REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei tvirtai apsisprendėte patys užsiimti investavimu, manote, kad turite tam pakankamai žinių ir esate užsibrėžę tikslus, kuriuos norėtumėte pasiekti, bei žinote, kaip jų pasiekti, jums reikia pasirašyti sutartį su finansų makleriu, kad galėtumėte įsigyti norimų investavimo priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš pasirašant sutartį su finansų makleriu, svarbu išsiaiškinti:

1. Vertybinių popierių (VP) sąskaitos atidarymo ir tvarkymo, pinigų saugojimo ir panaudojimo tvarką ir sąlygas. Jūs patikite finansų makleriui savo pinigus, todėl svarbu žinoti, kaip jie bus tvarkomi.

REKLAMA

2. Pavedimų teikimo tvarką bei sąlygas. Pavedimai bus vienas iš jūsų bendravimo su finansų makleriu būdų, t.y. jūs jam nurodysite, kokius vertybinius popierius, kada ir kaip norite įsigyti, todėl svarbu žinoti, kaip finansų makleris vykdys jūsų pavedimus, kokia jų pateikimo, vykdymo, pakeitimo ir atšaukimo tvarka. Būtinai išsiaiškinkite biržos tvarką, nes nuo to priklauso ir pavedimų teikimo tvarka. Tai jums taip pat gali paaiškinti finansų makleris.

REKLAMA
REKLAMA

3. Ar pinigai bus naudojami tik jūsų pavedimu, ar finansų makleris gali savo nuožiūra priimti sprendimus. Jei taip, tai kokius ir kokiomis aplinkybėmis. Ši informacija būna nurodyta sutartyje su finansų makleriu.

4. Kokie ir kokio dydžio mokesčiai taikomi, t.y. kiek jums kainuos finansų maklerio paslaugos.

5. Ar yra galimybė pasiskolinti pinigų iš finansų maklerio. Jei taip, tai reikia išsiaiškinti, kaip tai daroma, kokiomis sąlygomis ir kiek kainuoja.

6. Kaip jūs galite bendrauti su savo finansų makleriu - telefonu, internetu ar pan.

7. Kokių papildomų paslaugų gali suteikti jūsų finansų makleris ir kiek tai kainuoja.

Prieš pasirašant sutartį, svarbiausia viską nuodugniai išsiaiškinti ir užduoti visus jums rūpimus klausimus - juk klausti nieko nekainuoja.



Finansų maklerio klausimai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausinėti turėtumėte ne tik jūs - finansų makleris taip pat turėtų pasiteirauti jūsų šių dalykų:

- Kokia jūsų finansinė padėtis?

- Kokia rizika jums priimtina, kiek pinigų jums nebaisu netekti?

- Kokia jūsų investavimo patirtis?

- Kokiam laikotarpiui ketinate investuoti?

- Kokio pelno tikitės?

Šie klausimai yra tokie patys, kaip ir tie, kuriuos keliate patys sau norėdami efektyviai tvarkyti savo finansus. Finansų makleris gali užduoti jums ir daugiau klausimų, nes jam reikia tiksliai išsiaiškinti jūsų investavimo tikslus, galimybes ir jums priimtiną riziką. Tik gavęs atsakymus į šiuos ir kitus klausimus, finansų makleris galės tinkamai padėti jums siekti finansinių tikslų.

REKLAMA

Klausimai finansų makleriui, kai bendraujate nebe pirmą kartą.

Siekdami savo finansinių tikslų, turite nuolat domėtis, kaip klostosi jūsų investicijų reikalai, ar viskas vyksta taip, kaip suplanavote, t.y. vykdyti priežiūrą. Nemažai naudingos informacijos galite gauti ir iš savo finansų maklerio. Tiesa, kad informacija būtų kuo objektyvesnė ir nesikliautumėte vieno žmogaus nuomone, geriau bendrauti su keliais finansų makleriais. Finansų makleriui jūs turėtumėte užduoti tokius klausimus:

- Kokius vertybinius popierius rekomenduojate pirkti ir kodėl?

- Kokia šių vertybinių popierių rizika?

- Kokį investicinį portfelį rekomenduojate suformuoti ir kodėl?

- Kiek man tai kainuos?

- Kokių papildomų paslaugų dar galite suteikti?

- Kokios papildomos informacijos galite suteikti ir kaip?

Svarbiausia gauti atsakymus į visus jums rūpimus klausimus ir sprendimus daryti patiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų