REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atvėsus orams, lietuviškų bulvių paklausa metų pradžioje pastebimai išaugo ir 18 proc. kilstelėjo nefasuotų šių daržovių kainas, nurodoma Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Padidėjus bulvių paklausai ir pabrangus elektrai bei kurui, tuo pačiu padidėjus ir laikymo bei prekinio paruošimo išlaidoms, po švenčių nefasuotos, visuomeninio maitinimo įmonėms ir kitiems pirkėjams parduodamos bulvės vidutiniškai pabrango apie 18 proc. ir priklausomai nuo kokybės ir dydžio svyravo nuo 400 iki 550 litų už toną. Tačiau fasuotos bulvės, skirtos pardavimui didžiuosiuose mažmeninės prekybos tinkluose, dar pigo vidutiniškai apie 6 proc. ir jų kaina svyravo nuo 320 iki 460 litų už toną.

REKLAMA

Informuojama, kad priešingai nei bulvės, didesnio prekinio paruošimo reikalaujančios plautos morkos pradėjo brangti, tačiau neplautos, kurių pasiūla didesnė nei ankstesniais metais, dar pinga. Sausio pirmąją savaitę minimali plautų morkų kaina padidėjo 10 proc. iki 330 litų už toną. O neplautų morkų minimali kaina sumažėjo apie 17 proc. ir tesiekė tik 250 litų už toną. Specialistai pastebi, kad plautų lietuviškų morkų kainos turėtų sparčiai kilti, nes kaimyninėje Lenkijoje jų pasiūla yra itin maža, o kainos didelės.

REKLAMA
REKLAMA

ŽŪIKVC praneša, kad, esant vangiai realizacijai, vidutiniškai apie 11 proc. sumažėjo ir maksimali burokėlių kaina – iki 400 litų už toną.

Ūkininkų saugyklose svogūnų atsargos beveik baigiasi. Jų paklausa šviežiam vartojimui ir perdirbimui yra didelė tiek vidaus, tiek aplinkinėse rinkose. Šią situaciją lėmė trimis mėnesiais anksčiau prasidėjęs svogūnų eksportas į Rusiją ir Ukrainą iš Europos Sąjungos šalių, tarp jų ir Lietuvos. Nors lietuviškų svogūnų kaina sausio pradžioje buvo šiek tiek aukštesnė (600 iki 700 litų už toną) nei lenkiškų (520–660 litų už toną), eksportuotojus ši kaina tenkino, nes lenkiškų svogūnų kokybė prastesnė. Olandijoje eksportui į Rusiją skirtų svogūnų kaina siekė 750–800 litų už toną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Metų pradžioje augintojai prognozavo aukštesnes kopūstų kainas, tačiau jos išliko stabilios ir, priklausomai nuo kokybės, siekė 300–420 litų už toną.

Nežiūrint mažmeninės prekybos įmonėse ir prekyvietėse tebeesančios didelės pigių 2008 derliaus metų obuolių pasiūlos, sausio pradžioje gerai besilaikančių 2009 derliaus metų lietuviškų obuolių kaina prekiniuose ūkiuose taip pat liko stabili. Tik prasčiau besilaikančių rudeninių veislių obuolių kaina sumažėjo apie 8 proc. ir siekė 550 litų už toną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų