REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga (LJMS) pranešė jau ketvirtą kartą organizuojanti konkursą „Geriausios disertacijos“. Disertacijas konkursui siūlyti gali visi Lietuvos mokslininkai, doktorantai ir LJMS nariai, o geriausias praėjusiais metais Lietuvoje apgintas fizinių, technologijos ir biomedicinos bei humanitarinių ir socialinių mokslų disertacijas atrinks autoritetinga komisija, sudaryta iš Lietuvos ir užsienio mokslininkų, teigiama LJMS pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Šio konkurso laureatai jau trejus metus iš eilės buvo apdovanoti solidžiais rėmėjų prizais iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje Lietuvos Respublikos Prezidento rūmuose.

REKLAMA

LJMS vadovės Vilmos Petrikaitės teigimu, konkurso metu siekiama atrinkti tas disertacijas, kurios geriausiai atspindėtų ambicingą LJMS viziją – „Lietuvos mokslininkai – pasaulinio lygio mokslo elitas“. “Šia iniciatyva norime didinti Lietuvos jaunųjų mokslininkų motyvaciją vykdyti aukščiausios kokybės mokslinę veiklą bei atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kuo jau dabar galime didžiuotis”, - tvirtina jaunųjų mokslininkų sąjungos pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai iš 70 apdovanojimams pasiūlytų disertacijų 39 buvo iš fizinių, technologijos ir biomedicinos mokslų, 31 – iš humanitarinių ir socialinių mokslų.

Renkant geriausius darbus buvo atsižvelgiama į tokius kriterijus kaip mokslinių tyrimų svarba ir vertė, tyrimų metodologijos efektyvumas ir naujumas, išvadų pagrįstumas, disertacijos originalumas. Didelis dėmesys buvo skiriamas disertacijos tema publikuotų darbų kokybei, atliktų tyrimų svarbai tarptautiniu lygiu. Ekspertai stebėjosi daugelio jų aukšta kokybe ir konkurencingumu su užsienio darbais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Disertacijas vertino kompetentingi ekspertai – didelę mokslinio darbo patirtį sukaupę Lietuvos ir užsienio mokslininkai: prof. Algis Mickūnas (JAV), prof. Algis Galdikas, prof. Gražina Miniotaitė, prof. Algis Krupavičius, prof. Eugenijus Butkus, prof. Eugenijus Manstavičius, prof. Vida Mildažienė, prof. Vilmantė Borutaitė, prof. Gytis Juška.

LJMS konkurso „Geriausios disertacijos 2008“ nugalėtoju fizinių, technologijos ir biomedicinos mokslų srityse tapo Biotechnologijos instituto biochemikas Gintautas Tamulaitis, apgynęs disertaciją „Restrikcijos endonukleazių Ecl18kI ir EcoRII, sąveikaujančių su pertrauktomis palindrominėmis sekomis, struktūriniai ir funkciniai tyrimai“. Jam skirta AB TEO LT įsteigta 5000 litų premija. Trečius metus iš eilės konkursą rėmęs DnB Nord bankas įsteigė 5000 litų apdovanojimą už geriausią humanitarinių ir socialinių mokslų sričių disertaciją, kuris paskirtas TSPMI politikos mokslų daktarui Nerijui Maliukevičiui už disertaciją „Rusijos informacijos geopolitikos potencialas ir sklaida Lietuvoje“.

REKLAMA

Kasmet Lietuvoje apginama daugiau nei 350 daktaro disertacijų. Šįmet jų buvo apginta dar daugiau – virš 470. LJMS pirmininkė V. Petrikaitė tikisi, kad ir šiais metais Lietuvos mokslo bendruomenės atstovai aktyviai domėsis savo kolegų darbais ir siūlys konkursui dar daugiau, bet kokybiškų disertacijų.

Disertacijas konkursui „Geriausios disertacijos 2009“ gali siūlyti visi Lietuvos mokslininkai bei doktorantai, nuo sausio 20 d. iki vasario 19 d. užpildę siūlymo formą internete. Patys autoriai savo disertacijų apdovanojimams laimėti teikti negali, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų