REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neseniai Panevėžyje, Algimanto Bandzos kūdikių ir vaikų globos namuose, atidarytas gyvybės langelis. Jis skirtas savo naujagimiais nenorinčioms rūpintis motinoms.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikus valstybės globai nusprendusiosios palikti tai galės padaryti anonimiškai. Atidarius langą ir įdėjus kūdikį į krepšį, suveiks signalizacija – taip bus pranešama apie paliktą vaikelį. Gyvybės langelis atidarytas Seimo narės Astos Baukutės iniciatyva.

REKLAMA

Ji idėją nusižiūrėjo iš Lenkijoje veikiančių globos namų.

Pastaruoju metu dėl tarnybinio automobilio avarijos pagarsėjusi A.Baukutė teigė, kad Vilniuje atidarytu tokiu langeliu jau buvo pasinaudota.

„Vilniuje buvo išgelbėta dviejų savaičių mergaitės gyvybė. Nemaniau, kad taip greitai viskas įvyks. Per metus Lietuvoje surandama apie šešis kūdikių lavonus. Yra trys priežastys, kodėl motinos nužudo savo vaikus: depresija po gimdymo, atvejai, kai moterys nesupranta, kad laukiasi, ir konfliktai šeimoje“, – tikino seimūnė.

REKLAMA
REKLAMA



Vyskupas palaimino



Gyvybės langelį pašventinęs Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas sakė, kad Katalikų bažnyčia tokiam vaikų palikimo būdui pritaria – geriau, kai kūdikiams išsaugoma gyvybė, nei jie nužudomi, kaip tai ne kartą nutiko.

„Bažnyčia pati pirmoji įsteigė gyvybės langelį. Tai buvo padaryta prieš 900 metų Vatikane, Šventosios dvasios ligoninėje gimdymo skyriuje. Yra Dievo įsakymas – nežudyk, o ypač kūdikio, kurio laukia didelė ateitis. Kas žino, gal jis genijus. Geriausia, kai vaikus augina tėvai, bet geriau, kad neišmeta į šiukšlių duobę ar konteinerį. Bažnyčia visuomet už gyvybę pasisakys, todėl ir šventinau gyvybės langelį“, – kalbėjo vyskupas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paliktą mažylį pirmiausia apžiūrės medikai. Vėliau Vaikų teisių apsaugos tarnyba jam paskirs laikiną globą. Apsispręsti ir atsiimti paliktą kūdikį, tėvai ar artimieji galės per tris mėnesius.

Per tą laiką neatsiradus tėvams, kūdikiui bus pradėta ieškoti įtėvių. Motinai, kuri palieka savo kūdikį saugioje vietoje, baudžiamoji atsakomybė negresia. Tačiau tėvai, savo vaiką paliekantys jo gyvybei pavojų keliančioje vietoje, yra baudžiami.



Prevencinė priemonė



A.Bandzos kūdikių ir vaikų globos namų direktorius Sigitas Jadzevičius pasakojo, kad pastarąjį dešimtmetį atvejų, kai motina paslapčia atneša kūdikį į globos namus, nebuvo daug.

REKLAMA

„Per dešimt metų globos namų kieme, vežimėlyje, buvo paliktas vienas vaikas. Panevėžyje nežinau atvejų, kad kūdikis būtų nužudomi. Gyvybės langelis – prevencinė priemonė“, – teigė S.Jadzevičius.

Kiek dažniau dėl paliekamų kūdikių pastaruoju laiku tenka nerimauti Panevėžio medikams. Į juos savo atžalų nusprendusios neauginti motinos kreipiasi pirmiausia. Per pastaruosius dvejus metus Panevėžio ligoninėje užregistruoti du kūdikių palikimo atvejai.

„Kad Panevėžyje masiškai būtų atsisakoma naujagimių, nėra buvę. Tačiau ateinantis į gyvenimą žmogus ne visada yra laukiamas, todėl būtina padaryti viską, kad jo gyvybė būtų išsaugota“, – teigė Panevėžio apskrities ligoninės vyriausiasis gydytojas Česlovas Gutauskas.

REKLAMA

Nors pastaruoju laiku Lietuvoje daugėja atvejų, kai naujagimius motinos nužudo, tačiau Panevėžyje tokių nusikaltimų nei globos namų darbuotojai, nei medikai neprisiminė.

A.Baukutė teigė, kad prie gyvybės langelio įkūrimo prisidėjo ir kai kurie miesto verslininkai – nemokamai dėjo langus, sutvarkė patalpas. Gyvybės langeliai jau veikia Vilniuje, Klaipėdoje ir Panevėžyje. Sausio pabaigoje tokį planuojama atidaryti ir Kaune.

Automobilio tema – tabu



Noriai bendravusi apie gyvybės langelio įrengimą, Seimo narė, išgirdusi klausimą, kokiu automobiliu atvyko į Panevėžį, staiga pakeitė pokalbio toną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Susirinkome ne apie tai kalbėti. Kaip važinėjau pas rinkėjus, taip ir važinėsiu, kaip dirbau darbus, taip ir dirbsiu. Atvykau nuomojamu automobiliu. Atsakiau į visus rūpimus klausimus, į smulkmenas nesivelsiu. Tam ir automobilis nuomojamas, kad darytum tuos darbus, kuriuos matote“, – teisinosi Seimo narė.



Mantas TOMKŪNAS

P.Luko nuotr. VILTIS. Panevėžyje atidarytu gyvybės langeliu galės pasinaudoti motinos, nusprendusios anonimiškai palikti savo kūdikius valstybės globai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų