REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per savaitę „Brent“ nafta Londono biržoje atpigo 3,3 JAV doleriais. Šiandien jos barelis kainuoja 77 JAV dolerius. Pasak „Lietuva Statoil“ Pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Giedriaus Bandzevičiaus, naftos žaliavos kainos kritimą paveikė keletas veiksnių – sugriežtinta Kinijos monetarinė politika, kuri neigiamai paveikė Šanchajaus akcijų rinką ir prasti JAV ekonominiai rodikliai.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę Kinijos valdžia nurodė bankams padidinti dabartinį rezervą bankams 0,5 proc. Šis sprendimas buvo priimtas dėl to, kad per pastaruosius 6 mėnesius Kinijoje ženkliai išaugo išduodamų kreditų skaičius ir šalies valdžia, norėdama apsisaugoti nuo nekilnojamojo turto burbulo ir infliacijos, ėmėsi griežtinti bankų sektoriaus veiklą ir valdyti riziką. Rinka į šią žinią sureagavo neigiamai – akcijų indeksai nusirito žemyn. Tai ypač paveikė būtiniausių prekių, tarp jų ir naftos žaliavos rinką. Kinijos rinkai taip pat neigiamo atspalvio suteikė pranešimas apie tai, kad kompanija „Google“ svarsto galimybę pasitraukti iš Kinijos rinkos. Tai buvo paskelbta po to, kai Kinijos programišiai įsilaužė į „Google“ sistemą, galimai vykdydami šalies Vyriausybės užsakymą. JAV Valstybės departamentas paskelbė prašysiantis Kinijos pasiaiškinti dėl tokių veiksmų.

REKLAMA

Naftos žaliavos kainas taip pat paveikė praėjusią savaitę paskelbti JAV ekonomikos rodikliai už gruodžio mėnesį, kurie buvo prastesni nei prognozuota. Duomenys rodo, kad šalyje ir toliau didėjo nedarbas, traukėsi mažmeninės prekybos apimtys.  Praėjusią savaitę taip pat buvo paskelbta, jog išaugo JAV naftos žaliavos ir produktų atsargos.  

Praėjusią savaitę Europos centrinis bankas (ECB) paliko galioti žemiausią (1 proc.) palūkanų normą, taip siekdamas skatinti ekonomiką regione. Tačiau bankas ir toliau pabrėžė spaudimą Graikijai – įpareigojimą pristatyti planą, kaip šalis mažins išlaidas ir padidins pajamas 10 mlrd. Eurų per ateinančius trejus metus. ECB taip pat pabrėžė, kad neleis Graikijos vyriausybei platinti obligacijų. Tai neigiamai paveikė Graikijos akcijų rinką.

REKLAMA
REKLAMA

Roterdamo biržoje krito naftos produktų Platts indeksai

Sekdami naftos žaliavos kainos pokyčius, Roterdamo biržoje krito jos produktų indeksai. Benzino „Platts“ indeksas sumažėjo 21 JAV doleriu, dyzelinas – 31 doleriu.

Per savaitę litras 95 markės benzino didmeninėje rinkoje atpigo 6 ct, dyzelinas – 9 ct, o dujos pabrango 7 ct.

Šiandien mažmeninėje prekyboje litras 95 markės benzino kainuoja 3,97 Lt, dyzelinas – 3,37 Lt, dujos – 2,03 Lt, biobenzinas E85 – 2,99 Lt.

Pasak G. Bandzevičiaus, artimiausiu metu rinkose nenumatoma veiksnių, kurie galėtų kilstelėti naftos žaliavos ir produktų kainas aukštyn. Jei naftos ir naftos produktų kainos Londono biržoje toliau kris, degalų kainos mažmeninėje prekyboje irgi mažės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų