REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžyje vakar apsilankę Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) atstovai aikčiojo. Svečiams „Cido“ arenoje patiko viskas: nauja blizganti krepšinio aikštelė, ložės, konferencijų salė ir kone idealūs sportininkams ir teisėjams skirti persirengimo kambariai.

REKLAMA
REKLAMA

Problema – viešbučiai

Tačiau pagrindiniu galvos skausmu čempionato organizatoriams išlieka miesto viešbučiai. Nors jų būklė FIBA atstovams taip pat paliko teigiamą įspūdį, bet kol kas nėra nė vieno, kuriame tilptų visos per čempionatą Panevėžyje rungtyniausiančios komandos.

REKLAMA

FIBA reikalauja, kad vienas miesto viešbutis galėtų priimti daugiau nei 100 žmonių ir būtų bent keturių žvaigždučių, kitaip pogrupio susitikimai mieste nevyks – bus perkelti kitur.

„Rengiamas ir B planas. Negaliu pasakyti, koks jis, tačiau gali būti pasirinktas kitas miestas. Užtektų 120 vietų viešbučio. Žaidėjams turi būti suteiktos geros sąlygos, norime, kad jie visi būtų vienoje vietoje“, – teigė FIBA Europe generalinis sekretorius Naras Zanolinas.

REKLAMA
REKLAMA

FIBA reikalauja, kad čempionate dalyvaujančios komandos būtų apgyvendintos viename viešbutyje. Toks reikalavimas atsirado po čempionato Lenkijoje, kai dalis nacionalinių rinktinių pateikė skundus, kad žaidėjams, gyvenantiems įvairiuose viešbučiuose, buvo skirtingos sąlygos.

Ar miestas suspės tenkinti keliamus reikalavimus viešbučiams, FIBA nori išgirsti iki kovo vidurio.

FIBA atstovai liko patenkinti sąlygomis, esančiomis „Smėlynės“ ir „Šermuto“ viešbučiuose, kur čempionato metu apsigyventų krepšinio teisėjai bei žurnalistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikia rekonstrukcijos

Pagrindiniu viešbučiu, kuriame galėtų apsistoti Panevėžyje rungtyniausiančios rinktinės, Lietuvos krepšinio federacijos atstovai įvardija keturių žvaigždučių, 75 vietų „Romantic“. Tačiau norint, kad jame tilptų 120 žmonių, reikalinga rekonstrukcija.

„Rekonstrukcija – kito dalyko negali būti. Jeigu nebus „Romantic“ pertvarkytas, čempionatas neįvyks. Visi kiti viešbučiai atitinka reikalavimus, o arena puiki. Panevėžys dabar atrodo geriau nei Šiauliai. Šie neturėjo ką parodyti pagrindiniame viešbutyje“, – situaciją paaiškino Europos čempionato organizacinio komiteto vykdomasis direktorius Mindaugas Špokas.

REKLAMA

Laikinai Panevėžio mero pareigas einantis Ramūnas Vyžintas apie galimybę rekonstruoti „Romantic“ kalbėjo miglotai. Politikas teigia, kad yra įvairių būdų, kaip investuoti į privatų viešbutį.

„Parodėme galimą „Romantic“ išplėtimo projektą. Yra galimybė įrengti pakankamai kambarių – tiek, kiek tenkina FIBA. Paduota paraiška Europos Sąjungos struktūriniams fondams. Kita dalis – sprendimo būdai. Jų nenoriu komentuoti, kol dar nepriimtas politinis sprendimas. Laiko turime daug – dar 18 mėnesių“, – „Sekundei“ teigė R.Vyžintas.

REKLAMA

Pasak jo, į viešbučio rekonstrukciją, kuri kainuotų iki trijų milijonų litų, būtų įdėta 50 procentų Europos Sąjungos lėšų, 30 procentų turėtų investuoti viešbučio savininkai ir 20 procentų – asocijuotos struktūros.

Akcijas perims Savivaldybė?

Ar sunkmetį išgyvenančio „Romantic“ viešbučio savininkai pajėgtų investuoti apie milijoną litų į viešbučio rekonstrukciją? Jo savininkė Dalia Kuklierienė tokią galimybę atmetė.

„Jeigu bus gautos Europos lėšos, ieškosim galimybių, kaip tai padaryti. Dabar neįsivaizduoju, kur ir iš ko galėčiau investuoti, man joks bankas neduotų paskolos. Iš ko grąžinsiu, kai dabar už šį viešbutį negaliu mokėti paskolos. Bankas ją atidėjo, moku tik palūkanas. Ieškosime variantų. Galima akcijas investuotojui parduoti“, – pasakojo D.Kuklierienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sekundės“ žurnalistams pradėjus domėtis, ar galimu investuotoju gali būti Panevėžio savivaldybė – tapusi akcininke, ji galėtų ieškoti lėšų privačiam viešbučiui rekonstruoti, laikinai mero pareigas einantis R.Vyžintas į klausimą tiesiai neatsakė.

„Dalykas diskretiškas. Yra logiškiausias sprendimo būdas ir jį pateiksiu Tarybai. Būtų neetiška pirma pasakyti laikraščiams, o paskui – Tarybos nariams. Egzistuoja politinio padorumo principas. Buvom susitikę su ponia D.Kuklieriene, turėjau susitikimų su labai aukšto lygio pareigūnais Ūkio ministerijoje. Schema yra legali ir nepažeidžianti teisės aktų, tačiau nedora būtų Tarybos nariams sužinoti iš jūsų laikraščio. Nei patvirtinsiu, nei paneigsiu jūsų minties“, – mįslingai kalbėjo R.Vyžintas.

REKLAMA

Paklausta, ar deramasi su Savivaldybe dėl akcijų perpirkimo iš D.Kuklierienės, viešbučio savininkė patvirtino, kad tokios derybos vyksta.

„Tai yra vienas iš variantų, tik nepasakyčiau, kad mes tai aptarėm. Esu linkusi į tokį dalyką. Aš taip pat – ne motina Teresė, todėl negaliu elgtis taip, kad pakenktų mano verslui. Tai neatmestinas variantas, o gal dar geresnį surasime. Svarbiausia, kad sprendimą rastų Tarybos nariai ir apsispręstų. Neapsisprendimas baisiausia“, – teigė D.Kuklierienė.

Pamiršo susitvarkyti

Jeigu Panevėžys netenkins viešbučiams keliamų reikalavimų, pogrupio varžybos bus nukeltos į Vilnių ir Kauną. Šie miestai turi geriausius viešbučius. Sostinėje nacionalinės krepšinio rinktinės žais „Siemens“ arenoje, o Kaune – didžiausioje Lietuvoje arenoje, kurią iki čempionato pradžios planuojama baigti statyti.

REKLAMA

„Panevėžys kol kas gražiai atrodo, matėme visus planus, kokios bus rekonstrukcijos. Miesto prestižo reikalas turėti išplėstą viešbutį. Tai – ne vien krepšiniui, o viso regiono plėtrai“, – teigė M.Špokas.

Su Europos FIBA vadovais sporto arenas ir viešbučius Lietuvoje vizituojantis M.Špokas pasakojo, kad svečius stebino ne tik modernios arenos, bet ir tai, kad nepasirūpinta viešbučiais. Dėl tinkamos arenų planavimo strategijos nebuvimo M.Špokas kritikavo Sporto departamento darbą.

„Arena – kaip feraris, o viešbučiai – kaip bendrabučiai. Gėda dėl sporto politikos – tiek pinigų išleista statyboms, o nepagalvota apie infrastruktūrą. Atvažiuos į Panevėžį pasaulinio lygio dviratininkai. Kur jie gyvens? Vien dalyvių atvyks 600, nejaugi jie gyvens palapinėse ar kemperiuose? Tai yra politikos nebuvimas. Būtų statę areną ir pasakę, kad prie jos turi būti viešbutis, galintis apgyvendinti mažiausiai šimtą žmonių. O dabar išleidžiame trigubai daugiau pinigų už kiekvieną rekonstrukciją ir atiduodam juos kažkam“, – stebėjosi M.Špokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2011 metų Europos čempionato organizacinio komiteto direktorius teigė, kad Lietuvoje dabar panaši situacija, kokia buvo per Europos čempionatą Lenkijoje. Tačiau lenkai nespėjo pasistatyti arenų, o lietuviai nepagalvojo apie viešbučius.

Populiarus, jei žais savi

Panevėžio arenos direktorius Dainius Visackas mano, kad 2011 metais mieste vyksiančių pogrupio varžybų sėkmė priklausys nuo to, ar Panevėžyje žais Lietuvos rinktinė. Jei taip nutiks, sėkmė bus garantuota, o 5700 žiūrovų priglaudžianti arena bus praplėsta iki 6600 vietų.

REKLAMA

„Lenkijos pavyzdys parodė: jeigu nežaidžia šeimininkų komanda, arenos būna nepilnos. Duok Dieve, kad pas mus būtų kitaip. Lietuviai pamišę dėl krepšinio, galbūt į varžybas, kuriose žais ispanai, prisirinks pilna arena“, – sakė D.Visackas.

Krepšinio rungtynės bus lankomos ir tuomet, jei Panevėžio arenoje žaistų kaimyninių šalių rinktinės.

„Latviams atvykti iki Panevėžio – tas pats, kaip žaisti namuose, galima tikėtis jų desanto“, – mano D.Visackas.

Mantas TOMKŪNAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų