REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2009 metais Lietuvos gyventojus pasiekiančių „Western Union“ grynųjų pinigų perlaidų skaičius iš užsienio išaugo 18 proc. Praėjusiais metais dažniausiai pinigai į Lietuvą buvo siunčiami iš Didžiosios Britanijos, JAV, Airijos ir Vokietijos.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiausiai perlaidų – iš Didžiosios Britanijos

„Perlaidų iš užsienio skaičius ypač išaugo spalio-gruodžio mėnesiais. Lyginant su 2008 metais, augimas šiais mėnesiais sudarė 30-50 proc. Tai sietina ne tik su artėjančiomis šventėmis, bet ir sparčiau atsigaunančia JAV bei Didžiosios Britanijos ekonomika – ten gyvenantys ir dirbantys lietuviai, atsiradus galimybei, labiau finansiškai rėmė namiškius“, – sako „Swedbank“ „Western Union“ klientų aptarnavimo skyriaus vadovė Saulė Kauneckienė.

REKLAMA

Pasak jos, dažniau naudotis „Western Union“ grynųjų pinigų perlaidų sistema paskatino ir 2009 metų viduryje klientams pristatytos naujos galimybės – perlaidas išmokėti dabar galima ne tik litais ir JAV doleriais, bet ir eurais. Iš Europos Sąjungos šalių išsiųstus eurus dabar Lietuvos gyventojai gali atsiimti eurais, nepatirdami valiutos keitimo išlaidų. Daugiau nei pusė visų perlaidų (54 proc.) išmokama eurais. Be to, iš Didžiosios Britanijos ir Airijos siunčiamoms į Lietuvą perlaidoms yra taikomos komisinio mokesčio nuolaidos, galima pasirinkti pinigų išmokėjimo laiką – po kelių minučių ar po 24 valandų.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Didžiosios Britanijos į Lietuvą pervedama 19,5 proc. visų „Western Union“ perlaidų (40 proc. daugiau nei 2008 metais), iš JAV – 18,2 proc., iš Airijos – 13,5 proc., iš Vokietijos – 8,5 proc. Dažniau nei anksčiau lietuviai pernai gavo perlaidų iš Olandijos, Graikijos, Norvegijos.

Siunčiamos sumos mažėjo

„Swedbank“ specialistai pastebi, kad 2009 m. sumažėjo vidutinės į Lietuvą siunčiamos perlaidos suma – 2008 metais ji buvo apie 1250 litų (520 JAV dolerių), pernai – apie 1115 litų (465 JAV dolerių).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šeimoms siunčiamos vidutinės sumos sumažėjo, tačiau namiškius užsienyje esantys lietuviai rėmė dažniau“, – sako „Swedbank“ „Western Union“ klientų aptarnavimo skyriaus vadovė.

Iš Lietuvos rėmė svetur besimokančius studentus

Tuo tarpu į užsienį iš Lietuvos išsiunčiamų perlaidų skaičius, anot banko specialistų, jau nusistovėjo – 2009 metais perlaidų išsiųsta 3 proc. daugiau nei 2008 metais. Dažniausiai pinigai siunčiami į Rusiją (24,2 proc. visų perlaidų), Ukrainą (13,5 proc.) ir Didžiąją Britaniją (13,3 proc.).

REKLAMA

„Manau, kad perlaidų, siunčiamų iš Lietuvos į Didžiąją Britaniją skaičiaus augimas, o jis 2009 metais sudarė 36 proc., yra susijęs su tuo, kad šią šalį studijoms pasirenka vis daugiau lietuvių, be to pernai vėl augo emigracijos lygis, o yra įprasta, kad kol naujoje šalyje žmogus suranda darbą, kol įsitvirtina, jam finansiškai pagal išgales padeda Lietuvoje likusi šeima“, – sako S. Kauneckienė.

„Užsienyje studijuojantys, dirbantys ar keliaujantys žmonės dažnai neturi galimybės atsidaryti sąskaitos užsienio banke, todėl grynųjų pinigų pervedimo paslaugos jiems yra vienintelis patikimas būdas gauti ar siųsti pinigus“, – sako S. Kauneckienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų