REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

21-erių irkluotojas Vygantas Viršilas prieš kelis mėnesius dėl stuburo išvaržos buvo sukaustytas lovoje ir girdėjo pesimistines medikų prognozes, tačiau nepalūžo ir sugebėjo atsitiesti. Dabar vaikinas pats toliau sportuoja bei viename Klaipėdos sporto klubų savo įgytas žinias noriai perteikia klaipėdiečiams.

REKLAMA
REKLAMA

„Medikai man sakė, kad turiu atsisveikinti su sportu, nes jei sportuosiu toliau, galiu atsidurti invalido vežimėlyje. Tačiau būtent sportas, begalinis ryžtas ir optimizmas man padėjo pakilti iš lovos“, - „Vakarų ekspresui“ sakė daugkartinis Lietuvos čempionas ir Europos studentų akademinio irklavimo vicečempionas.



Negalėjo išlipti iš valties

REKLAMA

Vaikinas, kuris daugiau nei šešerius metus diena iš dienos lankė irklavimo treniruotes ir kartu su kolegomis dalyvavo keturvietės rungtyje Europos ir planetos čempionatuose (tarp suaugusiųjų iškovota dešimtoji pozicija), pernai vasarą netikėtai patyrė stuburo traumą.

„Baltarusijoje vykusiame Europos čempionate prie pat finišo staiga kilo bangos ir šiek tiek pakilo valtis. Padidėjo krūvis ir irkluodamas pasitempiau nugarą. Tiesiog duriantis skausmas perėjo per visą kūną. Pats nebegalėjau išlipti iš valties, mane iškėlė kolegos. Iškart darė masažus, įvairius tempimo pratimus, davė vaistų nuo skausmo. Sukandus dantis teko mikroautobusu iš Baltarusijos vykti į Klaipėdą“, - pasakojo sportininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Grįžęs namo Vygantas dvi savaites praleido lovoje.

„Nesinorėjo judėti, nes kūną vėrė itin nemalonus skausmas. Nuvykdavau tik pas medikus į procedūras ir - vėl į lovą“, - sakė vaikinas.

Atsisakė nuskausminamųjų

Vygantas daug domėjosi apie stuburo išvaržą - skaitė literatūrą, konsultavosi su medikais.

„Vieni gydytojai sakė, jog privalau pamiršti sportą, tačiau aš konsultavausi su kitais specialistais - jie patarė man stiprinti nugarą specialiais pratimais“, - teigė pašnekovas.

Irkluotojas vaikščiojo į reabilitaciją, jam buvo atliekamas stuburo tempimas vandenyje (vertikaliosios vonios), o vakarais pagal specialią metodiką nugarą stiprino treniruoklių salėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Skaudėjo nugarą, bet aš atsisakiau nuolat gerti vaistus nuo skausmo. Jaučiau, kad skausmą galiu prislopinti nugaros mankšta. Po mėnesio reabilitacijos ir maždaug trijų mėnesių darbo pagal specialią programą treniruoklių salėje nugaros skausmo nebejaučiu“, - džiaugėsi V. Viršilas.

Stuburo problemų turėjusiam irkluotojui V. Viršilui pakilti iš lovos padėjo sportas ir užsispyrimas. „Niekada nereikia nuleisti rankų, o tikslo siekti visa širdimi“, - kalbėjo sportininkas.

Jis sakė, jog dabar nuolat stengiasi stiprinti nugarą įvairiais pratimais. Dabar be skausmų gali džiaugtis visaverčiu gyvenimu.

REKLAMA

„Tačiau negaliu apsileisti. Jei nesportuosiu ar nugarą apkrausiu pernelyg dideliais krūviais - problemos gali atsinaujinti“, - sakė pokalbininkas.



Padeda kitiems

V. Viršilas per pastarąjį pusmetį itin įsigilino į stuburo problemas ir reabilitaciją bei savo žinias kasdien perteikia nugaros skausmus jaučiantiems klaipėdiečiams.

„Viską patyriau savo kailiu ir žinau, kaip galima sumažinti skausmus. Tad pamaniau, kodėl nepadėjus kitiems, - kalbėjo Klaipėdos universitete kūno kultūros ir sporto pedagogiką studijuojantis vaikinas. - Pastebėjau, kad į sporto klubą ateina daug žmonių, turinčių nugaros problemų. Sudarau jiems specialią programą, prižiūriu, kad teisingai atliktų. Nugaros raumenis reikia stiprinti kasdien, o treneriai dažnai sudarydami programą į tai neatsižvelgia. Tai ir yra pagrindinė trenerių klaida.“

REKLAMA

Vaikinas sporto klube treneriu dirba dar tik šiek tiek daugiau nei du mėnesius, tačiau vos spėja suktis.

„Derinu konsultacijų laiką. Stengiuosi visiems skirti pakankamai dėmesio. Kartais nueinu ir baseine parodau, kaip reikia atlikti įvairius stuburo stiprinimo pratimus. Stengiuosi padėti, kad žmonės nejustų nugaros skausmų. Mano trauma, galima sakyti, pasitarnavo ir geram - dabar galiu padėti kitiems“, - teigė V. Viršilas.



„Daug valios turintis vaikinas“

Liudvikas MILEŠKA, Klaipėdos irklavimo treneris

Vygantas - ištvermingas, pareigingas ir daug ryžto bei valios turintis vaikinas. Šis irkluotojas turi talentą. Manau, kad jam dar pavyks šį sezoną startuoti pasaulio jaunimo irklavimo čempionate. Tikiu, kad reabilitacija padėjo sustiprinti nugaros raumenis ir daugiau panašių problemų nebeiškils.

Paulius MATULEVIČIU

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų