REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pratęstas Lietuvos ir Maltos biudžeto deficito sumažinimo terminas, Vengrijai ir Latvijai veikiausiai pavyks sumažinti deficitą iki nustatyto termino, praneša Europos Komisija.

REKLAMA
REKLAMA

Dvidešimčiai valstybių narių Europos Sąjunga (ES) yra nustačiusi terminus, iki kurių jos turi sutvarkyti savo biudžetą. Tai itin svarbu siekiant, kad ekonomika būtų stabili ir augtų ES atsigaunant po ekonomikos nuosmukio. Apžvelgus padėtį Vengrijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Maltoje matyti, kad visos keturios šalys ėmėsi tinkamų veiksmų biudžeto deficitui sumažinti.

REKLAMA

Atrodo, kad Vengrijai ir Latvijai pavyks sumažinti deficitą iki nustatytų terminų, bet jos raginamos toliau dėti pastangas, kad tai įvyktų. Tačiau Komisija prašo ES finansų ministrų duoti Lietuvai ir Maltai dar metus fiskalinei drausmei įtvirtinti – atitinkamai iki 2012 ir 2011 metų. Jų ekonomika susitraukė labiau nei manyta liepą, kai buvo nustatyti dabartiniai terminai.

Europos šalių vyriausybės stengiasi pažaboti deficitą, atsiradusį po didžiausio nuosmukio nuo Antrojo pasaulinio karo.

REKLAMA
REKLAMA

Atotrūkis tarp valstybių išlaidų ir pajamų padidėjo, nes vyriausybės padidino išlaidas, kad sutvirtintų šalių bankų sistemas ir atgaivintų ekonomiką, teigia Komisija. Staiga sumažėjus mokesčių pajamoms ir daugiau žmonių ėmus gauti pašalpas, daugeliui valstybių teko skolintis pinigų. Vien šiai skolai grąžinti reikia daug lėšų, nors palūkanų normos ir nėra didelės. Šių normų didinimas galėtų stabdyti ekonomikos atsigavimą.

ES Stabilumo ir augimo pakte – valstybių narių susitarime koordinuoti šalių fiskalinę politiką – reikalaujama, kad dabartinių ir potencialių euro zonos narių viešieji finansai būtų patikimi, o biudžeto deficitas neviršytų 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Jei šalis peržengia šią ribą, ES valstybių finansų ministrai teikia rekomendacijas sumažinti deficitą. Atsiliekančioms šalims gali būti skirtos baudos ir joms sunkiau gauti paskolų iš Europos investicijų banko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar 3 proc. ribą yra peržengusios 20 valstybių narių.

Vengrija pasiekė savo 2009 metų tikslą sumažinti deficitą iki 3,9 proc. BVP. Iki 2011 metų jis turi tapti mažesnis nei 3 proc. Latvijos deficitas metų pabaigoje buvo šiek tiek mažesnis nei 10 proc. BVP – kaip buvo rekomendavusi ES. Jos 2010 metų tikslas – 8,5 proc.

Lietuvos deficitas praėjusiais metais padidėjo iki beveik 9,5 proc. BVP. 2008 metais jis buvo 3,2 proc. Maltos deficitas 2008 metų pabaigoje buvo 4,7 proc. BVP, 2009 metais jis sumažėjo iki 3,8 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų