REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV politologas Bruce`as Jacksonas, žiniasklaidos vadinamas žmogumi, kuris nuvedė NATO į Rytus, parlamentinį tyrimą dėl CŽV kalėjimų vadina lietuvių neturėjimu ką veikti žiemą. Jis taip pat sako, kad į Lietuvos nepriklausomybės 20-mečio minėjimą kviestis Baltarusijos prezidentą nebūtų protinga.

REKLAMA
REKLAMA

Į vadinamąjį „Sniego susitikimą“, kuriame Europos šalių užsienio reikalų ministrai ir ekspertai už uždarų durų svarsto Europos Sąjungos (ES) bei NATO ateitį ir santykius su Rusija atvykęs JAV politologas B. Jacksonas, žiniasklaidos vadinamas žmogumi, kuris nuvedė NATO į  

REKLAMA

Rytus teigiamai vertina Dalios Grybauskaitės sprendimą į kovo vienuoliktosios dvidešimtmetį pakviesti Rusijos prezidentą Dmitrijų Medvedevą.

Tačiau Prezidentės svarstymus kviestis ir paskutiniuoju Europos diktatoriumi vadinamą Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką kritikuoja.

„Iš tiesų žmogaus teisių padėtis Minske pastaruoju metu pablogėjo. Su Rusija bet jau yra dialogas – JAV pradėjo derybas dėl naujos strateginės ginkluotės apribojimo sutarties, pagerintas bendradarbiavimas dėl Irano. Yra laikina, bet, vilkimės, galinti virsti nuolatine taika Rusijos–Gruzijos konflikte. Aš nematau, kažkokių teigiamų pasikeitimų Baltarusijoje. Bet Lietuva nėra JAV protežė – ji NATO ir ES narė, ji pati gali spręsti. Mes galime galvoti, kad kai kurie iš tų sprendimų yra kvaili“, – Lietuvos televizijai teigė JAV politologas.

REKLAMA
REKLAMA

Su JAV politologo nuomone, jog į Kovo 11-osios iškilmės nereiktų kviesti Baltarusijos vadovo iš dalies sutiko ir Lietuvos diplomatijos vadovas Vygaudas Ušackas, penktadienį teigęs, kad „[Aleksandro Lukašenkos] dalyvavimas nebūtų geriausias momentas šiuo metu Lietuvoje“.

Paprašytas pakomentuoti kokio atsakymo Lietuva gali sulaukti į premjero pasisakymą, kad parlamentinis tyrimas įrodė, jog sąlygos slaptam CŽV kalėjimui Lietuvoje buvo sudarytos, ir kad tik amerikiečiai galėtų atsakyti ką jie tose patalpose veikė, JAV politologas kalbėjo ironiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad Amerikoje mes prieitumėm nuomonės, jog lietuviai žiemą nelabai turi ką veikti – politikams reikia ginčo objekto. Ir šiemet madinga tema – CŽV kalėjimai. Italai tai darė prieš metus. Manau, kad tai pirmiausia vidaus politikos fenomenas. Nemanau, kad kas nors Vašingtone žino, kad jūs dėl to diskutuojate. Aš nelabai suprantu, ką ta diskusija turi įrodyti. Pasakyti, kad „Al Qaeda“ teroristai buvo iš teisų laikomi Lietuvoje. Ar tai blogai? Ar kas nors ginčija, ar Lietuva iš tiesų dirbo kovoje su teroristus? Tai būtų geras dalykas. Jei Lietuva nusprendė to nedaryti – tai irgi būtų geras dalykas. Aš nelabai suprantu, ką jie tyrė“, – sakė B. Jacksonas, vadovaujantis Besiplėtojančių demokratijų projektui.

REKLAMA

Kaip praneša Lietuvos televizijos naujienų laida „Šiandien“, parlamentinį tyrimą atlikusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas teigia, kad nauja Amerikos administracija šiuo metu aiškinasi ar pareigūnai, vykdę ypatingą tardymo programą ir steigę slaptus kalėjimus už JAV ribų neviršijo savo galiojimų.

Kristina Jackūnaitė

LTV „Šiandien“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų