REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytoj Švietimo ir mokslo ministerijoje Vilniaus universiteto rektorius akademikas Benediktas Juodka, švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius ir Centrinės projektų valdymo agentūros direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Keizeris pasirašys projekto „Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro kūrimas“ finansavimo ir administravimo sutartį.

REKLAMA
REKLAMA

VU kartu su partneriais – Vilniaus Gedimino technikos universitetu, Chemijos, Fizikos ir Puslaidininkių fizikos institutais įgyvendins projektą, kuris yra vienas iš Integruoto mokslo, studijų ir verslo centro (slėnio) „Saulėtekis“ plėtros programos projektų, teigiama Vilniaus universiteto pranešime.

REKLAMA

Projekto metu Saulėtekio al. Vilniuje bus sukurtas Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų centras. Šis centras – jungtinė fizinių ir technologijos mokslų infrastruktūra, skirta aktyviau plėtoti lazerių, šviesos technologijų, medžiagotyros, nanotechnologijų, puslaidininkių fizikos, elektronikos ir susijusius mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros darbus.

Pagal sutartį projektui įgyvendinti skiriama iki 200,3 mln. litų Europos Sąjungos fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto finansinė parama. Projekto lėšos bus panaudotos naujam centrui suprojektuoti ir pastatyti VU teritorijoje, taip pat mokslinei įrangai įsigyti. Pastarajam tikslui skiriama per 100 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Naujame pastate įsikurs Fizinių ir technologijos mokslų institutas, kuris į vieną mokslo branduolį sujungs Fizikos, Chemijos ir Puslaidininkių fizikos institutus, VU Chemijos, Fizikos fakultetų mokslines laboratorijas, VU Taikomųjų mokslų ir Teorinės fizikos ir astronomijos institutus, VGTU mokslines laboratorijas.

Įgyvendinus projektą, bus sukurta šiuolaikinė mokslo infrastruktūra, reikalinga naujų mokslinių tyrimų ir eksperimentų plėtojimui, įrengti atviros prieigos centrai. Mokslo centras prisidės prie pagrindinio „Saulėtekio“ slėnio tikslo – įkurti slėnį, kuriame būtų atliekami viešieji ir privatūs tyrimai, steigiamos žinioms imlios įmonės ir teikiamos žinioms imlios paslaugos, teigiama VU Strateginės plėtros direkcijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų