REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vieno perspektyviausių viso pasaulio jaunųjų lenktynininkų 19-mečio Kazimiero Vasiliausko žvaigždė žiba vis ryškiau. Dėmesį į lietuvį jau atkreipė ne tik stipriausios komandos, bet ir užsienio spauda.

REKLAMA
REKLAMA

Štai didžiausias ir įtakingiausias britų žurnalas apie automobilių sportą „Austosport“, rašantis apie tokias garsenybes kaip Michaelis Schumacheris, Jensonas Buttonas ir Lewisas Hamiltonas, neseniai Kazimui skyrė visą puslapį.

REKLAMA

Nustebino jau pirmose lenktynėse

2009-ieji K. Vasiliauskui buvo lūžio metai – mūsiškis jau debiutiniame sezone puikiai užsirekomendavo „Formulės-2“ lenktynėse, kuriose net laimėjo vieną etapą ir bendroje įskaitoje tarp 24 pilotų užėmė 7 vietą, bei praktiškai iš niekam nežinomo lenktynininko tapo kylančia superžvaigžde.

Prieš sezoną iš Kaišiadoryse gimusio piloto beveik niekas nieko nesitikėjo, tačiau jau pirmose lenktynėse Ispanijos Valensijos trasoje Kazimas iškovojo trečią vietą ir lipo ant prizininkų pakylos bei pirmą kartą privertė linksniuoti savo pavardę užsienio žurnalistus.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano tikslas prieš sezoną buvo finišuoti pirmajame dešimtuke, o tėvas sakė, kad jei pirmose lenktynėse pateksiu tarp pirmų 10 pilotų, jis bus labai laimingas. Niekas net nesvajojo apie tai, kad aš būsiu ant podiumo.

Tos lenktynės man buvo ne tik įsimintos, bet ir svarbios psichologiškai. Po jų aš supratau, kad esu tokio paties lygio kaip ir kiti „Formulės-2“ lenktynininkai, tad pradėjau tikėti, kad galiu pasiekti labai daug. Pergalės ir podiumai yra kaip narkotikai – norisi jų dar ir dar, “ – oficialiai „F-2“ svetainei atskleidė K. Vasiliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaišiadorių ir visos Lietuvos pažiba

Lietuvis buvo vienas iš trijų „Formulės-2“ pilotų, kurie pelnė taškų visuose 16 etapų, o antroje sezono pusėje pagal rezultatus nusileido tik dviem varžovams – bronzą laimėjusiam rusui Mikhailui Alešinui ir čempionu tapusiam ispanui Andy Soucekui.

„Laimėti yra puiku, bet čempionu tampa tas, kuris sezono pabaigoje turi daugiausiai taškų. Aš rinkau taškus kiekvieną savaitgalį, bet ne kiekvienose lenktynėse. Tai daugiausiai lėmė patirties stoka.

Sezono pradžioje padariau keletą klaidų, bet iš jų pasimokiau ir vėliau, antroje čempionato dalyje, važiavau stabiliai ir beveik visada priekyje,“ – savo pasirodymą analizavo Kazimas.

REKLAMA

Gimęs mažame Lietuvos mieste Kaišiadoryse K. Vasiliauskas sulaukia didelės artimųjų ir fanų paramos – juk jis yra pirmasis lietuvis, kuris varžosi tarptautinio lygio lenktynėse. Tačiau jo karjerą dabar seka jau ne vien tik tautiečiai. Puikūs rezultatai „Formulės-2“ lenktynėse privertė apie Kazimo talentą susimąstyti ir autosporto ekspertus.

Įtakingas Didžiosios Britanijos žurnalas „Autosport“ neseniai apie K. Vasiliauską išspausdino visą puslapį. „Vasiliauskas turi visas savybes, kurių reikia, kad taptum aukščiausios klases lenktynininku,“  – savo straipsnyje konstatavo britų specialistai.

REKLAMA

„Lietuva yra maža šalis, kurioje autosportas iki šiol nebuvo labai populiarus. Tačiau dabar daugybė žmonių ten domisi „Formulės-2“ lenktynėmis ir mano karjera. Labai didžiuojuosi tuo ir džiaugiuosi, kad su kiekviena diena įgyju vis daugiau fanų. Fantastiška jausti jų paramą ir palaikymą,“ –  prisipažino greitasis Kazimas.

Pirmoji pergalė ir plika tėvo galva

13-tame „Formulės-2“ etape Imolos trasoje, Italijoje, K. Vasiliauskas  laimėjo kvalifikacines varžybas ir lenktynėse startavo iš pirmos vietos. Maža to, mūsiškis, užtikrintai važiavęs nuo pat pradžios iki pabaigos, pirmas kirto finišo liniją ir pirmą kartą per savo karjerą nuskynė pergalę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paprastai prieš lenktynes aš niekada nesakau, kad jas laimėsiu, bet Imoloje viskas buvo kitaip. Po kvalifikacijos jaučiau, kad tikrai tai padarysiu. Tai nebuvo arogancija ar per didelis pasitikėjimas savimi, tiesiog žinojau, kad man atėjo laikas laimėti,“ – istorinį etapą prisiminė Kazimas.

„Buvau labai patenkintas pergale, bet ne tiek, kiek mano šeima. Kai stovėjau ant aukščiausio prizininkų pakylos laiptelio, mačiau, kaip maniškiai dėkojo man. Vos nepradėjau verkti. Be jų, aš tikrai nebūčiau tiek pasiekęs, taigi esu labai dėkingas už viską, ką dėl manęs jie padarė“, – K. Vasiliauskas.

REKLAMA

Lietuviui pergalė buvo dvigubai saldi, nes prieš sezoną jis su savo tėvu Kastyčiu, netikėjusiu, kad jo sūnus jau per pirmą savo sezoną „Formulėje-2“ gali laimėti etapą, sudarė lažybas. Jas pralaimėjusiam Kazimo tėvui teko plikai skustis galvą.

„Formulė-1“ – aukščiausias tikslas

Apibendrindamas sezoną K. Vasiliauskas pažymi, kad jo metu įgijo labai daug patirties ir subrendo kaip lenktynininkas.

„Sezonas buvo neįtikėtinas. Tapau geresniu lenktynininku pagal visu aspektus. Dabar daug daugiau išmanau apie bolido techninius dalykus. Patobulėjo mano vairavimas. Be to, jau laisviau bendrauju ir sus spauda. Taigi tikrai džiaugiuosi, kad dalyvavau „Formulėje-2“, – atskleidė 21 numeriu pažymėtą bolidą vairavęs lietuvis

REKLAMA

Po įspūdingo sezono ekspertai K. Vasiliauską laiko vienu iš realiausių pretendentų į „Formulės-2“ čempiono titulą 2010 metais bei tikisi, kad šiek tiek vėliau jis gali pereiti net ir į „Formulę-1“ lenktynes.

„Manau, kad jau pakankamai išmokau, bet, kaip sakoma, tobulėjimui ribų nėra. Žinau, kad galiu būti dar greitesnis. Tad jei ir kitą sezoną dalyvausiu „Formulės-2“ varžybose, stengsiuosi tapti čempionu. Šiemet nuo ketvirtos vietos atsilikau tik 5 taškais, o turint omeny, kad įgijau patirties, pasitikėjimo ir psichologinio tvirtumo, tai visai realu,“ – patikino Kazimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Patekti į „Formulę-1“ yra mano aukščiausias tikslas. Padarysiu viską, ką galiu, kad ten atsidurčiau. Tačiau dabar dar ne laikas. Apie „Formulę-1“ bus galima pradėti galvoti, jei šį sezoną tapsiu „Formulės-2“ čempionu,“ –  pridūrė perspektyvusis lietuvis.

TIK FAKTAI

K. Vasiliauskas gimė 1990 metų rugpjūčio 2 dieną Kaišiadoryse.

K. Vasiliauskas į kartingų sportą atėjo būdamas vos 8-erių metų amžiaus.

„Formulės-2“ lenktynėse K. Vasiliauskas ant podiumo lipo jau keturis kartus: po kartą užėmė pirmą ir antrą vietą, du kartus – trečią.

REKLAMA

K. Vasiliausko idealas – italų lenktynininkas Alexas Zanardi. Dukart CART čempionui ir „Formulės-1“ dalyviui 2001 metais po siaubingos avarijos buvo amputuotos abi kojos, bet A. Zanardi grįžo į trasą ir dabar varžosi „FIA World Touring Car Championship“.

Kiti K. Vasiliausko pomėgiai: istorija, mada ir kelionės.




ELTA nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų