REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2010 metai Europos Sąjungai bus jos institucijų ir politikos atnaujinimo metai, – teigia Europos Sąjungos Vadovų Tarybos Pirmininkas Herman Van Rompuy. Jūsų dėmesiui pateikiame trumpą interviu.

REKLAMA
REKLAMA

Kokius svarbiausius uždavinius turės spręsti Europos Sąjunga 2010 m.?

2010 m. bus permainų metai. Pirmiausia, įsigaliojus Lisabonos sutarčiai, prasidės institucijų atnaujinimas. Po to vyks politikos atnaujinimas; laukia nemažai svarbių įvykių, pavyzdžiui, Lisabonos strategijos, darbo vietų kūrimo, finansinės perspektyvos ir naujos socialinės darbotvarkės peržiūra. Galiausiai, turime naują vadovybę – pareigas pradėjo eiti ES vyriausioji įgaliotinė užsienio ir saugumo politikai, sudaroma nauja Europos Komisija, o aš buvau išrinktas nuolatiniu Europos Vadovų Tarybos pirmininku.

REKLAMA

Artimiausiu metu Europos Sąjunga toliau sieks įveikti finansų ir ekonomikos krizės ekonominį ir socialinį poveikį. Turime užbaigti šią krizę ir konsoliduoti valstybės finansus, sukurti klestinčią ir dinamišką Europą, kuri gebėtų spręsti nedarbo, senėjančios visuomenės ir klimato kaitos problemas.

Debatai dėl 2020 m. ES strategijos bus unikali galimybė numatyti ES veiklos kryptį siekiant sukurti tvarią ir inovacijomis grindžiamą ekonomiką. Norėčiau, kad valstybių ar vyriausybių vadovai aktyviau asmeniškai dalyvautų šiuose debatuose. Todėl nusprendžiau sušaukti neeilinį Europos Vadovų Tarybos narių susitikimą, kuris įvyks vasario 11 d., kad būtų galima išsamiai pasikeisti nuomonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip eidamas Europos Vadovų Tarybos pirmininko pareigas ketinate prisidėti prie to, kad Lisabonos sutartis taptų iš tiesų veiksminga priemone, kuri padėtų Europos Sąjungai įgyvendinti plataus užmojo ir ilgalaikę politiką?

Lisabonos sutartis suteikia naujų galimybių. Ji padės siekti didesnio ES veiksmų tęstinumo ir nuoseklumo. Pirmininkavimo rotacijos tvarka privalumas tas, kad kiekvienai iš 27 valstybių narių suteikiama galimybė dalyvauti Europos kūrime, tačiau trūkumas tas, kad dėl to trūksta veiklos tęstinumo. Stengsiuosi užtikrinti, kad laikui bėgant ES veiksmai būtų vykdomi nuosekliai. Tai yra vienintelis būdas veiksmingai spręsti visuomenei susirūpinimą keliančius svarbiausius klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši Sutartis – galimybių sutartis, atverianti ne vienerias duris. Ja ne tik sukurtos nuolatinio Europos Vadovų Tarybos primininko ir vyriausiojo įgaliotinio užsienio reikalams ir saugumo politikai pareigybės, bet ir numatyta veiksmingesnė bei demokratiškesnė sprendimų priėmimo sistema, taip pat suteikiamas teisinis pagrindas veiksmams svarbiausiose srityse, pavyzdžiui, energetikos ar saugumo, laisvės ir teisingumo erdvės, gerinti. Reikia išnaudoti šias galimybes, ir aš esu pasiryžęs tai padaryti. Vykdydamas šią užduotį visiškai pasikliausiu generalinio sekretoriato, kuriam vadovauja Pierre de Boissieu, pagalba, kadangi sekretoriatas turi neprilygstamą kompetencijos ir „institucinės atminties“ derinį.

REKLAMA

Lisabonos sutartyje nustatyta Jūsų pareigybė, tačiau turinį ir prasmę jai suteikti turite Jūs. Kaip ketinate tai padaryti?

Europos Vadovų Tarybos pirmininko veiklos klausimas buvo plačiai diskutuojamas, tačiau galimas tik vienas veiklos būdas, grindžiamas dialogu, sutarimu ir veiksmais. Kad Europos Vadovų Tarybos veikla būtų veiksminga, būtinas Tarybos darbo „įnašas“. Itin svarbu užtikrinti glaudų ir nuolatinį Europos Vadovų Tarybos Pirmininko ir rotacijos tvarka pirmininkaujančios valstybės narės Ministro Pirmininko bendradarbiavimą.

REKLAMA

Stengsiuosi, kad visos mūsų diskusijos baigtųsi aiškiomis ir tiesioginėmis išvadomis. Siūlysiu savo kolegoms rengti tikras diskusijas ne vien dėl ilgalaikių, bet ir dėl šiuo metu aktualių klausimų. Turime nustatyti ES reikalingas gaires, o vienintelis būdas tai padaryti – drauge svarstyti šiuos klausimus laisvuose ir nuolatiniuose debatuose. Be to, glaudžiai bendradarbiausiu ne tik su Europos Komisijos Pirmininku José Manuel Barroso, su kuriuo susitinku kartą per savaitę, bet ir su Ispanijos, kuri šiuo metu pirmininkauja ES Tarybai, Ministru Pirmininku José Luis Zapatero. Esu pasirengęs reguliariai konsultuotis su Europos Parlamento Pirmininku Jerzy Buzek – pagal naująją Sutartį Parlamento vaidmuo bus svarbesnis negu anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip manote galintis padėti stiprinti Europos Sąjungos vaidmenį pasaulyje?

Eidamas Europos Vadovų Tarybos pirmininko pareigas, be kitų dalykų esu atsakingas ir už užsienio politiką, kadangi turėsiu atstovauti ES atitinkamu lygiu ir pagal šias pareigas, lygiai taip pat, kaip Cathy Ashton atstovaus ES savo einamų pareigų lygiu. Aukščiausiojo lygio susitikimuose su trečiosiomis šalimis taip pat dalyvaus Komisijos Pirmininkas, kadangi pagal Sutartį Komisijos vaidmuo ir toliau bus svarbus įgyvendinant ES veiksmus tarptautiniu lygiu.

Europos Sąjunga yra svarbi politinė ir ekonominė veikėja, atstovaujanti pusei milijardo gyventojų, turinti ginti savo piliečių interesus. Tačiau Sąjunga – ir socialinis projektas bei vertybėmis grindžiama bendruomenė. Tai turi atsispindėti mūsų santykiuose su pasauliu. Dažnai turiu progos įsitikinti, kaip pasauliui reikia Europos. Mūsų vaidmuo pasaulyje svarbus, ir ketinu šį vaidmenį plėtoti tam pasitelkdamas Europos Vadovų Tarybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų