REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Statistikos departamentas prognozuoja, kad pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) apskaičiuota infliacija 2010 m. sausio mėn., palyginti su 2009 m. gruodžio mėn., tikėtina, sudarys 1 procentą.

REKLAMA
REKLAMA

Metinė infliacija sausio mėn., tikėtina, sudarys -0,4, o vidutinė metinė – 3,3 procento.

Didžiausią įtaką sausio mėnesio infliacijai turės būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų grupės kainų šuolis, kurį lems padidėjusi elektros kaina. Dėl nebetaikomos akcizo lengvatos biokurui, kuris turi būti maišomas su degalais, turėtų brangti transporto grupės prekės ir paslaugos. Taip pat bendram kainų augimui įtakos gali turėti besitęsiantis alkoholinių gėrimų ir tabako grupės prekių kainų augimas dėl nuo rugsėjo 1 d. padidėjusio akcizo cigaretėms.

REKLAMA

Sausio mėn. infliaciją turėtų mažinti dėl sezoninių išpardavimų pingantys drabužiai ir avalynė, ši grupė pasižymi ryškiu sezoniškumu, susijusiu su vasaros ir žiemos išpardavimais. Taip pat gali turėti įtakos mažai kintančios maisto ir nealkoholinių gėrimų kainos.

Kitų grupių prekių ir paslaugų kainų kitimas, tikėtina, bus nežymus ir turės mažai įtakos SVKI dinamikai.

Sausio mėnesio infliacijos prognozei panaudoti 2009 m. taikyti svoriai, tai gali turėti įtakos prognozės patikimumui. Nuo 2008 m. alkoholinių gėrimų ir tabako grupės prekių kainos nemažėjo. Nuo 2009 m. pavasario stebimas maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų mažėjimas paskutinius mėnesius kiek sulėtėjo. Transporto prekių ir paslaugų grupės indekso pokyčiai daugiausia priklausė nuo degalų kainų kitimo. Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos pakito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų