia tokio, jei skriaudžiame tuos, kurių nekenčiame? Toks dažniausiai esti nusikaltusių vaikų pasiteisinimas. Beje, vis dažniau smurtauja ir mergaitės. Europoje šiuo atžvilgiu pirmauja Čekija, o antroje vietoje - Lietuva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už mažamečių padarytus nusikaltimus, kontrolierės nuomone, pirmiausia turi griežtėti tėvų atsakomybė. Bet tik retais atvejais jiems skiriamos administracinės nuobaudos. Kad vaikas mokykloje jaustųsi saugus, privalo atsakyti pedagogai. “Bet rezultato neverta tikėtis baudžiant įspėjimu ar papeikimu - pedagogą reikia šalinti iš pareigų”, - įsitikinusi kontrolierė.

Įstatymas nepraeis

Ir dar viena didelė bėda - savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyrių darbuotojų abejingumas. Jie privalo daug aktyviau ir intensyviau tokias problemas aiškintis. Ir visuomenė turi būti labiau nepakanti nepilnamečių išsišokimams.

REKLAMA

O gal pienburnius sutramdytų bausmių sugriežtinimas, amžiaus ribų pakeitimas?

“Gruzija tą buvo padariusi - priėmė įstatymą, numatantį baudžiamąją atsakomybę vaikui nuo 12 metų. Sukilo tarptautinės vaikų organizacijos, žmogaus teisių gynėjai ir parlamentui šią pataisą teko atšaukti, - prisiminė R.Šalaševičiūtė. - Ir pas mus būtų tas pats. Mat laikomasi nuomonės, kad vaikas iki 14 metų - nebaustinas, o už jo nusižengimus atsako tėvai.”

Griežtinimas nepakenktų

Raimondas MILAŠIŪNAS, psichoanalitikas:


Kokie tėvai - tokie ir vaikai. Kaip tėvai elgiasi, kokį pavyzdį savo vaikams rodo, tokie vaikai ir užauga. Viskas kyla iš šeimos. Todėl priežasčių, kodėl nepilnamečiai vis dažniau nusikalsta, pirmiausia reikia ieškoti jų pačių šeimose. Tėvų atsakomybė už netinkamai auklėjamą ir prižiūrimą vaiką turėtų būti griežtesnė, nei yra dabar.

REKLAMA

Ar reikėtų griežtinti ir pačių nepilnamečių atsakomybę už padarytus nusikaltimus? Anksčiau į tai žiūrėjau skeptiškai. Bet dabar nuomonė keičiasi. Gal ir naudinga būtų šiek tiek, kaip sakoma, proto ribose vaikų atsakomybę griežtinti. Mat yra konkretus pavyzdys: kai tik sugriežtino vairuotojų atsakomybę už Kelių eismo taisyklių pažeidimus bei vairavimą išgėrus, žūčių keliuose ir neblaivių asmenų sukeltų tragiškų avarijų iškart sumažėjo. Tai gal ir vaikų atsakomybės sugriežtinimas būtų visai nebloga profilaktinė priemonė?

Reikia labiau šviesti, mokyti tėvus auginti vaikus. Ne vienas mano pacientas nusistebi - kaip vaikas gali išaugti nemuštas? Kai toks mąstymas, nėra ko stebėtis, kai tokių tėvų vaikai ima smurtauti prieš silpnesnius. Mat agresija gimdo dar didesnę agresiją.



Virginija GRIGALIŪNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų