REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Biržų valdžiai iš Vytauto gatvės išgujus šviežiais kepiniais, gėlėmis, daržovėmis, vaisiais ir maisto produktais prekiavusių biržiečių kioskus, jų vietoje įsikūrė kito rajono verslininkai.



Nelygios verslo sąlygos

Biržų valdžiai iš Vytauto gatvės išgujus šviežiais kepiniais, gėlėmis, daržovėmis, vaisiais ir maisto produktais prekiavusių biržiečių kioskus, jų vietoje įsikūrė kito rajono verslininkai.



Nelygios verslo sąlygos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prie prekybos centro „Cento" išdygusi automobilio priekaba su užrašu „Kebabai" biržiečiams sužadino ne tik gražius prisiminimus.

REKLAMA

Nesunku įsivaizduoti, ką gali jausti smulkus verslininkas, kurį prieš kelerius metus iš pagrindinės gatvės su visu kiosku išprašė rajono valdžia, aiškindama, jog taip kovojama už miesto grožį.

„Kioskų neturi likti", - ryžtą demonstravo meras, net nenorėdamas girdėti smulkiųjų verslininkų argumentų bei pažadų savo jėgomis pastatyti vienodus estetiškus prekybos kioskus.

Jei žodis „kebabai" reiškia turkišką patiekalą, dažniausiai gaminamą iš ėriukų mėsos, tai biržiečiai verslininkai dabar patys sau panašūs į tuos klusnius ėriukus, kuriuos „suvirškino" jų krašto valdžia.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo „Kebabai"geresni už biržietės Irenos Kačerauskienės kvapnias bandeles, sausainukus, pyragus? Kuo „ratuotas" baltas kioskas gražesnis už vaisiais ir daržovėmis prekiavusios Janinos Karaliūnienės žaliąjį kioskelį ar gėlėmis viliojusį Lidijos Briedienės statinį?

„Nelygios verslo sąlygos", - trumpai sako gėlininkė Lidija. Ji dabar dirba kitoje gatvės pusėje esančioje parduotuvėje, prieš kurios langą puikuojasi pasvalietės verslininkės „Kebabai".

L. Briedienė iki šiol puikiai mena rajono mero Regimanto Ramono ne sykį kartotus žodžius, kad jų buvę kioskeliai siaubingai gadinantys miesto vaizdą. Meras akcentavęs, jog „tokių dalykų" jis niekur daugiau Lietuvoje nebematantis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslininkams teko paklusti valdžiai ir „pagerinti" miesto vaizdą. Vieni jų iš viso nutraukė veiklą, kiti persikėlė į parduotuvę.

„Parduotuvėje dirbti, aišku, patogiau, tačiau ir mokesčiai kiti", - sako patalpas įsigijusi gėlių parduotuvės savininkė. Prie „Sodros", privalomojo sveikatos draudimo, pajamų mokesčių dabar jai prisideda ir išlaidos šildymui.

„Litesko" pakūrena, tačiau už 21 kvadratinio metro plotą per mėnesį tenka mokėti 174 litus. Kioske elektra šildytis buvo žymiai pigiau", - sako verslininkė.

REKLAMA

Šalia jos daržovėmis ir vaisiais prekiavusi J. Karaliūnienė parduotuvės išlaikyti nesugebėjo, prekybą nutraukė.

Verslui ant ratų - žalia šviesa

„Mūsų skyrius jokių leidimų neišdavė, o seniūnija davė leidimą ne kioskui, o transporto priemonei", - paaiškino Biržų savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo pareigas einanti Loreta Munikienė.

Pasiteiravus, ar jai neatrodo, kad dažyta priekaba darko miesto vaizdą, L. Munikienė atsakė: „Neatkreipėme dėmesio, reikės pasižiūrėti".

Laikina ilgalaikė skyriaus vedėja aiškino, kad prekybai pasisekus priekabos savininkai dalyvaus žemės sklypo nuomos aukcione ir Maironio gatvėje statys kioską iš rąstų.

REKLAMA

Panašiai kalbėjo ir miesto seniūnė Kristina Padbarotkina. Anot jos, Valakėlių kaimo (Pasvalio r.) verslininkė Loreta Jankauskienė Vytauto gatvėje dirba laikinai - tiria rinką. Vėliau ji esą dalyvaus žemės sklypo aukcione ir statys naują kioską.

Abi valstybės tarnautojos kalbėjo apie laikiną prekybą ir pasvalietės verslininkės bandymą įvertinti prekybos sąlygas bei apimtis.

Už prekybos vietą vienam mėnesiui pasvalietė verslininkė moka 200 litų mokestį. Leidimas prekybai iš transporto priemonės išduotas gruodžio 31 dieną ir galioja iki sausio 21 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei verslininkė norės, leidimą pratęsime", - sako miesto seniūnė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto inspektorius Rimas Pranaitis informavo, kad L. Jankauskienės veiklai išduotas maisto tvarkymo subjekto pažymėjimas, kioskas ant ratų atitinkantis keliamus reikalavimus.

Argumentai - neįtikinantys

Rajono valdžios sprendimu bei požiūriu nustebinti biržiečiai verslininkai tik šypsojosi, išgirdę apie laikinąją prekybą ir lengvatines sąlygas prekybai iš transporto priemonės.

„Jei tai yra prekyba iš automobilio, tai kodėl jis vakare neišvažiuoja, kaip tą daro toje pačioje aikštelėje prekiaujantys ūkininkai?" - valdininkų argumentais tikėti nenorėjo biržiečiai.

REKLAMA

Anot jų, čia stovėję kioskai taip pat buvo laikini, jų savininkams reikėję mokėti žemės nuomos mokestį, dalyvauti žemės nuomos aukcionuose. Tuo tarpu „kebabininkai" įsikūrė be jokių aukcionų.

Biržiečiai pastebi, jog pagal individualios veiklos pažymą dirbantys verslininkai mokesčius moka tai savivaldybei, kurios teritorijoje yra registruoti. Tad kebabų kepėjai savivaldybės biudžetą praturtina tik žemės nuomos mokesčiu, o visi kiti mokesčiai plaukia į kitą rajoną.

Kam „Kebabai" gražūs?

„Negražu", - į klausimą, ar kioskas „Kebabai" yra gražesnis už čia stovėjusius, atsakė savivaldybės administracijos direktorė Palmyra Prašmantienė.

REKLAMA

Pavaldinių argumentai apie rinkos tyrimą jai taip pat atrodė neįtikinami.

„Jei jie nori pabandyti prekiauti, tegul bando ten, kur statys kioską. Man niekas neįrodys, kad rinką ištirti galima dirbant kitoje vietoje", - apie pirkėjų srautų tyrimą Vytauto gatvėje, o ketinimą dirbti Maironio gatvėje sakė savivaldybės administracijos vadovė.

Leidimą tokiems bandymams išdavė jos vadovaujamos administracijos padalinio vadovė - miesto seniūnė. Kito direktorei pavaldaus skyriaus vedėja tiesiog „neatkreipė dėmesio" į pagrindinėje gatvėje atsiradusį statinį.

Ką apie „Kebabų" grožį dabar mano kioskų mieste „priešas" rajono meras Regimantas Ramonas, atsakymo gauti kol kas nepavyko.

Alfreda Gudienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų