REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kreiptis į Seimo Antikorupcijos komisiją, Kauno apygardos prokuratūrą bei Kauno miesto savivaldybės administracijos vadovą nusprendė pirmadienį posėdžiavusi Kauno miesto tarybos Antikorupcijos komisija, nagrinėjusi duomenis apie suprojektuotą Vilijampolėje, prie Nemuno, pastatyti dujų degalinę.

REKLAMA
REKLAMA

Iniciatyva prieš keletą metų gimė savivaldybei priklausančioje "Kauno autobusų" bendrovėje ir ją įgyvendinti užsimota šiai įmonėje patikėtame valstybinės žemės sklype, upės pakrantėje. Tai sukėlė gretimą sklypą valdančių ir gyvenamųjų namų kvartalą numatančių statyti verslininkų protestus.

REKLAMA

"Tyrimas kol kas nebaigtas, - Eltai sakė vienas iš Antikorupcijos komisijos narių Arvydas Garbaravičius. - Be to, dar seniau siūliau įvesti kuo griežtesnę įmonių valdybų atskaitomybės miesto tarybai tvarką. (...). Manau, būtina pareikalauti ne vien tik bendrovės ("Kauno autobusų" - ELTA) direktoriaus Mindaugo Grigelio, kuris vykdo valdybos sprendimus, bet ir pačios valdybos atsakomybės".

Antikorupcijos komisijos narė teisininkė Renalda Kablytė po atlikto tyrimo pripažino, jog "Kauno autobusų" sutartis su degalines statančia įmone prieštarauja Viešųjų pirkimų įstatymui, kad sąlygos statyti ypatingam statiniui, o tokia ir yra degalinė, ne visiškai suderintos su priešgaisrinės tarnybos specialistais. Be to, neatsižvelgta į tai, jog pirkdama skolon naujus autobusus "Kauno autobusų" bendrovė savo turtą užstatė Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankui, iš kurio gavo paskolą. Ta aplinkybė taip pat riboja tam tikrus su plėtra susijusius veiksmus.

REKLAMA
REKLAMA

Bet dar svarbiau numatyti, jog dujų įmonė galėtų suformuoti "Kauno autobusų" teritorijoje žemės sklypą po savo statiniais. Tuomet kyla pavojus, kad dalis žemės, kurią viešojo transporto įmonė valdo patikėjimo teise, pereitų į privačias rankas. Transporto įmonė prarastų dalį jai patikėtos žemės.

Svarbu ir tai, kad degalinių planavimas yra savivaldybių prerogatyva. Šiuo atveju pažeidžiamas Kauno miesto savivaldybės, turinčios specialų tokių objektų plėtros planą, interesas plėtoti degalinių tinklą.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas dr. Raimundas Kaminskas priminė kolegoms, jog komisija kreipėsi į miesto apylinkės prokuratūrą, prašydama išnagrinėti pateiktą medžiagą, susijusią su degalinės statyba, ir įvertinti ją viešojo intereso apgynimo požiūriu. Tačiau prokuratūra atsisakė tai daryti, nes visos instancijos, kurių derinimų reikėjo, išdavė statytojams ir projektavimo sąlygas, ir kitus reikalingus dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų