REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderis Artūras Paulauskas įsitikinęs, kad šalyje susiformavo valdžios diktatūra, ne tik negirdinti ją rinkusių žmonių protesto balsų, bet ir norinti nutildyti žmones, priversti juos aklai paklusti išrinktųjų valiai. Tautai, išrinkusiai valdžią ir jai perdavusiai galias, nepalikta jokių realių galimybių kontroliuoti valdžią, reikalauti iš jos atsakomybės.

REKLAMA
REKLAMA

"Vos paskelbėme, kad rengsime referendumą dėl Tautos galimybės paleisti Seimą, dirbtinai pradėtos kurti kliūtys. Daromų kliūčių priežasčių pirmiausia reikia ieškoti iš Seime esančių partijų atstovų sudarytoje dabartinėje Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK). Per šią komisiją partijos natūraliai priešinasi piliečių ketinimams", - antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Paulauskas.

REKLAMA

Jo teigimu, VRK ir prisikabino prie termino "Seimo paleidimas", nors Konstitucijoje yra kita, bet tą patį reiškianti sąvoka - "pirmalaikiai Seimo rinkimai".

"Valdžia norėtų, kad referendumo lapuose būtų tik sausas juridinis tekstas, kuris eiliniam žmogui nieko nesakytų, o tik supainiotų. Kam tuomet kiltų ranka pasirašyti? Žodžiai "paleisti Seimą" kelia siaubą tiems, kurie negirdi ir nenori girdėti Tautos", - teigia referendumo dėl piliečių teisės paleisti Seimą iniciatyvinės grupės koordinatorius.

REKLAMA
REKLAMA

A. Paulauskui susidaro įspūdis, kad VRK apskritai bijo kalbėti apie galimybę numatyti Konstitucijoje piliečių teisę paleisti Seimą. "Tikiuosi, kad mums pavyks rasti kompromisą su VRK ir rytoj (trečiadienį) ji registruos referendumo dėl piliečių teisės paleisti Seimą iniciatyvinę grupę", - sako A. Paulauskas.

Jis užtikrina, kad iniciatyvinė grupė "namų darbus jau padarė: pačią referendumo idėją pateikė įstatymo projekto preambulėje: "Lietuvos Respublikos piliečiai siekdami įgyvendinti suverenią Tautos teisę inicijuoti priešlaikinius Seimo rinkimus referendumu priima šį įstatymą", o įstatymo pataisą suformulavome taip: "Papildyti Lietuvos Respublikos Konstitucijos 58 straipsnio antrąją dalį šiuo 3 punktu: "3) 300 tūkstančių piliečių, turinčių rinkimų teisę, reikalavimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Namų darbus" jau anksčiau atliko Seimas ir Vyriausybė. Piliečiui ateiti prie Seimo ir pareikšti nuomonę tapo nebeįmanoma. Neprieisi: prie kiekvieno piliečio ar protestuojančio pensininko pastatys po policijos pareigūną", - piktinasi socialliberalų lyderis.

A. Paulauskas primena, kad praėjusių metų gruodžio 8 dieną socialliberalų surengtas mitingas "Prieš gėdingą pensijų mažinimą" vyko ne ten, kur priimami Tautai svarbūs sprendimai, o laukymėje - gerokai už Seimo.

Pasak jo, artėjant sausio 16-ajai nevengta ir atvirų pagrasinimų policijos generalinio komisaro Vizgirdo Telyčėno lūpomis, neva pratybos vyksta, ir praėjusių metų įvykiai prie Seimo nepasikartos.

REKLAMA

"Valdžia jau sapnuoja riaušes. Bet kokie valdžios veiksmai dabar pateisinami krize, o jei tik kas ims protestuoti - sulauks prievartos. Žinoma, pernai, sausio 16-ąją, prie Seimo buvo ir chuliganų, tačiau mitingo dalyvių daugumą sudarė darbus, atlyginimus praradę, bankų skriaudžiami žmonės. Jie šiandien tikrai mielai paleistų Seimą. Žmonių aktyvumas taip išgąsdino valdžią, kad Vilniaus

savivaldybė, pažeisdama susirinkimų įstatymą, ruošia nutarimą apskritai uždrausti mitingus prie valdžios įstaigų", - sakė A. Paulauskas.

REKLAMA

Jo teigimu, jau laikas peržiūrėti ir pakeisti įstatymus, varžančius piliečių teisę inicijuoti įstatymo projektus, referendumą, Konstitucijos pataisas. Šių įstatymų kūrėjai, nustatydami nerealius terminus parašams surinkti, puikiai suprato, kad atima iš Tautos galimybę pačiai dalyvauti priimant svarbiausius šaliai sprendimus.

ELTA primena, kad pernai, gruodžio pabaigoje, VRK įteiktas prašymas registruoti referendumo dėl piliečių teisės paleisti Seimą iniciatyvinę grupę kol kas nepatenkintas. Išsiskyrus VRK narių ir iniciatyvinės grupės atstovų nuomonei dėl referendumui teikiamų formuluočių, šio klausimo svarstyme padaryta pertrauka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak iniciatyvinės grupės koordinatoriaus teisininko A. Paulausko, referendumu siekiama pakeisti Konstituciją, sugrąžinant apribotas piliečių teises dalyvauti savo valstybės valdyme bei politiniame gyvenime.

Naujoji sąjunga siūlo Konstituciją taisyti taip, kad, surinkus 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų dėl Seimo paleidimo, Prezidentė, vykdydama žmonių valią, įgytų teisę paleisti Seimą.

"Mes norime, kad šitas sakinys būtų referendumo pavadinime ir kad žmonėms būtų aišku, už ką jie pasirašo. Ginčas vyksta dėl to, kad apskritai pavadinime turėtų to nelikti, nes šita formuluotė yra neva agitacinė. Būtų sausas teisinis tekstas dėl Konstitucijos pakeitimo ar papildymo. Mes sakome, kad referendumą inicijuojantys ir pasirašantys turi žinoti, kokia yra šitų straipsnio esmė, ir tai yra visas ginčas", - po VRK posėdžio žurnalistams sakė A. Paulauskas.

REKLAMA

A. Paulauskas tikisi, kad teismų neprireiks. "Mes ieškosime kompromisų čia. (...) Tačiau dėl pavadinimo, kad referendumas yra skelbiamas ir žmonės pasirašo, remdami referendumą, dėl tautos teisės turėti iniciatyvą paleisti Seimą, mes ginčysimės iki galo", - sakė A. Paulauskas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas mano, kad referendumo pavadinimas "Dėl Tautos teisės inicijuoti Seimo paleidimą" gali suklaidinti žmones.

"VRK reikalauja, kad tekstas, kuris yra siūlomas referendumui, būtų suprantamas vienareikšmiškai ir atitiktų įstatymo reikalavimus", - sakė Z. Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų