REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet į ligonines atsigulusieji pamatys rūškanesnius medikų veidus ir galbūt turės primokėti už gydymą kaip kaimynai latviai. Palyginti su praėjusiais metais, beveik 400 milijonų litų sumažėjęs sveikatos apsaugos finansavimas, išaugusios elektros ir kuro kainos ligoninių vadovus verčia nerimauti, kaip reikės verstis.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio apskrities ligoninės vyriausiasis gydytojas Česlovas Gutauskas sako, kad šie metai ligoninei bus dar sunkesni, bet ramina, kad įstaigai negresia ant bankroto slenksčio atsidūrusios Alytaus ligoninės likimas. Panevėžio apskrities ligoninė nėra įkritusi į skolų duobę. Tiesa, nežinia, ar to neatsitiks šiemet.

REKLAMA

„Vien už elektrą ligoninės išlaidos išaugs 210 tūkstančių litų per metus. Pabrangus kurui, padidės skalbimo, ligonių maitinimo ir kitos su transportu susijusios paslaugos. O už ligonių gydymą gausime mažiau pinigų. Balo įkainis sumažintas nuo 89 iki 81 cento. Taigi už žmogui suteiktas paslaugas vietoj pernai mokėtų 89 litų dabar gausime 81 litą“, – kalbėjo ligoninės vadovas.

Dėl sumažintų atlyginimų ir išaugusių darbo krūvių 2009-aisiais streikuoti žadėjusių medikų kantrybė trūktų, jeigu jiems dar kartą būtų apkarpytos algos. Pasak Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktoriaus Jono Narbuto, ligoninėms gali tekti paprašyti pacientų primokėti.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikėtina, kad bus įteisintos priemokos, taip yra Latvijoje. Ten už parą ligoninėje reikia mokėti 9,5 lato, už vizitą pas gydytoją – 3 latus“, – paaiškino direktorius.

Gelbėja ES pinigai

Dar vienas Panevėžio apskrities ligoninės rūpestis šiemet – kad nesustotų Priėmimo skyriaus priestato statybos, operacinių renovacijos ir kiti darbai, kurie finansuojami iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, o valstybė prisideda savo lėšomis.

Pasak Č.Gutausko, iki šiol viskas vyko sklandžiai. Prieš Naujuosius metus baigtos renovuoti penkios operacinės. Tai kainavo 6,2 milijono litų. Dabar laukiama daugiau kaip 2 milijonų litų vertės įrangos. Šių metų antrojo pusmečio planuose – kitų penkių operacinių renovavimo darbai. Taip pat šiemet turėtų būti įrengtas Priėmimo skyriaus priestatas, atidarytas antras dienos chirurgijos skyrius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio apskrities ligoninė turi planų išplėsti Psichiatrijos skyrių. Vietoj dabar užimamų dviejų aukštų skyrius turėtų užimti keturis aukštus.

Tik ar už ES pinigus atnaujintoje ligoninėje pacientai gaus reikiamą pagalbą, kai pinigų gydymui mažiau?

Sanatorijos gydys trumpiau

J.Narbuto teigimu, ligoninės sumažėjusį finansavimą iš tiesų pajus skaudžiausiai. Mažiausiai tai atsilieps pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, tačiau ant šeimos gydytojų pečių bus daugiau kraunama.

Šiais metais krizės nagus dar aštriau pajus ne tik medikai, bet ir ligoniai. Šiemet 14 procentų mažiau pinigų skirta kompensuojamųjų vaistų ir medicinos priemonių įsigijimo išlaidoms kompensuoti, beveik 9 procentais – Valstybinės ligonių kasos centralizuotai perkamiems vaistams ir medicinos priemonėms sunkiomis ir retomis ligomis sergantiems žmonėms, tiek pat procentų mažiau lėšų skirta ortopedijos technikos priemonių įsigijimo išlaidoms kompensuoti, medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui.

REKLAMA

Pasak Panevėžio teritorinės ligonių kasos vadovo, kad ligoniai, kuriems reikalingas sanatorinis gydymas, neliktų be jo, bus trumpinamas gydymo laikas sanatorijose. Taigi sanatorijos priims tiek pat ligonių, bet gydys trumpiau.

Siūlys savanoriškai draustis


Sveikatos apsaugos ministerija kaip alternatyvą ketinamoms įvesti priemokoms už gydymą siūlo savanorišką sveikatos draudimą, apie jį kalbama ne vienerius metus.

Ministerijoje sudaryta darbo grupė papildomo savanoriško sveikatos draudimo koncepcijai tobulinti.

Numatyti keturi šio draudimo finansavimo šaltiniai: dirbantiems asmenims – 2 procentai gyventojų pajamų mokesčio, kurie šiuo metu gali būti skiriami labdarai, valstybės draudžiamiems privalomuoju sveikatos draudimu įmokos į PSDG didėtų 1 procentu, planuojamo PVM medikamentams didėjimo dalis ir savanoriškos įmokos.

Iš visų šaltinių gaunamos draudimo lėšos kauptųsi gyventojo asmeniniame fonde ir kiekvienas jas galėtų panaudoti pagal poreikį paslaugoms, vaistams, medicinos priemonėms įsigyti.



Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų