REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytoj Pentagonas pradeda 90 dienų truksiančius kosminio interneto maršrutizatoriaus bandymus, kuriais siekiama įvertinti IRIS technologijos tinkamumą JAV ir NATO reikmėms.

REKLAMA
REKLAMA

NATO vadovybės atstovai pranešė, kad į orbitą iškeltame komerciniame palydove „Intelsat 14“ esanti bendrovės „Cisco“ techninė įranga bus naudojama vertinant IRIS (Internet Protocol Routing in Space) technologijos galimybes gynybos srityje, skelbia „Aviation Week“.

REKLAMA

„Intelsat 14“ palydovas buvo iškeltas į orbitą 2009 m. lapkričio 23 d. Jame yra bendrovės „Cisco“ modulis su modemu, maršrutizatoriumi ir kita IRIS technine bei programine įranga. Šis modulis buvo įjungtas gruodžio 1 dieną, o dar po dviejų savaičių „Cisco“ pradėjo pirminius jo veikimo bandymus. Pranešama, kad jie buvo sėkmingi, ir IRIS technologija jau yra paruošta naudoti.



IRIS tinklo galimybių iliustracija

IRIS programos tikslas – sukurti kosminei radiacijai atsparų IP maršrutizatorių, kurį būtų galima naudoti dirbtiniuose Žemės palydovuose ir kosminiuose laivuose. IRIS techninė įranga bevieliu tinklu turi teikti balso, vaizdo ir duomenų perdavimo paslaugas, leidžiančias valstybės institucijoms, kariuomenės padaliniams ir NATO valstybių kariniams junginiams palaikyti ryšį tarpusavyje naudojant interneto protokolo (IP) technologiją ir turimą antžeminę ryšio įrangą.

REKLAMA
REKLAMA

Ši programa interneto paslaugų vartotojams turėtų suteikti tikro mobiliojo tinklo, veikiančio visame planetos paviršiuje, paslaugų galimybę – naudodami IRIS, jie galėtų užmegzti ir palaikyti ryšį pageidaujamu būdu, norimoje vietoje ir pasirinktu laiku. Ryšio tinklas nuolat prisitaikytų prie jo vartotojų poreikių nepriklausomai nuo fiksuotos antžeminio ryšio tinklo infrastruktūros.

IRIS techninė įranga gali „vienu žingsniu“ paskirstyti ir nukreipti duomenų srautus į visą eilė antžeminių imtuvų, esančių skirtingų palydovų ryšio aprėptyje. Be to, IRIS palydovas sustiprina gaunamus signalus, taip pagerindamas ryšio tarp galutinių vartotojų kokybę ir leisdamas sumažinti ryšio terminalų dydį. Pranešama, kad palydove esančio modemo ir maršrutizatoriaus programinę įrangą galima atnaujinti iš antžeminės valdymo stoties. Tai leidžia didinti IRIS ryšio tinklo lankstumą prisitaikant prie būsimų reikalavimų ir naujų ryšio standartų.

Pasak „Aviation Week“, iš esmės IRIS tampa magistraliniu mobiliojo interneto ryšio kanalu, užtikrinančiu prieigą prie tinklo bet kokioje pasaulio vietoje. Tai reiškia, kad tokio tinklo vartotojai, pavyzdžiui, Afganistano kalnuose veikiantys JAV specialiosios paskirties dalinių kariai, gaus žymiai kokybiškesnio palydovinio ryšio galimybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų