REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį JAV doleris vėl brango pagrindinių valiutų atžvilgiu. Pagrindinė valiutų pora nusileido žemiau 1.40 lygio. JAV dolerio brangimas buvo paremtas ne pakilia nuotaika apie atsigaunančią JAV ar pasaulio ekonomiką, o veikiau nuogąstavimais ir rizikos ribojimu.

REKLAMA
REKLAMA

JAV akcijų rinkos indeksai Dow Jones ir S&P 500 atitinkamai krito 1.13 proc. ir 1.18 proc. Akcijų kainas neigiamai veikė brangstantis JAV doleris ir keletas nuviliančių žinių apie JAV ekonomiką bei kompanijų uždarbius. Naftos kaina išliko žemiau 74 JAV dolerių už barelį kartelės. Aukso uncijos kaina svyravo, tačiau dieną baigė praktiškai be pokyčių ties 1086.63 JAV dolerių  atžyma.

REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas vakar smuko 0.36 proc. iki 1.3791. Penktadienio ryte JAV doleris ir toliau stiprėjo. Eurui neigiamą įtaką darė Kinijos pareiškimas, jog ji nesiruošia gelbėti Graikijos supirkinėdama jos obligacijas. Po sėkmingo pirminio Graikijos obligacijų platinimo rinkos dalyviai buvo įsitikinę, kad ir Kinija susidomės tokiomis investicijomis. Vokietijoje nedirbančiųjų skaičius padidėjo 6 tūkst. – mažiau nei prognozuota (17 tūkst.). Euro zonos vartotojų pasitikėjimo indeksas išliko nepakitęs (-16).

REKLAMA
REKLAMA

Iš JAV naujienos nebuvo itin optimistinės. Bedarbių paraiškų skaičius niekaip nenori sparčiau mažėti. Praėjusią savaitę dėl pašalpų kreipėsi 470 tūkst. amerikiečių, nors buvo tikėtasi kiek mažiau paraiškų (451 tūkst.). Tačiau guodžia bent jau tai, kad bendras pašalpos gavėjų skaičiaus augimas palengva mažėja. Visgi labiau nuvylė ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai, kurie tepakilo 0.3 proc., nors buvo tikėtasi 2.1 proc. augimo. Grynieji užsakymai išaugo 0.9 proc. Didžiausias užsakymų kritimas buvo transporto sektoriuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio kursas smuktelėjo 0.2 proc. iki 1.6135. Nors ryte kursas buvo pasiekęs 1.6276 aukštumas, tačiau ten ilgai pabuvoti nepavyko. Kiek prastesnių žinių sulaukė D.Britanijos finansų sektorius. Reitingų agentūra „Standard & Poor’s“ pranešė, kad daugiau neklasifikuos D.Britanijos (AAA/Neigiama/A-1+) kaip labiausiai stabilios ir mažai rizikingos bankų sistemos. Tai turėjo neigiamos įtakos svarui.

USD/JPY valiutų poros kursas ketvirtadienį neženkliai smuktelėjo ir liko svyruoti ties 89.90 lygiu. Dienos metu kursas buvo pakilęs iki 90.55 lygio, tačiau naujienos iš JAV pažadino pardavėjus. Visumoje Japonijos jeną prieš kitas valiutas stiprina rizikos vengimo faktorius. Šiandien ryte Japonija paskelbė daug makroekonominių naujienų. Preliminariais duomenimis pramonės produkcijos augimas nepakito (2.2 proc.), nors buvo laukta padidėjimo iki 2.5 proc.

REKLAMA

Jei vakar nemažo dėmesio sulaukė rinkimai į Federalinio rezervų banko vadovo postą (antrai kadencijai perrinktas Benas Bernanke), tai šiandien kur kas didesnis dėmesys bus skiriamas preliminariems JAV bendro vidaus produkto duomenims. Visi tikisi, kad JAV ekonomika paskutinį 2009 m. ketvirtį augo, tik nesutariama kokiu tempu. Trečią ketvirtį augimas siekė 2.2 proc., o metų pabaigoje tikimasi 4.5 proc. sieksiančio ekonomikos kilimo. Lūkesčiai pakankamai dideli ir sunkiai tikėtina, kad augimas viršys 4.7 proc., kadangi pagrindiniai BVP komponentai labai gerų rezultatų nerodė. Ar sulaukti skaičiai pateisins rinkos dalyvių lūkesčius geriausiai turėtų atsispindėti JAV dolerio ir Japonijos jena kurso judėjime.

Šiandien iš JAV taip pat bus sulauktas Čikagos pirkimo vadybininkų indeksas bei skelbiamas patikslintas Mičigano universiteto skaičiuojamas vartotojų pasitikėjimo indeksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų