REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Radikalas, griežtas, nacionalistas – taip užsienyje ir šalyje apibūdinamas į užsienio reikalų ministro kėdę sėsiantis konservatorių-krikdemų atstovas Audronius Ažubalis laukia Seimo patvirtinimo. Tačiau su šio ministro atėjimų kokių nors permainų užsienio politikoje nesitikima. O Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko (URK) postą iš konservatorių-krikdemų galėtų perimti ir Liberalų sąjūdžio atstovas, rašo "Balsas.lt savaitė".

REKLAMA
REKLAMA

Garsėjo tiesmukumu

„Iš daugiau nei 20 metų patirties politikoje galiu pasakyti, kad rusai šaiposi iš meilikautojų ir gana supratingai žiūri į atvirą bei tiesų žodį“, – neseniai yra sakęs užsienio reikalų ministru skiriamas ligšiolinis URK pirmininkas A. Ažubalis.

REKLAMA

Ar nuoseklus ilgametis konservatorius pakartos šiuos žodžius Rusijos ir Baltarusijos prezidentus į Kovo 11-osios šventę sumaniusiai pakviesti, eksministro Vygaudo Ušacko žodžiais, „Visų mūsų Motinai” Daliai Grybauskaitei? Ar jis laikysis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų  (TS-LKD) patvirtintos ir tebegaliojančios vadinamosios Rusijos sulaikymo strategijos?

Iki šiol daug ir skambiai pasisakyti mėgęs 52 metų TS-LKD atstovas savo požiūrio į Baltarusijos ir Rusijos prezidentų galimą atvykimą į Lietuvą plačiau kol kas nekomentavo, vienareikšmio atsakymo nepateikė. D. Grybauskaitė jau yra leidusi suprasti: užsienio politiką Lietuvoje vykdo ji, o ministras jai turi besąlygiškai pritarti.

REKLAMA
REKLAMA

Revoliucijų nežada

„Nepanašu, kad A. Ažubalis būtų toks žmogus ir revoliucingai pats ką nors keistų“, – teigė užsienio politikos apžvalgininkas Aidanas Praleika. Jo nuomone, A. Ažubalis nėra geresnis už buvusį ministrą Vygaudą Ušacką.

„Mano požiūriu, tai tėra kadriniai pasikeitimai, – sakė A. Praleika. – O prezidentūra taip ir nesugebėjo paaiškinti, kuo neįtiko buvęs ministras ir kuo geresnis dabar siūlomas.“

Apžvalgininkas teigė pastebintis, kad pastaruoju metu A. Ažubalio pareiškimai Rusijos atžvilgiu, pavyzdžiui, okupacijos žalos atlyginimo klausimu, vis labiau atitinka prezidentūros poziciją, tačiau mano, kad V. Ušacko vykdyta užsienio politikos kryptis D. Grybauskaitei buvo dar artimesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalai laukia kąsnio?

Kas taps A. Ažubalio įpėdiniu ir vadovaus Seimo URK, valdantieji dar neapsisprendė. Neatmetama, kad komiteto pirmininko postas galėtų atitekti TS-LKD atstovams Vilijai Aleknaitei-Abramikienei arba Emanueliui Zingeriui. Minimas ir Egidijus Vareikis, nors šio politiko įtaka frakcijoje, kiek žinoma, nelabai didelė.

Tiesa, konservatoriai-krikdemai, "Balsas.lt" žiniomis, taip pat svarstytų galimybę įtakingą URK pirmininko postą perleisti koalicijos partneriams, tikėtina, Liberalų sąjūdžiui. Esą vadovaujant V. Aleknaitei-Abramikienei arba E. Zingeriui komiteto darbas nebūtų toks sklandus – šie politikai svarbiais klausimais gana dažnai laikosi pernelyg radikalios pozicijos. Liberalų sąjūdžio nariai greičiausiai siūlytų į kompromisus ir diskusijas linkusį URK narį, buvusį Europos Sąjungos derybininką Petrą Auštrevičių.



Koją kišo ilgas liežuvis

REKLAMA

„Postą palieku taip ir nesužinojęs, kuo neįtikau prezidentei“, – maždaug tokią mintį vis dar kartoja jau atšauktas užsienio reikalų ministras V. Ušackas. Nors viešojoje erdvėje jau nuskambėjo tokio prezidentės žingsnio vertinimai,  niekam ne paslaptis, kad pasigirti ir kitus pagirti mėgstantis užsienio reikalų ministras palaikė itin gerus santykius su žurnalistais.

Šaltinių teigimu, V. Ušackas ne vieną kartą buvo neoficialus, dar neviešą informaciją iš URM žiniasklaidai nutekinantis šaltinis.  Tai prezidentę labiausiai ir erzino.

REKLAMA

Vienas iš pavyzdžių – informacijos apie į Lietuvą atvykstantį Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką paviešinimas. Prezidentūroje pažadėjęs šios informacijos kurį laiką neskelbti ir bet kokias kalbas apie tai derinti su prezidentės aplinka, V. Ušackas šią žinią vis dėlto paskleidė. Apie tai sužinojus žiniasklaidai, prezidentūrai neliko nieko kito, kaip tik informaciją apie šalies kaimynės vadovo vizitą patvirtinti.

Viešuosius ryšius gerai išmanantis V. Ušackas - vis dar bedarbis, tačiau pasirodė žinia, kad jis gali tapti Europos Sąjungos misijos vadovu ir specialiuoju įgaliotiniu Afganistane. Ministras sakė turįs įvairių darbo pasiūlymų ir diplomatinio darbo mesti neketinąs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų