REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alimentų savo vaikams nemokančių tėvų pavardes žadama skelbti spaudoje ir internete. Jiems taip pat gresia papildomi finansiniai nemalonumai.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikų išlaikymo fondui (VIF), iš valstybės iždo remiančio tuos vaikus, kurių tėvai nenori ar nepajėgia mokėti jiems alimentų, jau dveji. Nuo šių metų VIF numato išieškoti skolas iš alimentininkų su 5 proc. metinėmis palūkanomis. Tačiau tai - ne vienintelė sankcija, kurios žadama imtis prieš nerūpestingus tėvus. VIF atstovai pasiryžę viešinti alimentų nemokančių asmenų pavardes.

REKLAMA

Garantinio ir vaikų išlaikymo fondų administracijos (GVIFA) vadovė Liudvika Trasykytė LŽ patvirtino, kad ši įstaiga numatė įvairių būdų, kaip žadinti alimentų savo atžaloms nemokančių tėvų sąmoningumą. "Kai turėsime techninių galimybių, bus viešai skelbiami skolininkų sąrašai internete, rajoniniuose laikraščiuose, formuojamas skolininkų registras", - sakė ji.

L.Trasykytė teigė neabejojanti, kad VIF daugeliui neatsakingų tėvų "suveikė" kaip prevencinė priemonė, nes gaunama vis daugiau prašymų, jog valstybė nebemokėtų alimentų. Per praėjusius metus tėvai, kurių vaikams alimentus mokėjo VIF, į jo sąskaitą pervedė beveik 112 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu alimentus iš valstybės gaunančių vaikų skaičius pasiekė beveik 25 tūkstančius. Prieš dvejus metus steigiant VIF manyta, kad pretendentų į valstybės alimentus bus dvigubai daugiau - 50 tūkst. vaikų.

Užpernykštis VIF metinis biudžetas sudarė beveik 94 mln. litų, pernai jis siekė apie 60 mln. litų, o šiųmetis planuojamas biudžetas - 49 mln. litų. Būtent tokią sumą šiemet planuojama išmokėti vaikams, kuriems išlaikyti pinigų neskiria jų gimdytojai. Didžiausia vienam vaikui skiriama suma - 195 litai per mėnesį. Sumažėjus nemažai daliai valstybės išmokų, ši vaikams skiriama suma liko tokia, kokia buvo prieš dvejus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priminsime, kad nedaug trūko, jog krizę išgyvenanti valstybė būtų atsisakiusi įsipareigojimo mokėti alimentus vaikams, o vėliau juos išsireikalauti iš tėvų. Pernai rudenį skubos tvarka Vyriausybė net du kartus Seimui siūlė naikinti VIF, tačiau tam nebuvo pritarta.

GVIFA vadovė L.Trasykytė LŽ prisipažino, kad jai buvo itin skaudu girdėti politikų kalbas, esą į fondą kreipiasi asocialūs asmenys, o valstybė alimentus moka už netvarkingus ar į užsienį pabėgusius tėvus. Bandyta net visiems įteikti, kad VIF skurdina pačią valstybę. Anot L.Trasykytės, į fondą kaip tik ir kreipiasi atsakingi tėvai, kurie patys nepajėgia pasirūpinti alimentais, tad už juos šį darbą atlieka valstybė.

Daiva Baronienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų