REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) bendruomenė išrinko pedagogus, turėjusius didžiausios įtakos akademijos plėtrai. Absoliučia balsų dauguma įtakingiausiu pripažintas ilgametis akademijos rektorius, žymus sporto mokslininkas ir istorikas Stanislovas Stonkus.

REKLAMA
REKLAMA

Per 75-erius metus LKKA kūrė Lietuvoje gerai žinomi sportininkai ir mokslininkai, todėl nebuvo lengva išskirti tik penketą jų. Balsavimas vyko kelias savaites, po kurių paaiškėjo nugalėtojai. Daugiau kaip pusė balsavusiųjų nugalėtoju išrinko būtent S. Stonkų, kurio ir sportiniai pasiekimai įspūdingi. 1952 m. Helsinkio ir 1956 m. Melburno olimpinėse žaidynėse su SSRS krepšinio rinktine jis iškovojo olimpinį sidabrą, o 1957 m. Bulgarijoje tapo Europos čempionu.

REKLAMA

Į LKKA sudarytą įtakingiausių pedagogų penketuką pateko dvi moterys ir trys vyrai. Daugiausiai įvertinimų sulaukė akademijos profesorės Alina Gailiūnienė ir Valerija Stakionienė. Jų darbai žinomi ne tik Lietuvoje, bet ir toli už jos. Be to, akademijos bendruomenė įtakingiausiais išrinko ilgametį rektorių ir sporto mokslininką Kęstą Miškinį bei vieną iš šios aukštosios mokyklos kūrėjų Karolį Dineiką.

"Tokie rinkimai yra pirmieji mūsų aukštosios mokyklos istorijoje, o išrinkti įtakingiausieji išugdė naująją LKKA kartą, kuri daro didžiausią įtaką Lietuvos sportui ir moksliniams pasiekimams", - sakė akademijos rektorius Albertas Skurvydas.

REKLAMA
REKLAMA

S. Stonkus 1954 m. baigė LVKKI. 1978 - 1990 metais buvo LVKKI rektorius, 1992 - 1995 metais - LVKKI senato pirmininkas, ilgametis Lietuvos krepšinio federacijos vadovas. Vienas žymiausių Lietuvos sporto mokslininkų.

K. Dineika - Aukštųjų kūno kultūros kursų dėstytojas, LVKKI prorektorius sporto reikalams. Reikšmingi ir svarbūs jo darbai plėtojant kūno kultūrą, sportą ir sporto mokslą Lietuvoje.

K. Miškinis 1956 m. baigė LVKKI, 1995 - 2001 metais buvo LVKKI rektorius, ilgametis LVKKI Pedagogikos ir psichologijos katedros vedėjas. Lietuvos sporto mokslininkas. Tyrimų sritys - sporto pedagogika ir psichologija, bendrieji pedagogikos ir šeimos pedagogikos klausimai, trenerio veiklos tobulinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Gailiūnienė baigė Kauno medicinos institutą. Ilgametė LVKKI Fiziologijos katedros docentė, 1996 - 2001 metais - Fiziologijos ir biochemijos katedros vedėja, šios katedros profesorė. Mokslinių tyrimų sritis - žmogaus organizmo medžiagų apykaitos, streso ir adaptacijos, nuovargio, persitempimo, persitreniravimo reiškiniai.

V. Stakionienė baigė LVKKI. Ilgametė LVKKI Fizinio auklėjimo teorijos ir katedros dėstytoja, docentė, profesorė, katedros vedėja (1958 - 1981m.). Viena žymiausių Lietuvos sporto mokslininkių. Mokslinių tyrimų sritis - vaikų ir paauglių fizinis tobulinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų