REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baras „California“ duris atvėrė pernai prieš pat Kalėdas. Tai viena iš tų jaukių vietų, kur maistas – ekologiškas, vynas – nebanalus, o kainos – prieinamos net studentui.

REKLAMA
REKLAMA

Ši jauki vietelė yra įsitaisiusi viešbučio „Ramada Vilnius“ pašonėje (Subačiaus 2, Vilnius), kurio kaimynystė suteikia privalumų: baras ribojasi su jo rūkomuoju, kuriame leidžiama apsilankyti ir „California“ baro lankytojams, todėl spaudžiant šaltukui ar įsismarkavus lietui nereikės stovėti lauke ir šalti.



Maistas išlavintam gomuriui

REKLAMA

Baro „California“ savininkas Olegas Vasinas yra Gurmanų gildijos (Chaine des Rotisseurs – Balsas.lt) narys. Ši garbinga draugija vienija gastro srities profesionalus ir mėgėjus, vertinančius puikų maistą, vyną ir nepriekaištingą virtuvę. Matyt todėl O. Vasinas yra toks preciziškas „California“ patiekiamam maistui ir gėrimams.

„Tiek maistą, tiek ir vynus aš atrenku pagal savo skonį. Paprasčiausiai patiekiame tai, ką ir pats mėgstu valgyti ar gerti, kad nebūtų gėda siūlyti svečiams,“ - prasitarė O. Vasinas.

REKLAMA
REKLAMA

„California“ bare patiekiamas tik aukščiausios kokybės maistas. Nuo ekologiškų daržovių, natūraliai auginamų ūkininkų daržuose iki sūrių, atvežamų iš pat Ispanijos. Be to, valgiaraštyje gausu patiekalų, kuriuose nėra mėsos, todėl apsilankyti čia gali net ir skeptiškai nusiteikęs vegetaras.

Baro lankytojai gali pasirinkti net iš penkiasdešimties Viduržemio jūros regiono šalių virtuvės patiekalų. Garsios ispaniškos sriubos Gazpacho (gaspačio) ir Baskiška žuvienė, pulpo – ispaniškai aštuonkojis, patiekalai iš šio jūros gražuolio užims deramą vietą baro meniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei nesate susidūrę su pietietišku valgiaraščiu, jus tikriausiai nustebins tai, jog bare visuomet veikia virtuvė, gaminanti karštus patiekalus, sriubas ir tapas. Nuo 12 valandos, kuomet atidaroma „California“, iki pat paryčių, kol yra likęs nors vienas klientas, lankytojai galės skanauti sveikais, ekologiškais ir, svarbiausia, skaniais patiekalais.

Svarbiausia – kainos yra „įkandamos“, o patiekalai – sotūs.

Vynas ir tauresni gėrimai

 „California“ - ne vyninė, o baras. Jame gausu vyno, tačiau ne ką mažiau ir degtinės, brendžio, konjako rūšių. Todėl kiekvienas, laikantis save gurmanu, ras kuo susišildyti šaltą dieną.

REKLAMA

Anot O. Vasino, „California“ baro lankytojai tikrai turės iš ko rinktis. Mat bare yra net 80 kalifornietiško ir ispaniško vyno rušių. Baro savininkas sakė, jog vyno asortimentą greitu laiku turėtų papildyti  vynai iš Prancūzijos bei Italijos.

Pigiausias vyno butelaitis kainuoja apie 18 litų, o brangiausias –  virš kelių šimtų. Tačiau kainų bijoti nereiktų, mat visas vynas yra pilstomas. Priešingai nei daugelyje vietų Vilniuje kiekvienas norintis gali paragauti bet kokio pasirinkto vyno – dėl jūsų „California“ barmenai atkimš net ir patį brangiausią vyno butelį.

REKLAMA

„Mes turime didelį pasirinkimą namų vynų. Pilstome ne vien tik pigiausius vynus, bet ir tuos, kurie yra brangūs. Galbūt žmonės viso butelio niekuomet nenusipirks ir net nenorės jo pirkti, bet vieną ar kelis kartus paragauti –  norisi,“ - šmaikštavo baro savininkas.

Be kita ko, „California“ vynų asortimente yra tokie pamiršti vynai kaip portveinas, cheresas bei madeira. Žinoma, kalba eina ne apie sovietinį, stiprų ir spirituotą portveiną. Portveinas yra ilgaamžis vynas su subtiliu skoniu ir poskoniu. Nors jis ir yra saldus, tačiau tinka prie žuvies bei kitų pagrindinių patiekalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taurieji gėrimai šioje vietoje taip pat yra unikalūs. Nuo pietiečių pamėgtos anyžinės degtinės iki pačiame bare gaminamos degtinės su vyšniomis, imbieru ar rojaus obuoliukais.

Trumpai tariant, bare „California“ ir svečias nėra svetimas, tad būtinai atras kažką sau ir savo.



Legendos apie tapas

Tapas – tai užkandžiai prie gėrimo, dažniausiai vyno. Legenda apie tapas atsiradimą byloja, kad iš pradžių tapas buvo vadinami vyno ąsočio kamščiai, pagaminti iš tešlos. Senovėje keliautojai, pailsę nuo ilgo kelio, atsigaivindavo vyno gurkšniu, kurį užkąsdavo nedideliu gabalėliu šio valgomo kamščio.

REKLAMA

Kiti sako, kad įprotis chereso taurelę uždengti (tapar) gabaliuku kumpio, kuris tuo pat metu buvo ir užkanda, atsirado viename iš Sevilijos barų. Iš pradžių tapas duodavo nemokamai, vėliau jos buvo mokamos.

Yra ir kita versija: anksčiau, saugantis įkyrių musių, taurelės ir stiklai su gėrimais būdavo uždengiami mažomis lėkštutėmis, vėliau į jas pradėta dėti šiek tiek aštrių užkandžių, kad sukeltų didesnį troškulį, kurį galima numalšinti dar viena taurele chereso ar kokio kito vyno.

Vėliau žodžiu tapas pradėta vadinti visi užkandžiai: kelios alyvuogės, migdolų riešutai, keli sūrio, dešros ar kumpio griežinėliai.

REKLAMA

Šiais laikais tapas gali vadintis bet koks šaltas ar karštas patiekalas, patiekiamas nedidelėmis porcijomis. Šiuolaikinės tapas gali būti ir gana sočios. Tipiškos tapos – alyvuogės, sūriai, vytintas kumpis, rūkytos dešros, įvairios salotos.

Nors tapas ispaniškos virtuvės patiekalas, tačiau paskutiniuoju metu jos pradeda populiarėti visame pasaulyje – nuo Meksikos iki Vilniaus.

Tapas atsirado dėl poreikio uždengti taurę, kad musės į ją nekristų bei kad žmogus galėtų užkąsti ir nelabai prisigertų, nes pietuose yra tradicija einant iš darbo užeiti į vieną ar kelis barus, juk reikia pabendrauti su draugais, o namai – palauks. Tokia yra ir  mūsų baro paskirtis – bendravimas su pažįstamais ir nepažįstamias – visais, kurie turi ir nori ką nors papasakoti apie savo keliones ar pasidalinti įspūdžiais,“ - sakė baro „California“ savininkas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tapas receptas

Jei  norite pamėginti patys pasidaryti skanų tapas prie vyno, žinoma, pirmiausiai dėrėtų apsilankyti „California“ bare ir išmėginti, tačiau turėdami krosnį arba gerą orkaitę galima šviežiai pavytinti daržoves (pomidorus, cukinijas, baklažanus) bei iš jų pasigaminti skanias salotas. Tačiau vytinimas – procesas ilgas, trunkantis kelias valandas. Beje, vynti daržoves reikia žemoje temperatūroje.



Balsas.lt rekomenduoja:


1.Bare „California“ vykstančias užkandžių degustacijas. Kiekvienos savaitės antradienį arba trečiadienį vykstančiose degustacijose galite paragauti naujausių, keisčiausių ir skaniausių patiekalų.

REKLAMA

2.Savaitgalio rytais bare galioja ryto meniu, kuris padės atgauti kvapą ir paskanauti sriubos, kiaušinienė bei išlenkti stiklą Kruvinosios Merės arba Mimosos.

Pažiūrėkite patys nuotraukas iš „California“ vykusios užkandžių degustacijos:

Baro „California“ savininkas Olegas Vasinassu degustacijos svečiu.


Virtuvės šefas maestro Valius Čepanonis ruošia tapas paradą.



 Degustacijos nepraleido ir dizaineris Aleksandras Pogrebnojus










Organizartoriu nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų