REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marijampolės mokyklų direktoriai džiaugiasi nesumažėjusiais tūkstantiniais atlyginimais ir priedais, o paprasti pedagogai nesulaukia jiems dar už rugsėjį priklausančių kelių šimtinių.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Marijampolės savivaldybės šių metų biudžetas dar tik bus tvirtinamas, jau aišku, kad švietimo įstaigoms teks gyventi gerokai kukliau. Kai kurių mokyklų finansavimas mažėja 10-20 procentų. Neabejojama, kad metų pabaigoje pritrūks lėšų mokesčiams už šildymą, elektrą ir kitas komunalines paslaugas. Tačiau niūri perspektyva netapo akstinu bent kiek sumažinti atlyginimus ir priedus mokyklų vadovams. Tokia buvo savivaldybės tarybos valia.

REKLAMA

Palikti maksimalūs priedai

"Šiemet mokinio krepšelio lėšų mokyklos gauna tiek, kad galime palikti tokius direktorių tarnybinių atlyginimų koeficientus, kokie buvo taikomi pernai. Pagal švietimo ir mokslo ministro patvirtintą pedagogų darbo apmokėjimo aprašą galėtume nustatyti net didesnius koeficientus, bet pasirinkome vidurkį", - tikino Marijampolės savivaldybės administracijos Finansų ir biudžeto departamento direktorė Gražina Rainienė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu mokyklų vadovų atlyginimai be priedų svyruoja nuo 3 iki 4,5 tūkst. litų. Direktoriams, kurių dauguma, kaip ir savivaldybės vadovai, priklauso Socialdemokratų partijai, nemažinami ne tik tarifiniai atlyginimai, bet ir palikti maksimalūs 10-30 proc. priedai, mokami už įstaigų specifinę veiklą.

Didžiausi leistini priedai mokami ir sveikatos sutrikimų turinčius vaikus mokantiems vyresniųjų klasių mokytojams. Tačiau kitiems pedagogams priedai sumažinti beveik perpus.

Nusipelnė gyventi geriau?

Savivaldybės administracijos atstovai aiškina, kad taupyti mokinio krepšelio lėšų neverta, nes šiemet įstatymai neleidžia jomis dengti mokyklų skolų už komunalines paslaugas. Mokyklų vadovams siūlyta, kad priedai būtų sumažinti ne tik mokytojams, bet ir jiems patiems. Tačiau iš direktorių Marijampolės vadovai išgirdo priekaištų, esą taip taupydamos mokyklos metų pabaigoje turės nepanaudotas mokinio krepšelio lėšas grąžinti į krašto biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Priedai nustatyti tik iki rugsėjo. Vėliau žiūrėsim, kaip klostysis reikalai. Tada gal juos ir sumažinsime", - aiškino Marijampolės savivaldybės meras Vidmantas Brazys.

Marijampolės tarybos Kontrolės komiteto pirmininko Kosto Jankausko nuomone, maksimalių priedų mokyklų vadovams mokėti nederėtų. Tokios praktikos laikomasi aplinkinėse Vilkaviškio, Lazdijų, Kalvarijos savivaldybėse. Ten dažniausiai apsiribojama 5 proc. priedu. "Turėtų būti numatyti konkretūs motyvai, kodėl skiriami priedai prie atlyginimo. Dabar laikomasi principo: jei jau krepšelyje yra pinigų, vadinasi, reikia juos iššluoti", - svarstė K.Jankauskas.

REKLAMA

Jam pritarė ir LŽ kalbinti pedagogai. Jų nuomone, pirmą pusmetį išsimokėję priedus baigiantis metams mokyklų vadovai vėl siūlys darbuotojams eiti nemokamų atostogų, nes nebeliks pinigų atlyginimams. "Tai gal geriau nemokėti jokių priedų prie atlyginimų, o pasistengti, kad žmonėms nereikėtų po dvi ar tris savaites priverstinai atostogauti ir už tai negauti nė cento", - svarstė jie.

Grąžinti skolos neskuba

Marijampolės švietimo darbuotojų profsąjungos vadovas Egidijus Milešinas piktinosi, kad valdininkai nustato maksimalius priedus ir didelius atlyginimų koeficientus mokyklų direktoriams tuo metu, kai šie neturi iš ko sumokėti mokytojams priklausančio algų skirtumo už praėjusių metų rugsėjį. Tada visi Marijampolės pedagogai gavo sumažintus atlyginimus, nors juos apkarpyti buvo galima tik nuo spalio. Skola mokytojams siekia apie 280 tūkst. litų.

REKLAMA

"Mums aiškina, kad šiam skirtumui grąžinti dabar nėra pinigų. Priedams yra, o skoloms - ne? Juk mes jau net į teismus kreipėmės, ir ten vadovai žadėjo iki vasario sumokėti. Bet nemoka. Aiškina, kad neturi pinigų", - sakė E.Milešinas.

Savivaldybės vadovai aiškina, kad minėta skola mokytojams bus grąžinta, kai Marijampolės taryba patvirtins kitų metų biudžetą. Tai daryti numatyta vasario 22 dieną.

Kazys Kazakevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų