REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atskleistas iki šiol negirdėtas Lietuvą pasiekęs elitiniu narkotiku pasaulyje vadinamo kokaino kiekis - 500 kilogramų kokaino, kurio vertė – apie 300 milijonų litų, iš Ekvadoro į Klaipėdos jūsų uostą buvo atplukdyta kartu su šaldyta žuvimi.

Nors šis įspūdingas kiekis sulaikytas beveik prieš savaitę – sausio 20 dieną, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Generalinės prokuratūros pareigūnai tik antradienį šią žinią viešai paskelbė.

REKLAMA
REKLAMA

Specialios konferencijos metu šalies policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas, Kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo trečiosios valdybos viršininkas Edvardas Šileris ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausias prokuroras Algimantas Kliunka vienbalsiai pripažino, jog tai yra pats didžiausias kiekis narkotikų, kuris kada nors buvo sulaikytas Lietuvoje. Ir vienas iš didžiausių kiekių Europos Sąjungoje.

REKLAMA

Jo didmeninė kaina siekia nuo 50 iki 300 milijonų litų.



Kvaišalai – užsienio rinkai

Anot V. Račkausko, jei šis iš Ekvadoro į Klaipėdos uostą praėjusią savaitę atplukdytas kokaino kiekis būtų patekęs į gatvės prekeivių rankas, narkotikų mažmeninė kaina siektų 250 iki 300 milijonų litų.

Kokainas yra vadinamas elitiniu narkotiku. Juo dažniausiai smaginamasi uostant, tad iš tokio kiekio narkotikų prekeiviams būtų pavykę paruošti net 10 milijonų dozių uostymui.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip prognozavome praėjusių metų pabaigoje, 2010-aisiais į Lietuvą įvežamų narkotikų srautai didėja, o jų kainos sparčiai mažėja. Tačiau šiuo atveju nusikaltėliai neteko nemažai pinigų, kurie buvo paskirti šiai operacijai finansuoti“, - pabrėžė Generalinės prokuratūros prokuroras A. Kliunka.

V. Račkausko teigimu, mūsų šalį pasiekęs išgrynintas kokainas turėjo būti skirtas ne Lietuvai, o užsienio šalių rinkai. Jis iškart turėjo būti gabenamas į arčiausiai Lietuvos esančias šalis. Tikėtina, jog kvaišalai būtų pasklidę Vokietijoje, Lenkijoje, Kaliningrade, Rusijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriausiu atveju, mūsų šalyje, anot V. Račkausko, iš pusės tonos kokaino būtų likę tik 50 kilogramų.



 

Prisidėjo elitinės DEA tarnybos agentai

Žurnalistams pasiteiravus, kodėl tik praėjus savaitei po tokios sėkmingos operacijos, nuspręsta apie tai paskelbti visuomenei.

„Ši operacija truko ne vieną mėnesį, tad nenorėjome sutrukdyti tyrimui. Nes po tokio praradimo nusikaltėliai paprastai neria į gilų pogrindį“, - teigė pareigūnai.

Pastarosiomis dienomis Ekvadore ir kitose Europos valstybėse vienu metu buvo sulaikyta apie dešimt įtariamųjų. Tarp jų, - minimi ir keli lietuviai.

REKLAMA

Dar kelių su šiuo nusikaltimu susijusių asmenų šiuo metu aktyviai ieškoma.

„Balsas.lt“ žiniomis, Ekvadore narkotikų kontrabanda jau kurį laiką verčiasi keli praeityje garsūs Kauno nusikalstamo pasaulio veikėjai. Tad neatmestina, jog minėti asmenys prisidėjo ir prie šios nesėkmingai pasibaigusios operacijos.

„Konkretūs gavėjai susiję su keliais Lietuvos miestais. Tačiau kol kas konkrečių asmenų neminėsime“, - pareiškė rezonansinių bylų tyrimais pagarsėjęs A. Kliunka.

E. Šileris žiniasklaidai pareiškė, jog demaskuojant šią rekordinio kiekio kvaišalų siuntą, Kriminalinės policijos biuro pareigūnai aktyviai bendradarbiavo su prestižinės tarnybos pareigūnais - Jungtinių Amerikos Valstijų Kovos su narkotikais agentūros (Drug Enforcement Agency, - DEA) agentais.

REKLAMA

Pareigūnų aptikti narkotikai buvo paslėpti tarp šaldytos žuvies, supakuoti į rudos spalvos briketus ir į Lietuvą pateko iš Ekvadoro per Vokietiją. Pagal pastarųjų metų tendencijas, kokainas į Europos valstybes dažniausiai patenka per Afriką, t.y. neteisėtą kokaino verslą kontroliuojantys Pietų Amerikos karteliai laivais, lėktuvais atgabena narkotikus į Afriką, kuri jau yra tapusi savotišku logistikos centru, o po to narkotikai įvairiais keliais patenka į ES šalis.

Buvo slepiamas net karstuose

Į Lietuvą atvežamų narkotikų gabentojai pastaraisiais metais imasi pačių netikėčiausių konspiracinių metodų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2004 metų kovo 21-osios vakarą Lazdijų kelio poste buvo sulaikytas kaunietis A. Kucavičius su žmona. Specialioje automobilio BMW slėptuvėje pareigūnai rado 12 kilogramų kokaino. Jis buvo supakuotas į 22 luitus. Netrukus už grotų atsidūrė ir daugiau asmenų, saugumo darbuotojai pateikė telefonų pokalbius, kuriais remiantis paaiškėjo, kad šią siuntą galėjo organizuoti Kauno „daktarų“ veteranas Egidijus Abarius, pravarde Goga, šiuo metu teismo laukiantis Lukiškių kalėjime. Tačiau dėl šio atvejo realia laisvės atėmimo bausme buvo nuteistas tik A. Kucavičius.

REKLAMA

2007 metų gegužę 45 metų lietuvis, keliavęs traukiniu iš Amsterdamo (Olandija) į Bazelį (Šveicarija), nusprendė narkotikus paslėpti termose. Tačiau keliautojui nepasisekė – jo bagažą patikrino mobilioji muitinės grupė. 105 gramai kokaino, juos parduodant gatvėje, kainuoja apie 70 tūkst. litų.

Pernai gegužę buvo atskleista, jog 2008 metais į Klaipėdos jūrinį uostą buvo atplukdyta 40 kilogramų kokaino, kurio vertė – apie 8 milijonus litų. Šis kiekis iš Panamos buvo atplukdytas kartu su laidojimo reikmenimis.

Kriminalinės policijos biuro darbuotojai nustatė, jog 2008-ųjų rugsėjo mėnesį į Klaipėdą atkeliavo trys vienai Kauno laidojimo bendrovei skirti konteineriai su laidojimo reikmenimis.

REKLAMA

Tyrimo pradžioje niekaip nepavyko aptikti narkotikų. Pareigūnai iš Klaipėdos į Vilnių parvežė konteineriuose gabentus daiktus – keliasdešimt karstų, seną laidotuvėms skirtą automobilį ir apie 16 tonų rūbų.

Galiausiai pareigūnų susidomėjimą sukėlė plastikiniai padėklai, ant kurių buvo sukrauti karstai ir kiti daiktai.



Kokaino poveikis

Iš kokamedžio lapų išgaunamas kokainas yra stiprus centrinės nervų sistemos stimuliatorius.

Kokainas suteikia euforijos, energijos ir pasitikėjimo savimi antplūdį. Tai trunka apie 30 minučių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskui žmogus jaučiasi labai pavargęs, prislėgtas. Norėdamas nugalėti blogą nuotaiką jis turi padidinti kokaino dozę.

Prie kokaino greitai priprantama psichologiškai. Dažnai jį vartojantys narkomanai jaučia nemigą, stiprų nerimą, persekiojimo maniją, gali prasidėti psichozės. Nuo kokaino perdozavimo miršta daug žmonių.

Kokainas Lietuvoje – brangiausias narkotikas. Šiuo metu gramas kokaino mūsų šalyje kainuoja – 180-250 litų.



Ruslano Kondratjevo nuotr.

Apie tai žiūrėkite ir LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų