REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turto prievartavimas laužo ir mafijos autoritetų, ir jų aukų gyvenimą. Per savaitę Lietuvoje dėl turto prievartavimo sulaikyti keturi buvę garsių gaujų nariai.

REKLAMA
REKLAMA

Gąsdinimai su lygintuvu rankoje

Reketo klestėjimo laikais retas verslininkas išvengė „Vilniaus brigados“, Kauno „daktarų“, „daškinių“, Klaipėdos „gaidjurginių“, Panevėžio „tulpinių“ ar Šiaulių „princų“ smogikų vizito.

REKLAMA

Lietuvoje pirmieji išpuoliai prieš kooperatininkus ar stambius importinių drabužių perpardavėjus 1987–1990 metais buvo gana spontaniški ir neretai tarp abiejų pusių sukeldavo kofliktus. Kai kurie tuometiniai verslininkai bandė priešintis atsisakydami įžūliems reketininkams mokėti „už stogą“, todėl pagrindinės nelauktų svečių gąsdinimo priemonės tuo metu buvo įkaitintas lygintuvas ir aukų vežimas į mišką. 

REKLAMA
REKLAMA

Bet kuris save gerbiantis reketininkas galėjo ramia sąžine užsipulti „svetimą“ verslininką ir peradresuoti mokestį už „saugojimo paslaugas“ sau. Tie, kurie bandė priešintis, iškart sulaukdavo „torpedų“ – vadinamųjų smogikų, kurie be ceremonijų apšaudydavo verslininko objektą ar apmėtydavo jį granatomis.

Daugelis anų laikų smurtinių nusikaltimų – įžūlus pasiturinčių žmonių užpuolimai, nusiaubti mafijai išdrįsusiųjų pasipriešinti namai ir biurai, turto sunaikinimas − taip ir liko neatskleisti. Be to, retas nukentėjusysis ryždavosi kreiptis į policiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabudo iš žiemos miego

2009-ųjų ruduo. Į Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybą (ONTV) kreipėsi vienos bendrovės verslininkas Linas D. Prieš kiek laiko vyrui pradėjus labai pelningą verslą – prekybą sportininkams skirtais maisto papildais, savo dalies panoro ir ne vienus metus neliečiamais laikyti buvę legendinės Kauno „daškinių“ gaujos šulai Rolandas Dromantas, pravarde Ilgas, bei jo ištikimiausias parankinis Robertas Užukauskas, pravarde Rublis.

„Blogi laikai atėjo, jei ramiai gyvenę ir viešumo vengę Ilgas su Rubliu patys kviesdavo į susitikimus verslininką ir griežtu tonu bandydavo įbauginti, kad pasitrauktų iš juos dominančios verslo sferos. Jie juk nieko panašaus nedarydavo ištisus metus“, − „Balsas.lt savaitei“ teigė vienas įtakingas Kauno teisėsaugininkas.

REKLAMA

Pareigūnai kažkodėl tylėjo

Sausio 7 dieną šie bene didžiausią įtaką Kauno šešėliniam pasauliui turėję vyrai mėnesiui buvo pasiųsti už grotų. Stebina, kad pastaruoju metu Kauno pareigūnai, sulaukę nemažai kritikos dėl aplaidžiai ištirtos pedofilijos bylos, nė trupučio nepasivargino informuoti apie tokio aukšto lygio mafijos veikėjų sulaikymą. Jie buvo sučiupti itin tyliai.

Nuo žurnalistų buvo kruopščiai nuslėpta ir tai, kada Ilgui ir Rubliui bus paskirta kardomoji priemonė suėmimas. Fotografams taip ir nepavyko užfiksuoti šio istorinio momento.

REKLAMA

Portalui balsas.lt paskelbus žinią apie R. Dromanto ir R. Užukausko sulaikymą, po kelių valandų Kauno policija išplatino oficialų pranešimą spaudai, kurio paskutinėje eilutėje buvo prašoma atsiliepti visų anksčiau nuo šių dviejų veikėjų nukentėjusių žmonių. Tą pačią dieną internete pasipylė pasipiktinusiųjų teisėsaugos darbų komentarai, tad jau kitą rytą, pasijutę įžeisti, Kauno policijos pareigūnai paskambino į interneto svetainės balsas.lt redakciją ir paprašė prisijungimų prie interneto komentatorių duomenų bazės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užfiksavo reketo scenas

Ikiteisminio tyrimo pareigūnams 35 metų Kauno verslininkas Linas D. papasakojo, kaip R. Dromantas ir R. Užukauskas jį terorizavo. Operatyvininkams pavyko užfiksuoti, apie ką verslininkas kalbėdavo su žinomais kriminalinio pasaulio veikėjais susitikimuose. Jie vykdavo kinų maisto restorane „Gan Bei“, esančiame Kauno prekybos centre „Akropolis“.

Iš pradžių vyrai kalbėjo ramiai, tačiau vėliau užuominomis Linui D. aiškiai leido suprasti, kad reikia skubiai pasišalinti iš sėkmingai plėtojamo verslo. Galiausiai viename slapta darytų įrašų įsismarkavęs Rublis įbaugintam verslininkui pareiškė: „Kartą vienas šio verslo dalyvis padaugino antifrizo ir galiausiai visiems laikams pasitraukė iš šio verslo.“

REKLAMA

Ne pirmas atvejis

Į kovą su ryškiausiomis Kauno kriminalinio pasaulio garsenybėmis stojęs kaunietis Linas D. „Balsas.lt savaitei“ pasakojo, kad, pajutęs grėsmingą spaudimą, nedelsdamas kreipėsi į kriminalistus. Jis tikino iš spaudos sužinojęs apie audringą šių asmenų praeitį.

Anot Lino D., į nemalonius susitikimus Ilgą ir Rublį kaskart atlydėdavo jau kurį laiką nė per žingsnio nuo jų nesitraukiantys keli asmens sargybiniai. Kaune seniai žinoma, kad po „daškinių“ boso Remigijaus Daškevičiaus (Daškės) nužudymo 2001-aisiais Vilniuje R. Dromantas važinėja tik šarvuotais automobiliais.

REKLAMA

„Jau per pirmą susitikimą Kauno ONTV pareigūnai padarė puikų įspūdį, nes iškart noriai padėjo kovoti su šiais asmenimis. Tyrimo smulkmenų nenorėčiau atskleisti, nes vyksta ikiteisminis tyrimas, − kalbėjo nukentėjęs kaunietis. − Be to, mano žiniomis, tie žmonės iškart pasisamdė žinomus advokatus (Ričardą Girdziušą ir Joną Kvaraciejų − aut. past.), tad po bet kokių savo pasisakymų spaudoje galiu sulaukti rimtų įspėjimų, kad viešai diskredituoju jų klientus.

Nemanau, kad jiems sugrįžus turėsiu gailėtis dėl savo poelgio ar pasirūpinti apsauga. Dabar jiems būtų neprotinga imtis kokių nors veiksmų prieš mane.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sąžiningai dirbantis verslininkas Linas D. „Balsas.lt savaitei“ prasitarė, kad pirmąsyk su duoklės reikalaujančiais banditais susidūrė dar reketo klestėjimo laikotarpiu – 1990-ųjų pradžioje.

„Tais laikais buvo pavogtas mūsų įmonei priklausantis automobilis. Praėjus kuriam laikui telefonu kreipėsi nusikaltėliai ir pasiūlė susigrąžinti mašiną už tam tikrą mokestį. Galiausiai atsirado dingęs automobilis, bet jis buvo visiškai suniokotas. Vagystę narpliojusių pareigūnų darbą šiandien galėčiau įvertinti 1,5 balo iš 10. Šių dienų operatyvininkai yra gerokai sukalbamesni“, − prisiminė verslininkas, raginantis visus panašaus likimo žmones atvirai duoti parodymus prieš reketininkus.



Gruzino bandymas pralobti

REKLAMA

Kai Kaune buvo uždaryti Ilgas ir Rublis, tuo pačiu metu Vilniuje, Žirmūnų mikrorajone, kriminalistai sulaikė jau kurį laiką besislapsčiusį „aguoninių“ gaujai priskiriamą Andrių Juodį, pravarde Gruzinas.

Jis įtariamas su trimis bendrininkais prievartavęs turtą iš nekilnojamojo turto sandoriais besiverčiančio verslininko.

Pastaruoju metu laikinojoje sostinėje galvą prieš pagrindinius konkurentus „agurkinius“ keliančios iš buvusių mašinvagių suformuotos Gruzino ir jo bendražygių gaujos nariai reikalavo sumokėti 10 tūkst. eurų.

REKLAMA

Prieš Naujuosius metus Vilniaus 2-asis apylinkės teismas trims mėnesiams už grotų patupdė ir praeityje vieną aktyviausių kadaise garsios buvusios „Vilniaus brigados“ narių Aleksandrą Ždanovą, pravarde Ždanas.

Tokios naujametinės dovanos jis sulaukė, kai į sostinės kriminalistus kreipėsi vyras. Nukentėjusysis pareiškė, jog gruodžio pradžioje Ždanas su bendrininkais vienos užsakovės prašymu jį nuvežė į mišką, nesmarkiai primušė ir prigąsdino, kad liūdnai baigsis, jei buvusiai žmonai neatiduos automobilio.

Banditai taip pat reikalavo perrašyti nukentėjusio asmens įmonei priklausančią mašiną kito asmens vardu ir sumokėti 50 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai įspėja: grįžo reketas

„Žvelgiant į šias situacijas, galima sakyti, kad seni reketo laikai grįžo. Aišku, reketininkai nėra tokie laukiniai, kaip buvo anuomet, bet ne mažiau pavojingi, − kalbėjo nuo 1973-iųjų nusikaltimus narpliojantis Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Vladimiras Kakoškinas. − Nors ekonominė krizė akivaizdžiai palietė nusikaltėlius, jie, kaip ir anksčiau, nenori, negali ir nesidomi galimybe sąžiningai užsidirbti.

Reketu dažniausiai verčiasi jaunimas, nes jauni žmonės nemąsto apie pasekmes. Seniai linkę sėdėti tyliai, emigruoti arba verstis legaliu verslu. Tačiau akivaizdu, kad taip yra ne visada.“

Anot jo, kasmet Kauno prokurorai pradeda 10–12 ikiteisminių tyrimų dėl turto prievartavimo atvejų, tačiau dažniausiai teismus pasiekia tik 3–4 bylos, nes neretai jos būna perkvalifikuojamos į savavaldžiavimą.



TIK FAKTAI

Buvęs nužudyto „daškinių“ grupuotės lyderio R. Daškevičiaus pavaduotojas R. Dromantas – spalvinga asmenybė, pastaraisiais metais daranti didžiulę įtaką Kauno nusikaltėlių pasauliui.

Po Daškės žmogžudystės galingiausia Kaune „daškinių“ grupuotė skilo į dvi dalis. Kai kurie ištikimiausi R. Daškevičiaus sekėjai apkaltino R. Dromantą, kad šis užsakė šį nusikaltimą, o paskui pasisavino grupuotės turtą.

REKLAMA

2001–2002 metais vyko karas tarp abiejų skilusių grupuočių. Buvo nužudyti, sunkiai sužeisti ar pateko už grotų keli abiejų gaujų nariai. Galiausiai karą laimėjo R. Dromanto ir R. Užukausko vadovaujamas susivienijimas.

Anksčiau „Vilniaus brigados“ smogikams priklausęs A. Ždanovas į teisėsaugininkų akiratį pateko 1993 metais, kai vienoje sostinės troleibusų stotelėje buvo nušautas automobilyje jo laukiantis vilnietis Vladimiras Voroneckis.

Po šio įvykio Ždanas spruko į Rygą. Tik po 5 metų slapstymosi buvo sulaikytas ir atvežtas į Lietuvą. 1999-ųjų birželį už žmogžudystę jis nuteistas kalėti 10 metų. Be to, privalėjo atlyginti V. Voroneckio artimiesiems 11 436 litų žalą. Sostinės prokurorų žiniomis, A. Ždanovas sumokėjo tik trečdalį sumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų